14-daagse van de Elzas – La Rose Blanche Brussel

La Rose Blanche is een van de vele prachtige gebouwen die de Brusselse Grote Markt tooien. Een woning met bewogen geschiedenis hoewel niemand met absolute zekerheid de herkomst van de benaming kan garanderen. Los hiervan is het een van de deelnemers aan de 14-daagse van de Elzas die nog loopt tot midden februari.

Een van de meest plausibele verklaringen is het feit dat het gebouw ooit toebehoorde aan de familie Van der Rosen, wat mogelijk op de ‘roos’ kan duiden, maar de toevoeging ‘wit’ blijft behoorlijk duister, verwijzen naar een bloem die het plafond siert is een al te makkelijk excuus.

He gebouw werd alleszins in de 15de eeuw door de stad aangekocht en verwoest door een brand in 1695. Enkele jaren later zorgt J. B. ’t Serstevens voor een heropbouw deels in Vlaamse stijl verweven met Dorische, Ionische en Korintische zuilen en wordt het een woning aangepast aan de eisen van de bourgeoisie van het moment. Het krijgt een restauratie in 1885 en is in 1919 de bakermat van de Nationale Federatie van Strijders 14-18.

Momenteel is het een sfeervol en gezellig restaurant met erg rustiek interieur waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van hout. Op de benedenverdieping leuke tafeltjes, enkele kleine gezellige niches voor etentjes tête-à-tête en open haard die de cosy aantrekkingskracht versterkt. Op de eerste en tweede verdieping grote open ruimten met oude decoraties en wandversieringen, ideaal bij erg drukke momenten maar evenzeer geschikt voor groepsmaaltijden of prive-feestjes. Een ruim terras biedt bovendien de mogelijkheid om vanaf een der hoeken van de markt, het volledig decor te overzien en te genieten van de gezellige drukte, drukte die jammer genoeg nog altijd niet is teruggekeerd na de gebeurtenissen van 22 maart 2016. Het oorspronkelijk interieur uit de 19de eeuw bleef grotendeels bewaard en zorgt voor een sfeervol decor. Her en der zouden wel enkele verbeteringen mogen worden aangebracht, maar een restauratie met behoud van de typische sfeer lijkt ons een moeilijke – en wellicht dure – opdracht.

Op culinair vlak tekent chef Abdulah sedert jaren actief in het Brusselse voor een leuke en authentieke Brussselse keuken die af en toe enkele exotische extraatjes meekrijgt. De chef zorgt bovendien voor de integratie van een aantal Belgische bieren in bepaalde gerechten waardoor volumineuze smaakaccenten de gasten verrassen. Het feit dat het restaurant, het Belgisch biermuseum als buur heeft speelt hierbij ongetwijfeld een rol. Leuke bereidingen zijn o.m. kabeljauw met een Blanche de Bruges, eendenborst met kriek, fricassé van konijn met geuze of mosselen met een triple van Grimbergen.

Chef Abdulah serveert eveneens een aantal Franse klassiekers zoals escargots, tong meunière, kip archiduc of kalfsniertjes met mosterd. Toch zijn het de typische Brusselse gerechten die hoofdtoon voeren zoals balletjes op Marolse wijze waarbij kleine sjalotjes, boschampignons en pittige kruiden werden toegevoegd aan het traditioneel gerecht, een Brussels koninginnehapje en gekarameliseerd hammetje.

Wij kozen bij onze proeverij enerzijds voor het biermenu en anderzijds voor het Elzasser menu speciaal geserveerd tijdens de 14-daagse van de Elzas. Deze 14-daagse werd door de groep Accueil & Tradition, die een 7-tal restaurant op en rond de Brusselse grote Markt verenigt, op touw gezet en loopt tot midden februari. Van elk gerecht van de Elzas dat wordt gedegusteerd tijdens deze periode gaat 1 euro naar de stichting Fondation Nativitas.

Het biermenu bestaat uit Noordzee garnaalkroketten met een Brugse witte, best smeuïg met gefituurde peterselie als was het wel even zoeken naar de garnalen. De eendenborst mocht net een tikkeltje meer rosé maar kreeg een stevige puree met spinazie en leuk vleessausje mee. De Brusselse wafel met Chouffesiroop en een torentje van slagroom was gewoonweg heerlijk.

Het Elzassermenu kreeg een voortreffelijke erwtensoep met saucis van Colmar als voorgerecht, gevolgd door een choucroute à l’alsacienne met natuuraardappelen. De choucroute op zich was lekker en werd getooid met saucis van Colmar, Frankfurterworst, gerookte ham een sneetje spek. Aangestuurd door sterrenchef Michel Husser, een prima bereiding. Ook het afsluitende appeltaartje met zoete saus en krieken kon onze smaakpapillen bekoren.

Restaurant La Rose Blanche – Grote Markt 11 – 1000 Brussel

Tel 02-513 64 79 – info@roseblanche.be – dagelijks open vanaf 11 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

authentiek interieur

typisch Brusselse gerechten

specialiteiten met Belgische bieren

attente bediening

Delta Brussel: goede verhouding prijs-kwaliteit

kindergerechten

origineel kader