Foodtruckpionier Jean sur Mer lanceert eigen kibbelingeslag

Ga thuis aan de slag met Jean sur Mer kibbelingbeslag – Jean sur Mer, één van de pioniers in foodtruckland, serveert eerlijke, duurzame, seizoensgebonden visgerechten uit originele trucks. De klassieker op zijn menu is kraakverse krokante kibbeling. En om die lekkere kibbeling ook thuis te kunnen bereiden, lanceert de foodtruck zijn eigen kibbelingbeslag.

Jean sur Mer stond aan de wieg van de foodtruckhype met zijn Original Seafood Trucks. Het verhaal startte voor Jean sur Mer in 2010 met een oude authentieke caravan uit 1974 die in een leuk ouderwets strandcabinejasje werd gestoken. De retrocaravan kreeg er twee broertjes bij, twee ziekenwagens uit het leger uit de jaren ‘80. Die werden omgetoverd tot hyper-uitgeruste mobiele keukens. Al snel groeide het bedrijfje uit tot een hip seafoodtruck cateringbedrijf.

Primeur op de Belgische markt: authentieke kibbeling maken met een witvis die je zelf uitkiest. Kibbeling is al sinds de negentiende eeuw de Nederlandse vissnack bij uitstek. Het is een snack die bestaat uit stukjes witvis die in een beslag worden gewenteld en daarna gefrituurd. Kibbeling werd vroeger gemaakt van kabeljauwwangen. Maar tegenwoordig wordt kibbeling met allerlei witte vissoorten bereid zoals kabeljauw, wijting, pladijs en koolvis. Je kan voor kibbeling een haasje gebruiken, maar evengoed een buik- of staartstuk van grote vissen.

Zakjes kibbelingbeslag om thuis authentieke kibbeling te bereiden zijn een primeur voor de Belgische markt. Jan Kegels, de oprichter van Jean sur Mer: “We kregen vaak de vraag van klanten of we hen ongebakken kibbeling konden meegeven opdat ze het thuis op een moment naar keuze zouden kunnen frituren. Daarom kwamen we op het idee om een product te lanceren waarmee mensen thuis zelf lekkere, verse kibbeling kunnen maken. We analyseerden de markt en kwamen tot de vaststelling dat kibbelingbeslag om thuis kibbeling te maken nog niet bestaat in ons land. Het duurde een tijdje voor we het perfecte recept hadden gevonden, maar het resultaat is zeer geslaagd.”

Met Jean sur Mer kibbelingbeslag kan je nu eenvoudig thuis je eigen kibbeling bereiden met een witvis naar keuze. “Je kan al op veel plaatsen kibbeling vinden, maar thuis kibbeling maken met vis die je zelf uitkiest, dat ontbrak nog. Het beslag is eenvoudig te gebruiken. Je voegt per zakje 80 ml water toe, wentelt je stukken vis door het beslag, frituurt ze en krijgt een korstje met een authentieke kibbelingsmaak”, vertelt Jan Kegels.

Iedereen lust kibbeling

Kibbeling of gepaneerde vis, want daarvoor kan het beslag ook worden gebruikt, is bovendien de perfecte manier om je kinderen vis te laten eten als ze niet van vis houden die op natuurlijke wijze is bereid. Want zelfs mensen die niet zo van vis houden, vinden kibbeling lekker. Je kan er gemakkelijk een volwaardige maaltijd van maken met een lekkere groentepuree en tartaarsaus erbij of met een lekker slaatje.

Duurzame vis: Jean sur Mer bereidt in zijn foodtruck enkel noordzeevis zoals wijting, steenbolk (kleiner, volwaardig alternatief voor kabeljauw), schar, pladijs (platvissen vergelijkbaar met tong) en rode poon (vaste vis, heerlijk op het vel gebakken of op de barbecue). En die duurzame vis wil Jean sur Mer ook promoten via zijn kibbelingbeslag. “Heel veel noordzeevissen zijn onbekend en daarom onbemind. En dat is jammer. Wij pleiten voor duurzaam gevangen noordzeevis, want er zijn zoveel vissoorten in onze zee die super lekker zijn.”

Verkooppunten: Om het kibbelingbeslag te vermarkten ging Jean sur Mer in zee met Evlier, een kruidenspecialist uit Schoten met 70 jaar ervaring in het malen en mengen van kruiden en specerijen. Jean sur Mer kibbelingbeslag zal te vinden zijn in kruidenierszaken, vishandels, beenhouwers, speciaalzaken en in de betere hengelsportzaken. En ook vanuit zijn foodtruck en op zijn website www.jeansurmer.be/kibbeling zal Jean sur Mer zijn kibbelingbeslag aanbieden. De prijs per zakje kibbelingbeslag is €2,00. Hiermee kan 400 à 450 gram vis worden bereid.

Waar vind je Jean sur Mer deze lente en zomer?

Jean sur Mer bereidt meer dan alleen kibbeling. Fish taco’s, fish burgers, ceviche, mosselen, Thaise noedelsoep met gefrituurde garnaal,… Van streetfood, sharing food tot een up-scale achtgangen walking dinner, bij Jean sur Mer draait het allemaal om verse vis, schaal- of schelpdieren. Wil je Jean sur Mer z’n streetfood proeven dan kan dat deze lente en zomer onder andere op Antwerpen Proeft (5 t.e.m. 8 mei), op Bus-Kruid, een foodtruckfestival dat Jean sur Mer zelf organiseert en waarvan de eerste editie plaatsvindt op het feestweekend van 5 jaar MAS (14 t.e.m. 16 mei), Paradise City Festival (25 en 26 juni), Rockvillage (30 juni tot en met 4 juli), We Can Dance (13 en 14 augustus) en Wezel Culinair (10 en 11 september).

Meer informatie en een filmpje over de bereiding van kibbeling met het #jeansurmerkibbelingbeslag vind je op www.jeansurmer.be/kibbeling. Zo kan je gemakkelijk thuis aan de slag #maakzelfkibbeling #jeansurmerkibbeling