Grands Crus Classés Saint-Emilion/slot

CHÂTEAU FONPLEGADE

Château Fonplégade dankt zijn naam (letterlijk “fontein van overvloed”) aan de historische stenen fontein uit de 13e eeuw die de wijngaard van het domein siert. Hij leste honderden jaren lang de dorst van passerende pelgrims en voorziet de wijnstokken van voedsel in de droogste wijnjaren.

Op deze uitzonderlijke plek, op het kalksteenplateau waar de beste wijngaarden van Saint-Emilion liggen, gedijen al sinds eind 1500 wijnstokken. In 1852 kocht de legendarische wijnhandelaar Jean-Pierre Beylot het domein en bouwde er het elegante château dat er nog steeds staat.  Betoverd door het terroir, de geschiedenis en de grandeur van het landgoed, met zijn oude Romeinse paden en sierlijke rijen wijnstokken, kochten Denise en Stephen Adams Château Fonplégade in 2004 en besteedden 17 jaar onvermoeibaar aan het revitaliseren van de wijngaarden, het renoveren van de kelder en het liefdevol restaureren van het château.

Château Fonplégade vertegenwoordigt de zuiverste en meest typische uitdrukking van ons terroir. Verrijkt met een mozaïek van ideale bodems en een prachtige diversiteit van geologie en geografie, is onze wijngaard verdeeld in 27 percelen op 45,5 hectare. Deze met de hand bewerkte blokken vormen het palet van het terroir en bieden een rijkdom aan smaakcomponenten voor de wijnontwikkeling.

Met een onberispelijk evenwicht tussen fruit, complexiteit en aromatische lengte, wordt deze wijn gekenmerkt door een verfijnde mineraliteit, consistent van jaar tot jaar, met zachte en soepele tannines en een fluweelachtige textuur. Hij wordt gemaakt van de oudste wijnstokken van het domein, die zorgvuldig met de hand worden bewerkt volgens biologische en biodynamische methoden om de beste kwaliteit in elke tros naar boven te halen. De blend bestaat voornamelijk uit Merlot en bevat net genoeg Cabernet Franc om de wijn een elegante tannische structuur te geven.

Château Fonplégade rijpt 16-20 maanden in 50% nieuwe Franse eiken vaten, 30% in 1 jaar oude Franse eiken vaten, 10% in eivormige betonnen vaten en 10% in amforen. Deze blend van Merlot en Cabernet Franc is afkomstig van en terroir, een mozaïk van klei en kalksteen die een bewaarpotentieel biedt van 5 tot 20 jaar. Met een combinatie van traditionele en moderne technieken streeft men ernaar om het uitzonderlijke terroir van Château Fonplégade in ere te houden en de wijngaard volledig tot uiting te laten komen in het glas.

Château Fonplégade 2018: leuke kleur, pittig, mooi evenwichtig, aangenaam fruitige toetsen, aromatische hints van blackbery en cherry, zachte tannines.

Château Fonplégade 2019: intense robijnrode kleur met krachtige paarse tinten, aroma’s van bramen en kersen, eindigend op licht gekruide en subtiele aanwezigheid van verse citrus. Krachtige, frisse mond met genereuze tannines, sierlijke minerale en zilte finale.

 

Chateau de Pressac

Château de Pressac ligt op het kalksteenplateau van Saint-Emilion en kijkt uit over de vallei van de Dordogne. Hier bevordert de opmerkelijke geologie in combinatie met een microklimaat de ontwikkeling van de wijnstok. De knowhow van de teams, ontwikkeld gedurende vele jaren en voortdurend in ontwikkeling, stelt hen in staat de wijnstokken zo goed mogelijk te begeleiden en te helpen bij de kenmerken van deze uiterst originele plek.

In de 41 hectare grote wijngaard, die in één blok rond het château is verspreid, komen de drie belangrijkste terroirsoorten van de appellation samen: het kalksteenplateau, de klei-kalksteenheuvel die de heuvel omringt en de slibrijke, klei-kalksteenheuvel, die gelijkmatig over het domein zijn verdeeld.

Deze zeldzame diversiteit aan bodems heeft geleid tot een verscheidenheid aan druivenrassen en een zeer fijn aangepaste cultuur. Château de Pressac is de enige Saint-Emilion Grand Cru Classé met zes druivenrassen, allemaal perfect aangeplant in de voor hen geschikte gebieden: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère, Noir de Pressac (Malbec) en Petit Verdot.

