Franse wijngaarden Vintage 2017:

Het weer in de regio Bordeaux was de voorbije week eerder wisselvallig met een paar heterogene douches en rond 25 ° C gedurende de dag.

· Aan de oever van de Gironde!

Het veranderende weer verraste en resulteerde in een meer timide oogst dan verwacht. Bovendien zijn de vroegste percelen van Merlot op het moment in cuves waar ze een mooi potentieel tonen. De vintage 2017 zal ongetwijfeld een vintage zijn van compromissen. In de bevroren percelen wordt de beslissing van de oogstdatum een ​​belangrijke stap en krijgen we meerdere oogsttijden die op een zelfde perceel tot 10 dagen kunnen oplopen. Compromissen evenzeer voor de oogst van de niet aangetaste percelen. Tijdens de controles merkt men een totale zuurgraad en een abnormaal hoge concentratie van maliczuur in vergelijking met de norm van een Merlot bij normale volwassenheid. Maar tegelijkertijd wordt men uitgedaagd door de fenolische volwassenheid die tot op heden de waarden in de buurt van 2016 laat zien.

· En aan de rechteroever … In St-Emilion zijn veel jonge wijnstokken reeds geoogst. De alcoholometrische titel is weinig veranderd ten opzichte van vorige week, dit in tegenstelling tot de totale zuurgraad en malinezuur die goed gedaald zijn. Toch ziet de oogst er hier veelbelovend uit. De bevroren zones zijn altijd 15 tot 20 dagen later dan de niet bevroren. Over het algemeen is de gezondheidsstatus van de wijngaard hier goed. In Bordeaux komt men aan het einde van de oogst voor Sauvignon Blanc, hoeveelheid en kwaliteit zijn beschikbaar op onbevroren gebieden.