Geboorte van de vintage 2019 in Medoc

De winter 2018/2019 is een zachte winter. Van december tot februari valt er bijna 25% minder neerslag en zijn de temperaturen 2°C hoger dan normaal, ondanks een zeer koele januarimaand. De winter eindigde met uitzonderlijk hoge temperaturen vanaf half februari, vaak boven de 20°C, waardoor de eerste wijnranken zichtbaar werden.

Vroegtijdige knopuitbarsting gevolgd door een grillige lente. De budburst vond eind maart plaats in de vroege regio’s. De lente is sterk contrasterend. Maart is een zeer droge en milde maand, terwijl kant, april en mei, onder normale temperaturen, worden gekenmerkt door 2 vorstperiodes die vooral zeer gelokaliseerde gebieden ver van het estuarium troffen. In het voorjaar is de zonneschijn ook bijna 48% onvoldoende. De wijnstok groeit langzamer in het vroege voorjaar en verliest geleidelijk de voorsprong die hij aan het begin van de vegetatieve cyclus had opgebouwd, in sommige regio’s is er zelfs een vertraging in de vegetatie.

Een contrasterende bloei, afhankelijk van de zones. De bloei begint eind mei voor de vroegste terroirs, snel en homogeen, in slechts enkele dagen tijd. In de latere terroirs zijn de klimatologische omstandigheden minder gunstig. De laatste bloeiende trossen worden rond 25 juni waargenomen. Op de door vorst getroffen percelen zien we een grote heterogeniteit. Gelukkig waren de droge winterse omstandigheden waren niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van cryptogamische ziekten. De druk van de wijnstokziekten is dus laag gedurende het hele voorjaar, ondanks de regelmatige regenval.

De zomer begon met een uitzonderlijk vroege en droge hittegolf. Bovendien zijn de wijnstokken, behalve in geïsoleerde gevallen van jonge percelen, niet blootgesteld aan waterstress. Medio juli zijn de vroegste terroirs in de fase van de groepssluiting. Eind juli werd de veraison in gang gezet door een regenachtige episode.

De eerste helft van augustus wordt gekenmerkt door regenachtige periodes die een verhoogde waakzaamheid vereisen met betrekking tot cryptogamische ziekten in de wijngaard. Na een vrij rustig seizoen in termen van gezondheid, heeft het weer in de afgelopen weken de telers aangezet om voorzichtig te blijven. Zoals zo vaak het geval is in Bordeaux, wordt september andermaal een beslissende maand.

De opbrengsten zijn vermoedelijk heterogeen. Toch moet er bij de oogst worden op gelet dat elk perceel optimaal wordt benut. De eerste rijpheidscontroles worden door het Laboratoire Oenoconseil eerstdaags uitgevoerd en maken ongetwijfeld de eerste prognoses mogelijk over het wijnjaar 2019.

.