Glenmorangie Bacalta, het summum van zonovergoten zoetheid

De distilleerderij kiest voor innovatie met haar achtste Private Edition. De exclusieve whisky ondergaat een extra rijping in madeiravaten, die helemaal volgens de wensen van de brouwer werden geprepareerd.

De zachte warmte van lange, zwoele zomerdagen vormde de inspiratie voor de nieuwste telg van Glenmorangie’s populaire Private Edition, een bekroonde collectie van zeldzame en intrigerende single malt whisky’s. Jaarlijks kunnen liefhebbers proeven van een nieuwe whisky, die voortvloeit uit de passie voor innovatie van de Scottish Highland Distillery. Kenners wachtten al vol spanning op de whisky die zou worden voorgesteld in 2017. En hier is hij dan eindelijk …

De achtste telg, Glenmorangie Bacalta, is de eerste Glenmorangie die een extra rijping ondergaat in zongeblakerde vaten van madeirawijn op basis van de malvasiadruif.

Deze extra rijping maakt de Glenmorangie Bacalta (Schots Gaelic voor ‘gebakken’) uniek. Het zeer persoonlijke, bijzondere karakter van deze whisky blijkt uit ieder detail. Dankzij de extra rijping in wijnvaten van malvasiamadeira ontwikkelt deze whisky een complex karakter boordevol zonovergoten zoetheid. Het idee voor deze intrigerende Limited Edition ontstond meer dan twintig jaar geleden. Toen zag de Glenmorangie Madeira Finish het licht, de eerste whisky ter wereld die een extra rijpingsproces onderging in madeiravaten. Deze whisky bleek zo bijzonder dat liefhebbers er vandaag nog steeds naar op zoek gaan. Glenmorangie kon dan ook niet wachten om een nieuwe, innovatieve whisky met rijping in madeiravaten voor te stellen. Natuurlijk kwamen enkel vaten van de allerbeste kwaliteit in aanmerking, en die zijn niet zo makkelijk te vinden.

Dr. Bill Lumsden, hoofd van de afdeling Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks, kon de herinnering aan die specifieke whisky niet van zich afzetten. Hij was vastbesloten om een perfecte Glenmorangie te brouwen, met een extra rijping in madeiravaten. Gelukkig kon de distilleerderij bogen op een uitgebreide ervaring met verschillende soorten vaten. Dr. Bill bestelde eerst op maat gemaakte Amerikaanse eiken vaten, die hij grondig liet blakeren. Vervolgens gaf hij specifieke aanwijzingen om de vaten te prepareren met madeira van de malvasiadruif, de zoetste en meest geprezen madeirawijn. De vaten werden op het eiland Madeira in de zon bewaard om de malvasia te laten rijpen. Vervolgens werden ze geleegd, verscheept naar Schotland en gevuld met een speciaal geselecteerd distillaat dat al een tijd had gerijpt in ex-bourbonvaten. De malvasiavaten geven de Glenmorangie Bacalta vandaag een aroma van zonovergoten zoetheid.

Dr. Bill: “Ik koesterde al jaren de diepe wens om de best mogelijke whisky te brouwen met een extra rijping in madeiravaten. Ik heb mijn ambitie gerealiseerd, maar dat kostte tijd en toewijding, want elke stap van het extra rijpingsproces werd precies afgestemd op onze wensen – een beetje zoals haute couture. Kenners zullen de stralende warmte van onze op maat gemaakte en in de zon gerijpte vaten terugvinden in de aroma’s van rijpe abrikozen, witte chocolade en minerale accenten. De Glenmorangie Bacalta heeft een complex smakenpalet van muntsnoepjes, gebakken fruit, honing, amandelen en dadels, vermengd met marsepein, witte peper en meloen. Een rijke, stroperige afdronk maakt het geheel af. Kortom, Glenmorangie Bacalta brengt de zon in elk glas.”

Proefnotities: Glenmorangie Bacalta is niet bij lage temperatuur gefilterd en wordt gebotteld op 46% ABV. Kleur: Lichtgoud.

Neus: Geurig, zoet en honingachtig. Toetsen van eerder wilde, rijpe abrikozen. Verder een verrassende minerale toets van vuursteen, gevolgd door zoete witte chocolade. Een scheutje water bij de whisky creëert een klassiek aroma van rancio of oude balsamicoazijn, met een vleugje geroosterd brood, een moutachtig koekjesaroma, veldbloemen en een toets van perzikcrumble.

Smaak: De eerste gewaarwording is een sterke smaak van muntsnoepjes, gebakken fruit (gekaramelliseerde sinaasappels en abrikozen), flink wat honing, amandelen en dadels. Melkchocolade, marsepein, witte peper en rijpe, sappige honingmeloen zetten de smaakbeleving voort.

Afdronk: Een rijke, stroperige nasmaak. Opnieuw gekaramelliseerde citrus en peren, ook romige toffee, maar altijd met een intrigerend aroma van menthol/eucalyptus op de achtergrond.

Adviesprijs: Verkrijgbaar vanaf 84 euro bij de betere wijnhandelaars

Extra rijping: Glenmorangie staat al lang bekend om zijn uitgebreide ervaring met verschillende soorten vaten. In 1987 maakte de distilleerderij als eerste gebruik van het proces van ‘extra rijping’, dat vandaag op grote schaal wordt toegepast in de industrie. Extragerijpte whisky rijpt eerst in vaten die eerder voor bourbonwhisky werden gebruikt. Daarna wordt de whisky overgegoten in ex-wijnvaten, waar hij nog een tijd verder rijpt en de aromatische gelaagdheid steeds intenser wordt.

Iedere stap in het rijpingsproces van de Glenmorangie Bacalta was exact afgestemd op de wensen van de brouwer.

• De vaten voor de extra rijping werden speciaal voor dat doel vervaardigd uit luchtgedroogde Amerikaanse eiken planken met een fijne nerfstructuur. Ze werden grondig geblakerd opdat het hout zijn fijnste smaken zou vrijgeven.

• De vaten werden op het eiland Madeira gevuld met een specifieke madeirawijn van malvasiadruiven. Ze bleven volgens de nauwkeurige aanwijzingen van dr. Bill twee jaar lang blakeren in de zon.

• De vaten werden vervolgens geleegd, vervoerd naar Schotland en gevuld met een speciaal geselecteerde Glenmorangie-whisky die al een tijd had gerijpt op exbourbonvaten. De Glenmorangie Bacalta was geboren.