FREIgeist Göttingen Nordstadt

Een nieuwe hedendaagse hub

 

Wat ooit de voetafdruk was van een uitgestrekte fabriek in een Centraal-Duitse stad, is nu de thuisbasis van een levendig creatief complex, met in het midden FREIgeist Göttingen Nordstadt. Hier ontmoet industriële strakheid mediterrane warmte door een perfect uitgebalanceerde medley van zwart staal en gietijzeren accenten, kleurrijke Turkse tapijten en creatieve kunstinstallaties. Italiaanse gerechten staan centraal in de eetgelegenheden en de tijdloze bar verrast gasten met unieke knallen uit het verleden.

Bijna 120 jaar lang stond het noordelijke deel van Göttingen bekend om zijn fabriek die eigendom was van Sartorius, een toonaangevend biowetenschappelijk onderzoeks- en biofarmaceutisch productiebedrijf. Maar sinds de fabriek in 2017 naar elders in de stad verhuisde, heeft de wijk een aanzienlijke renovatie ondergaan en onlangs zijn debuut gemaakt als het bruisende, eigentijdse Sartorius Quartier. In het centrum van de autovrije wijk voor gemengd gebruik ligt FREIgeist Göttingen Nordstadt – het tweede designhotel in de stad, na het zusterhotel in het centrum, FREIgeist Göttingen Innenstadt. De nieuwe locatie in Nordstadt eert het industriële verleden en creëert een gastvrije sfeer doordrenkt met mediterrane warmte. FREIgeist Göttingen Nordstadt is in de kern een eigentijdse ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en bezoekers, geïnspireerd door het verleden van de buurt en tegelijkertijd de toekomst wenkend.

De vijf verdiepingen tellende nieuwbouw werd gebouwd in harmonie met de omgeving en is voorzien van gemengde bakstenen op de gevel en blootgesteld beton en eikenhout binnenin. Industriële details omvatten grote roosterramen, zwarte stalen accenten, golfplaten gevelbeplating en oude werkbanken uit de oude fabriek die zijn geüpcycled om tafels te maken. Deze strakke kenmerken worden verzacht door een warm kleurenpalet uitgedrukt in witte linnen gordijnen en originele Turkse kelim tapijten, die ook zijn hergebruikt als bank- en kussenslopen. Dergelijke complementaire combinaties zijn nog steeds te zien in elk van de 123 kamers en vijf suites. Donkere details, waaronder zwart glazen backsplashes in douches en gietijzeren ijdelheden, verlengen de industriële sfeer, terwijl een overvloed aan natuurlijke materialen een gevoel van warmte in elke ruimte brengt.

In het restaurant op de begane grond worden de lichte Levantijnse gerechten gecombineerd met klassiekers in Napolitaanse stijl om een inspirerend menu te creëren dat is gericht op regionaal geproduceerde en biologische ingrediënten. Grenzend aan het restaurant is de bar Weights &Measures, die kenmerkende cocktails serveert die zijn geïnspireerd op mediterrane bestemmingen. Ook hier wordt een Zuid-Europese invloed gecounterd met een industriële draai: de ingrediënten voor dranken worden gemeten met oude Sartorius-schalen.

Op de eerste verdieping van het hotel bevindt zich een fitness- en wellnesscentrum van 200 m² met ultramoderne cardio- en krachtapparatuur, een Finse sauna en extra grote pluche stoelen voor ontspanning. De vijf seminar- en conferentiezalen beschikken elk over een terras en originele Thonet-zitplaatsen. De lobby fungeert ook als werk- en ontmoetingsruimte, evenals een bibliotheek.

Göttingen is een historische stad in het centrum van de Duitse regio Nedersaksen, grotendeels bekend om zijn universiteit. Ten minste 14 Nobelprijswinnaars hebben gestudeerd aan de Universiteit van Götten – waarvan de hoofdcampus op slechts 10 minuten lopen van FREIgeist Göttingen Nordstadt ligt. Direct tegenover het hotel ligt de historische Satoriusturm, of Sartorious-toren, die nu een café herbergt dat zich richt op het serveren van gerechten met lokale en regionale ingrediënten. Er is ook een wijnkelder met exclusieve proeverijen en een indrukwekkende lijst met aanbiedingen per glas. De Sheddachhalle, een evenementenruimte geschikt voor maximaal 800 personen en ontworpen door architect Charles de Picciotto, is ook vlakbij. Het centrum van Gottingen ligt op slechts 15 minuten lopen van deze nieuwe accommodatie.