Oogstflash: Situatie in de Médoc midden september

De weersomstandigheden waren de voorbije week alles behalve gunstig. De regio kreeg gemiddeld 40 mm regen waardoor sommige percelen zelf figuurlijk het kookpunt benaderden …

Meerdere merlots in de appellatie zijn al in tanks, meestal de jonge wijngaarden, maar ook bepaalde percelen waarvan de maturiteit (met name fenolische en gustative) geen enkele verbetering toeliet. Het wispelturige weer vereist compromissen in de wijngaard, zorgt voor vele uren aan onderzoeken, proeven, raadplegen, testen om die percelen te selecteren waar nog een positieve evolutie mag worden verwacht. Een persoonlijk advies voor elk eigendom apart is duidelijk de enige valabele oplossing.

2017 zorgt voor een complexe wijnoogst, maar de natuur maakt het werk van de oenologen dit jaar extra spannend. Gelukkig zijn de koelere nachten en de noordenwind die de evolutie van Botrytis cinerea belemmerde. Nog goed nieuws is het feit dat voor de komende volgende week meer aangename klimatologische omstandigheden worden voorspeld, positief voor de rijping van Cabernet Sauvignon en de oogst van Merlots.

Alle witte wijnen in de Médoc zijn ondertussen geoogst met soms zeer beperkte opbrengst mede door de vorst tijdens de lente. Voor een aantal wijnboeren meteen de aanleiding om dit jaar geen witte wijnen te produceren.