Maison du Vin de Saint Estephe heropende de deuren

Na enkele maanden van volledige renovatiewerkzaamheden opende het Maison du Vin de Saint-Estèphe, een emblematische plaats van de benaming, gelegen in het hart van het dorp, opnieuw zijn deuren. Deze nieuwe omgeving, ontworpen in een geest van delen en ontmoeten, biedt de bezoekers een ontdekking van de wijnen van de appellation door middel van een culturele en leuke aanpak.

De Châteaux de Saint-Estèphe, verenigd in hun Wijnsyndicaat (O.D.G.) met een zestigtal leden, kondigen met trots de heropening van hun nieuwe Maison du Vin aan. Ze wisten het al lang; het verouderde Maison du Vin moest noodzakelijk worden vernieuwd. De Châteaux de Saint-Estèphe speelden een tijdlang met de gedachte om naar een nieuw pand te verhuizen en hun traditionele woning vaarwel te zeggen. Toch beslisten ze om hun origineel gebouw te renoveren, zodat ze op een van de mooiste dorpspleinen van de Médoc met zijn barokke kerk, konden blijven. Naast de functie om het publiek te ontvangen, is het Maison du Vin het unieke en echte Huis van de wijnbouwers, het Huis van hun O.D.G., een locatie waar ze samenkomen om te werken en beslissingen te nemen over de benaming.

Verleid door de talrijke projecten die het bureau BPM Architecten in de wijnsector heeft uitgevoerd, wilde het wijnsyndicaat Saint-Estèphe de renovatie van zijn Maison du Vin aan hen toevertrouwen, met voorrang voor de plaatselijke bedrijven. Om het architecturaal erfgoed te behouden, werden de buitengevels verstevigd en gerestaureerd, zodat de ashlarstenen hun oorspronkelijke blonde kleur terugkregen.

Gezien het Maison du Vin gelegen is op de Place de l’Eglise binnen de omtrek van de bescherming van historische monumenten, werd deze verjonging uitgevoerd met het grootste respect voor het architectonisch handvest voor gebouwen in Frankrijk. Aan de binnenkant is de transformatie totaal. De kleine kamers hebben plaatsgemaakt voor grotere ruimtes die baden in het licht met glazen doorgangen.

Educatieve en speelse ruimtes

Deze nieuwe showcase is ontworpen om, jaar na jaar, het toenemende aantal bezoekers in uitstekende omstandigheden te verwelkomen, met een focus op het educatieve en leuke aspect. Een plek om te leven, te ontmoeten, te delen en te ontdekken, ze kunnen de wijnbouwers ontmoeten, hun wijnen proeven, de voorwaarden van de bezoeken en de activiteiten van de kastelen leren kennen, een initiatietocht volgen, films kijken, wijn kopen en de winkel ontdekken. Kinderen worden niet buitengesloten en het vermaak wordt voor hen gereserveerd.

De begane grond heeft een oppervlakte van 100m² voor het proeven en verkopen van A.O.C.-wijnen tegen “château”-prijzen. Dankzij een wijnconserveringssysteem wordt een proeverij per glas aangeboden voor maximaal 8 verschillende wijnen. Alle wijnen van Saint-Estèphe profiteren van een goede zichtbaarheid dankzij de grote op maat gemaakte displays die de muren bedekken.

Een tweede ontwikkelingsfase van de bovenverdieping is gepland voor het najaar. Deze ruimte van 90m² zal meer specifiek gewijd zijn aan wijntoerisme. Bezoekers kunnen een parcours met tentoonstellingen en filmvertoningen ontdekken. Een 3D-video van Pierre Le Hong over de geologische formatie van de terroirs van Saint-Estèphe wordt momenteel afgewerkt en zal binnenkort in deze ruimte worden vertoond. Deze film, die voortdurend in het Frans en Engels wordt vertoond, is een echt educatief en onderhoudend instrument en geeft essentiële informatie over de kenmerken van het Saint-Estèphe terroir en zijn wijnen.

Een gezellige en warme sfeer : Aan de ene kant herinnert het agave-groen van de flessentellers aan de landschappen en wijngaarden, aan de andere kant brengt het zachte beige van het proefeiland de verbeelding terug naar de aarde, naar de gevarieerde terroirs van Saint-Estèphe; twee tonen die harmoniëren en zachtheid en frisheid brengen in alle ruimtes van het interieur. Deze warme en frisse sfeer wordt ook ondersteund door de harmonieuze mix van hout en glas die op beide niveaus aanwezig is.

Openingstijden van het Maison du Vin de Saint-Estèphe : Van 1 juli tot 15 september: maandag tot zaterdag van 10 tot 19 uur – van 1 april tot 30 juni en van 16 september tot 5 november: maandag tot vrijdag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur, zaterdag van 14 tot 18 uur – van 6 november tot 31 maart, maandag tot vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaarsdag.

Een plaats, een verhaal : De gebouwen van het huidige Maison du Vin maken deel uit van het architectonisch en historisch erfgoed van het dorp. Aan het einde van de 19e eeuw omvatte het gebouw meerdere winkels, waaronder een slagerij en een kruidenierswinkel, ze werden in de jaren tachtig samengebracht in één gebouw toen het Maison du Vin de Saint-Estèphe werd opgericht. Deze gebouwen bevinden zich op de huidige Place de l’Eglise, vroeger ook wel Place du Marché genoemd vanwege de intense activiteit van de winkels.

www.vins-saint-estephe.com