Gouden Wijnen uit Bulgarije ( de awards van Domaine Boyar)

In de afgelopen 10 jaar (sinds 2006) ontving Domaine Boyar 58 gouden medailles voor zijn wijnen, 77 zilveren medailles en tientallen speciale vermeldingen – tijdens Vinalies Internationales (Parijs), Mondial du Rose (Cannes), Mundus Vini (Duitsland), Concours Mondial de Bruxelles, International Wine Challenge en Decanter World Wine Awards (Londen), Balkan International Wine Competition en het grootste Bulgaarse wijnconcours Vinariya.

Sedert het begin van 2016 won Domaine Boyar opnieuw het grootste aantal onderscheidingen voor Bulgarije op internationale wijnwedstrijden: 3 gouden en 3 zilveren medailles tijdens Mundus Vini 2016 en 4 zilveren medailles tijdens Vinalies Internationales. Tijdens Mundus Vini 2016 werd de Boutique Chardonnay Sauvignon Blanc uitgeroepen als beste Bulgaarse wijn.

In 2015 won Domaine Boyar 25 medailles tijdens internationale competities. Tijdens twee van de meest prestigieuze wedstrijden, Mundus Vini en Vinalies Internationales, gingen Domaine Boyar en Korten lopen met het grootste aantal wijnmedailles voor Bulgarije: 12 in totaal (5 gouden en 7 zilveren medailles). Alle wijnen uit het Korten-gamma wonnen een gouden medaille. Tijdens Mundus Vini werd de Korten Syrah bekroond met de Grand Gold Medal en uitgeroepen als beste Bulgaarse rode wijn. De Quantum Chardonnay 2014 won de Grand Gold Medal tijdens het Concours Mondial de Bruxelles en werd uitgeroepen als beste Bulgaarse witte wijn.

Quantum, Elements, Boutique Collection, Domaine Boyar Platinum en Korten – om er enkele te noemen – zijn tijdens internationale wijnwedstrijden de meest onderscheiden wijnmerken van Domaine Boyar.

Domaine Boyar verkoopt in de Benelux ongeveer 1 miljoen flessen. Vooraleer Domaine Boyar zijn eigen wijnen op de markt bracht in 1999, was het aandeelhouder van Bulgarian Vintners Company, gevestigd in Antwerpen en van waaruit de eerste Bulgaarse wijnen op de Belgische markt vertrokken. Onze wijnen zijn momenteel te vinden in tal van Belgische voedingszaken, maar ook bij een almaar groter aantal verdelers richting de horeca, in wijnhandels en bij particuliere bedrijven die samen goed zijn voor meer dan 90% van alle Bulgaarse wijnen op de Belgische markt. Domaine Boyar wordt reeds 21 jaar door Luc Sougné vertegenwoordigd in België, maar ook in Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk, Zuid-Korea, Quebec, Dubai en Franstalig Afrika.

Domaine Boyar is de belangrijkste Bulgaarse uitvoerder naar de USA, Canada en Azië. Het gereputeerde Amerikaanse magazine Wine Enthusiast plaatste de Domaine Boyar Reserve Cabernet Sauvignon 2009 op de lijst van de 100 Best Buy Wines. Jaarlijks bedraagt de groei richting de buitenlandse markten tussen 4 en 11% (2015). Het aantal partners van het bedrijf buiten Bulgarije stijgt elk jaar opnieuw.

De laatste 4 jaar breidde Domaine Boyar zijn portfolio uit met internationale wijnen, inclusief een hele reeks topwijnen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili, Argentinië, Frankrijk en Italië. Het bedrijf is de Bulgaarse partner van wereldwijd gekende wijnbedrijven zoals Constellation Brands, Accolade Wines, Barton & Guestier, enz. Domaine Boyar verkoopt de wijnen van deze bedrijven niet alleen in Bulgarije en Europa, maar ook in Azië. Zodoende vormt het bedrijf ‘een brug’ tussen West en Oost, tussen de Nieuwe en de Oude Wereld.

In 2015 werd Domaine Boyar ook uitgeroepen als ‘Most Sustainable Bulgarian Wine Company’ of meest duurzame Bulgaarse wijnbedrijf, door de ICAP Group. ‘Superbrand of Bulgarian Wine’, door Superbrands International Ranking. Het wijnhuis kreeg een eervolle vermelding voor zijn totale bijdrage aan de Bulgaarse wijnindustrie, een award die werd toegekend aan hoofdwijnmaker Dimitar Panov door de Unie van Bulgaarse Oenologen.

Concours Mondial de Bruxelles

Van alle Bulgaarse wijnproducenten bezit Domaine Boyar het hoogste aantal onderscheidingen die uitgereikt werden tijdens het Concours Mondial de Bruxelles: 48 in totaal. Domaine Boyar deed voor de eerste keer mee in 2006. In 2015 won Domaine Boyar de Grand Gold Medal voor Bulgarije (met de Domaine Boyar Quantum Chardonnay 2014). In dat jaar werd deze wijn tijdens de wedstrijd uitgeroepen als beste Bulgaarse wijn. In 2015 won Domaine Boyar nog 3 gouden en 5 zilveren medailles tijdens het Concours Mondial de Bruxelles.

Voor de 23e editie van het Concours Mondial de Bruxelles in Plovdiv (Bulgarije) deed Domaine Boyar mee met 21 wijnen. Binnen deze wijnstalen zaten twee typische wijnen op basis van lokale druivenrassen: melnik, mavrud en rubin (Korten Natura Rose Melnik, Korten Natura Mavrud & Rubin).