Gaston laat u smelten!

Gaston, helemaal gaga van ijs, heeft zijn deuren geopend. Turan en Lucy Ucar zijn ijsmeesters die de traditie van het vak hoog in het vaandel dragen. Ze wachten u op in hun salon, vormgegeven door architect Lionel Jadot. Het geheim van hun producten? Ze zijn lekker, authentiek en worden geserveerd met een brede glimlach. Op dit moment zijn de sorbet abrikoos-yuzu en de Gaston gemarmerd ijs met gekaramelliseerde pecannoten & vanille enkele van de toppers. Maar er wordt ook druk aangeschoven voor de aparte fruitsappen, de heerlijke milkshakes en de taarten die zo licht zijn als een zomeravond vol verassingen, verrukkelijk en delicaat.

IJs is één van die heerlijkheden die het leven tot een feest maken. Het doet je terugdenken aan het hedonistische plezier uit je kindertijd. Denk maar terug aan de eerste ijsjes bij de bakker van het dorp of het ijssalon in de wijk. Veel keuze was er niet: twee of drie smaken, waaronder die heerlijke pistache waar we persoonlijk gek op waren. Hoe lekker was dat zeg!

In Brussel moet je bij Gaston zijn om al die herinneringen terug naar boven te laten komen. De ijsspecialist is gevestigd op de Baksteenkaai, vlak bij het Sint-Katelijneplein. Het salon wordt open gehouden door Turan Ucar en zijn partner Lucy. Het koppel is gekend als eigenaars van het restaurant Gou, waar ze met echte bistrokeuken hun cliënteel verwennen in Woluwe. Ze droomden al lang van een tweede zaak, om er hun passie voor ijs met de mensen te delen. Die is nu een feit, helemaal aangekleed door binnenhuisarchitect Lionel Jadot. Het elegante logo van het project is van de hand van het bureau Basedesign: Gaston, gaga de glaces. Het is een sympathiek kader geworden, waar je in een ontspannen sfeer van al het lekkers kunt genieten.

Om de stiel te leren van de besten, trok Turan twee jaar naar Bologna. Daar leerde hij de allerbelangrijkste basis van het métier: lekker ijs maken is niet zo moeilijk, zolang je het vanuit je hart en met volle goesting doet. Voor de rest is het simpel: goede melk, verse eieren en het beste seizoensfruit.

Gaston werkt alleen met uitzonderlijk en authentieke ingrediënten. Zijn room komt van een boerderij in de Ardennen, zijn hazelnoten uit de Piëmont. Zijn vanillestokjes importeert hij uit Madagaskar en net als vele sterrenchefs gebruikt hij Valhrona-chocolade. Zijn bosaardbeien en andere vruchten komen allemaal van kleine producenten waar de ijsspecialist nauwe banden mee heeft.

Je komt er alleen, als koppel, met het hele gezin, met vrienden… Je komt er omdat je zin hebt in iets lekkers, om de ijsbereider op ambachtelijke wijze bezig te zien in het open atelier. Je ziet hem draaien, karnen, zijn pistachenoten uit Iran branden… Bij Gaston geen kleurstoffen of kunstmatige aroma’s. Enkele bewaarmiddelen van natuurlijke afkomst, dat is alles, en simpele, ambachtelijke maar o zo belangrijke gestes van de ijsbereider. “IJs is ook lucht en beweging”, legt Gaston uit. Voor de sorbets zijn er geen strikte regels, gewoon zuiver water, prachtig fruit en een goed evenwicht naargelang het seizoen. “Soms wat meer suiker, soms wat minder… Hoe het smaakt, daar draait het om”, zegt hij.

En dan die smaak… Als u van klassiekers houdt, probeer dan eens de vanille, altijd een goede test, of de pure chocolade van Sao Tomé. De smaak is zacht, fijn, en net diep genoeg. Onder het tiental smaken die elke dag beschikbaar zijn, vielen we persoonlijk voor de karamel met zoute boter, de gekaramelliseerde pecannoten, de chocolade met sinaasappelschil en, meer gedurfd, de rijstpap met saffraan. Wat sorbets betreft blijkt de keuze moeilijk tussen de sublieme abrikoos-yuzu en de ‘beriolette’, een creatie van de bazin met blauwe bosbessen, frambozen en een vleugje violet.

Het huis is ook een volwaardig theesalon waar je een warme chocolade of een milkshake kunt drinken, of tussendoor iets eten: brownies, verschillende soorten gebak, cookies, amandelcake, wafels, tarte tatin, pannenkoeken en ga zo maar door. Proef vooral ook de heerlijke vruchtensappen, waarvan de populairste vandaag de combinatie aardbei, ananas, limoen en gember is. En dan hebben we het nog niet gehad over het terras, waar het heerlijk toeven is en je, lepelend aan je overheerlijke ijsje, tijdens de zomermaanden tal van bijzondere (en vaak ook bijzonder uitziende) mensen kunt zien passeren in deze bruisende buurt. Heerlijk genieten!

Gaston, gaga de glaces – Baksteenkaai 86 – 1000 Brussel – T. 02 223 43 06 – www.glaciergaston.be

Alle dagen open. Van april tot september van 9 u. tot 21 u., van oktober tot maart van 9 u. tot 19 u.. 1 bol kost € 2,20, twee bollen € 3,80, drie bollen € 5,40 en vier bollen € 6,80. Alle bereidingen van het huis worden verkocht in individuele potjes (€ 4 voor 350ml), of in potten van 650 ml (€ 11) of 940 ml (€ 16).