Château de Pressac, dat de natuur op duurzame wijze wil beschermen, is een proefproject op het gebied van milieu. Sinds de oprichting loopt een doordacht milieubeheersysteem en verkreeg het certificaat “hoge milieuwaarde” niveau 3.

Het domein van 47 ha waarvan 41 ha beplant met wijnstokken, 72% Merlot – 16% Cabernet Franc – 7% Cabernet Sauvignon, 1% Pressac (Malbec) – 2% Carmenère – 2% Petit Verdot, rust op een kalkhoudend plateau, kalkhoudende kleihellingen, zandige klei aan de voet van de helling. De plantdichtheid varieert van 5500 tot 8000 wijnstokken/ha met een opbrengst: 35 hl / ha tot 40 hl / ha. Handmatige oogst in kratten met dubbele sortering van de druiven (triltafel en densimetrie).

De sappen ondergaan een lange vatting (3 tot 4 weken in betonnen vaten); beheer per perceel in thermisch geregelde betonnen vaten. Bij de cuvaison vindt de malolactische gisting gedeeltelijk plaats in nieuwe vaten. De vinificatie neemt 20 maanden in beslag, 18 maanden in vaten (50% nieuw).

Château de Pressac 2018: stevige donkerrode tot paarse kleur, in de neus aangename en elegante aroma’s van rijp zwart en rood fruit met subtiele hints van gepeperde noten, fluweelzachte tannines. Lang bewaarpotentieel.

Château de Pressac 2019: moet nog enige tijd rijpen, in de neus komen aroma’s van rijp rood fruit bovendrijven, delicate hints van zwart fruit, licht kruidige accenten.

 

Château de Ferrand

In de 17e eeuw was Ferrand een landgoed beplant met wijnstokken en bossen op de hoogste heuvel van Saint-Emilion met uitzicht op de vallei van de Dordogne. Het kasteel, gebouwd in 1702, is een perfecte illustratie van evenwicht en klassieke strengheid. In 1978 gekocht door Baron Bich, oprichter van het bedrijf Bic, is het nu eigendom van zijn familie. De familie hecht veel belang aan de kwaliteit van de wijn en aan respect voor het milieu.

Het unieke karakter van een Grand Cru Classé is in de eerste plaats te danken aan de voortreffelijkheid van het terroir: een enkel domein, met een oppervlakte van 42 hectare, waarvan 32 hectare beplant met Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, profiteert Chateau Ferrand van een complex terroir met groot potentieel. Er is geen sprake van een enkel wijngaardbeheer, maar van een beheer per perceel. Dit op basis van twee doelstellingen: optimale kwaliteit van de oogst en rationele fytosanitaire bescherming. Elke partij wordt met dezelfde zorg gevinifieerd en gerijpt. De volledig op temperatuur gehouden kelders zorgen voor een ideale rijping en bewaring van de wijnen.

Het lokale klimaat, in combinatie met de diversiteit van de bodems, onderstreept de complexiteit en het grote potentieel van de terroirs van Château de Ferrand om gestructureerde, complexe en elegante wijnen te produceren. Zowel de aromatische frisheid als de tannische structuur worden gezocht in de blends, trouwe uitingen van het respect voor zijn terroir. Château de Ferrand heeft een donkere bordeauxrode kleur en een intense neus van rijp fruit en kruiden. De aanzet in de mond is krachtig, de tannines zijn omhuld. De wijn evolueert naar tonen van rood fruit en een lange en elegante afdronk. Sinds 2011 heeft Château de Ferrand ook een jongere wijn: Le différent de Château de Ferrand.

Château de Ferrand 2018: de elegante: een diepe granaatkleur, de neus is expressief en vleiend met toetsen van rood fruit zoals framboos of wilde aardbei. Na enkele tellen komen tonen van viooltjes en geroosterde hazelnoten naar voren. In de mond is het een weelderige, zijdeachtige wijn met een zeer luchtige afdronk, gedragen door het fruit. Deze 2018 is volledig in lijn met de grootste jaargangen van het domein zoals de 2010 en de 2016.

Château de Ferrand 2019: De neus wordt gekenmerkt door mooie toetsen van vers fruit. De Merlot brengt zachte en fluwelen tonen, in evenwicht gehouden door de Cabernet Franc die tannische structuur en frisheid brengt met een zeer fijne afdronk. Een evenwichtige wijn gekenmerkt door frisheid, elegantie en een mooie aromatische intensiteit.