Graham’s port: uitzonderlijke trilogie

THE MASTER (1940), THE ARTISAN (1963), THE APPRENTICE (1994)

 

De namen van deze drie iconische Colheitas prikkelen de nieuwsgierigheid. Het is een duik in de rijke geschiedenis van deze prestigieuze portwijnen, die de Symington familie zo nauw aan het hart liggen : The Apprentice (1994), The Artisan (1963) en tenslotte, aan het hoofd van deze uitzonderlijke stamboom : The Master (1940).

De trilogie, over de generaties heen

Het moet een bewogen moment geweest zijn toen Charles Symington, de hoofdoenoloog en master blender van het familiebedrijf, besloot dat de rijpingstijd van de 1940 Single Harvest Tawny Port z’n hoogtepunt had bereikt, na maar liefst 80 jaar van geduld en discretie. Het moment was gekomen om deze uitzonderlijke wijn te bottelen; opdat de liefhebbers z’n voortreffelijke aroma’s en smaak kunnen ontdekken. Voor Charles Symington roept de lancering van deze 1940 Colheita de herinnering op aan de rijke geschiedenis van de generaties van oenologen die hem zijn voorgegaan, en dankzij wiens werk hij vandaag deze schitterende trilogie op de markt kan brengen.

1940

Net zoals zijn zielsgenoten van 1963 en 1994, brengt The Master een zeer gelimiteerde editie voort van een uitzonderlijk oogstjaar. De specifieke context van de jaren 40 geven deze portwijn een bijzondere dimensie. De Tweede Wereldoorlog had ook een impact op de belangrijkste markten voor portwijnen. Maar The Master startte toen zijn lange rijpingsproces.

Het was een bijzonder wijnoogstjaar, waarbij een grillige lente de wijngaard aantastte, maar het verlaagde aantal druiven die de koude hadden weerstaan vroegen veel minder waterreserves op uit de bodem tijdens een uitzonderlijk warme zomer. Het rijpingsproces gebeurde in de beste omstandigheden. De druiven van deze magnifieke porto komen voornamelijk voort uit het Quinta dos Malvedos domein van Graham’s, maar ook andere wijngaarden gelegen in de Rio Torto vallei. De druivensoorten aan de basis van deze portwijn zijn Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Amarela, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Sousão.

Gedurende liefst tachtig jaar rijpte deze portwijn in oude eiken vaten, wat de portwijn een uitzonderlijke rijpheid en een ongeëvenaarde diepgang en complexiteit geeft. Van the Master geniet je bij voorkeur na een maaltijd, als een dessert op zich. Zijn unieke frisheid en indrukwekkende concentratie zorgen er evenwel voor dat deze portwijn ook graag in het gezelschap van een brede waaier aan desserten en kazen vertoeft.

Z’n intense kleur, tussen amber en oranje in, weerspiegelt de concentratie van acht decennia in vaten gerijpt te hebben. Complexe aroma’s van caramel, chocolade, demerara en gebrande koffie worden ondersteund door een opvallende frisheid. In de mond romig, luxueus en intens met een lange nasmaak die gelaagde toetsen van walnoten, citrusvruchten en honing onthult, met hints van thee en tabak die blijven hangen in het glas.   Aanbevolen prijs : 900€ – Via The Nectar

1963

Voor het tweede lid van deze trilogie keren we terug naar 1963. Deze symboliseert ook de complexiteit, elegantie en de balans die de Graham’s stijl typeert en kent zijn oorsprong in de wijngaarden van Quinta dos Malvedos et Quinta das Lages.

Deze exceptionele wijn, met een intense amber kleur, onthult in meerdere lagen delicate citrusaroma’s met vleugjes kamperfoelie, zwarte thee en venkel. Het zijdezachte smakenpalet omvat toetsen van amandel en walnoten, vruchtencake en een zachte ondertoon van toffee en munt. Aanbevolen prijs: 375 euro – Via The Nectar

1994

Het “kleine broertje” werd The Apprentice gedoopt, deze Colheita plaatst zich ook het rijtje van gevierde jaren in de Dourovallei. De basis werd gelegd door Peter Symington, die hiervoor uitzonderlijke wijnen uitkoos van de Quinta dos Malvedos en Quinta das Lages. De portwijn symboliseert de opvolging van Peter door zijn zoon Charles in 2009, die toen hoofdoenoloog van het familiebedrijf werd.

Hij selecteerde, nadat deze wijnen zich verder ontwikkelden gedurende 23 jaar, die vaten die een verfijnde en elegante structuur vertoonden. De tijd was rijp om deze magnifieke wijnen onder de naam van Graham’s 1994 Single Harvest Tawny te onthullen.

In het aroma van deze amberkleurige en heel intense wijn ontdekken we rozenblaadjes, oosterse kruiden en geroosterde honing, omringd door vleugjes zoete balsamico en gedroogde vijgen. We proeven frisse blauwe bessen en braambessen met op het einde een delicate toets van geroosterde koffie. Aanbevolen prijs: 100 euro – Via The Nectar

Graham’s, weldra twee eeuwen van uitmuntendheid: Graham merk, in 1820 opgericht in de Douro vallei door William en John Graham, is vandaag wereldwijd enorm geliefd en wordt erkend als een van de meest voorname portmerken.

Graham’s dankt zijn reputatie aan de unieke kwaliteit van de druiven van de vijf iconische Quintas: Quinta dos Malvedos, Quinta do Tua, Quinta das Lages, Quinta da Velha en Quinta do Vale de Malhadas. Allen delen ze de voordelen die het warme en droge microklimaat biedt, samen met een leisteenbodem die we enkel in deze regio terug vinden.