Fabrice Durou creëert een vierde kleur wijn…
Terwijl de sinaasappelkleurige wijn een comeback maakt, die op alle continenten wordt gewaardeerd om zijn minimalistische eenvoud in de wijnbouw en de originaliteit van de smaak, is hij reeds zeer lang in de wijntraditie geworteld. Hij vond vooral in Georgië, 6000 jaar geleden zijn oorsprong, waar de in Qvevris gevinifieerde wijnen werden gemaakt en erg in trek waren.
Sinaasappelkleurige wijnen worden geproduceerd uit witte druiven die op eenzelfde manier als rode wijn worden gevinifieerd, d.w.z. gefermenteerd met hun schil wat zorgt voor het perfecte huwelijk tussen de zuurgraad en de frisheid van de witte wijn en de textuur en structuur van de rode wijnen waardoor een verbazingwekkende harmonie met tal van gerechten ontstaat.
Fabrice Durou heeft een bijzondere voorliefde voor Sauvignon, meestal geassocieerd met de Sémillon van de Cuvée Charmeuse. In 2019, beslist hij om de weinige druiven met de hand te oogsten en apart te vinifiëren. Hij wil het potentieel van het wijnras uittesten op de terroirs van graves, grind en klei op zijn derde terras en dit ondanks de drukte van de lopende oogst. Bij gebrek aan tijd en in gedachte een proeverij van sinaasappelkleurige wijn, werd beslist de hele druiven te vinifiëren, zonder zwavel en gewoon de gisting zijn gang te laten gaan.
Een vinificatie zonder zwavel, waarbij de druiven in vaten werden gezet met een maceratie van enkele weken, dan geperst. Na een aantal maanden in roestvrij stalen tanks, werden de sappen in de lente geproefd en in bourguignonne flessen gebotteld zonder filtratie, en nog steeds zonder zwavel.
Proeverij : In het glas een sinaasappelkleurige goudgele kleur, oranje reflecties. Intense neus, gekenmerkt door walnoot, bloemige noten, fruitige mango, een vleugje citrus- en sinaasappelbloesem. Ruime volle mond, stevig en strak op het gehemelte. Een smaak die als “la jolie longueur ” door Eric Filipiak, consulent oenoloog van het Château wordt omschreven.
Château de Gaudou – Cahors
De Gaudou-wijngaard strekt zich uit over 60 hectare grind en kalksteen die het voorouderlijk domein vormen. Het verhaal begint, in 1733, toen Fabrice Durou’s voorouders zich in Gaudou vestigden, in de zone Vire-sur-Lot, door Michel Bettane, gekwalificeerd als de Beverly Hills of the Cahors appellation. Zeven generaties volgden elkaar op, elk met een eigen set van innovatie en modernisering.
Het was in 2000, na een degelijke opleiding in wijnmaken, dat Fabrice terugkeerde naar het mooie familiehuis. van de Lot-vallei. De wijnwereld bevond zich midden in een crisis die verband hield met de mondialisering en de veranderende vraag. Weinig wijnliefhebbers accepteren nu om hun wijnen minstens zes jaar te bewaren alvorens ze te commercialiseren en te drinken. Hij ontpopt zich als de ambachtsman van de transformatie van het landgoed. In nauwelijks twee wijnjaren, na verschillende ervaringen in St Emilion, Cahors of in Australië, transformeert de houtachtige wijnen met een groot rijpingspotentieel die het imago van het landgoed hebben gemaakt naar de even geconcentreerde maar snel drinkbare producten. De verandering gebeurt vooral aan de wijnstok: minder opbrengst, meer rijpheid, een zuivere, geconcentreerde, aromatische druif. Aan de kelderzijde is de trend in ieder geval om zo weinig mogelijk interventies aan te brengen.
Fabrice zit boordevol ideeën, diversifieert zijn producten, geeft prioriteit aan zijn assortiment, bezorgt het domein een nieuwe dimensie op basis van een duurzame en beredeneerde landbouw.
www.chateaudegaudou.com