Restaurant Le Charlu

Een klein art deco juweel uit het zicht? U bent in Le Charlu.  In het geplaveide steegje achter de Place Saint-Job (het verlengde van de gelijknamige weg) verwelkomt een prachtige woning liefhebbers van bistronomische escapades.

Eenmaal door de mooie deur, kom je so wie so terecht in een Parijse sfeer, een bistro uit de vroege 19de eeuw met bordeauxrode moleskin banken, bistrostoelen, gelakte brasserie tafels, afgeschuinde spiegels, gepatineerde lambrisering aan de muren, een zink die de naam waardig is en koperen handgrepen, de charme werkt. De ruimte is klein en delicaat, met 30 couverts, dus reserveer!  Voor privé-evenementen kunt u terecht in de banketzaal met 20 zitplaatsen boven. Het is ideaal voor een intiem familiediner, een verjaardagsfeestje of een zakenlunch.

De kwaliteit van de ontvangst moet worden onderstreept, dankzij de heerlijk oude Franse toets van de vriendelijke Antoine Salviat. Een superprof in de sector die natuurlijk het vak beheerst… en een ongeëvenaarde adviseur voor wie twijfelt!

Het gebouw uit het begin van de jaren dertig heeft ook een groot terras. In het seizoen ligt het heerlijk in de schaduw van de prachtige kastanjeboom. Het terras ziet eruit als een bal musette of wordt heerlijk jazzy op bepaalde zomeravonden… Een programma van dinerconcerten kan je in de zomerperiode volgen op de Facebook-pagina van de Charlu.

De keuken van Le Charlu staat olv orkestmeester Jean-Pierre Gascoin. Hij komt oorspronkelijk uit Nantes en begon zijn carrière bij Alain Passard en Pierre Hermès in het Carlton. Na zijn aankomst in België werkte hij in enkele mooie etablissementen (L’Océan met Martin, Le Montmartre, Le Fils de Jules, Chez Marie en in de Toucan Brasserie en Toucan-sur-Mer) voordat hij zijn messen neerlegde bij Le Charlu.

Als aperitief kunt u genieten van huisgemaakte charcuterie, gemarmerde hamterrine of kabeljauwacras om te delen. Omdat het menu elke twee weken verandert, is het kort maar evenwichtig, met suggesties van de markt en seizoensgebonden gerechten, gastronomische gerechten uit het zuidwesten, invloeden uit het noorden van de Middellandse Zee, reizen we door Frankrijk met kenmerkende gerechten zo lekker als foie gras, gekonfijte eend, cassoulet, hele gegrilde zeebaars, in rode wijn gepocheerde en geroosterde vijgen, enz. De lunch, die van dinsdag tot vrijdag tijdens lunchtijd wordt geserveerd, is een gelegenheid om het brede scala aan talenten van de chef te ontdekken.

Een efficiënte wijnkelder, voornamelijk samengesteld uit Franse referenties, wat niet wegneemt dat Le Charlu ook openstaat voor een brede waaier van Italiaanse wijnen.

In deze Parijse bistro is het huisaperitief nu eens niet een selectie champagnes, hoewel deze voorradig is, maar een Pétillant Naturel. Deze Pétillant Naturel is een assemblage van sauvignon blanc (80%) en sémillon (20%). De druiven groeien op een gemengde zand, klei en kalksteen bodem in Bergerac. De wijn wordt na de handmatige oogst direct geperst en vergist door middel van natuurlijke gistculturen. Deze vergisting vindt gedeeltelijk plaats in RVS tanks en wordt afgemaakt in de fles. Dit zorgt ervoor dat de bubbels op een natuurlijke manier gevangen worden in de fles. Er wordt geen sulfiet toegevoegd aan deze wijn. Deze Petillant Naturel is aromatisch. De geur doet denken aan citrusfruit, witte bloemen, tropisch fruit en op de achtergrond wat verse gist. De mousse is fijn en de zuren maken de wijn levendig en verfrissend. Deze pétillant naturel is niet alleen  zeer geschikt als aperitief, maar past tevens bij sushi, gevogelte en gerechten met verse zeevruchten.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het marktmenu Charlu, 45€ waarbij zowel het voorgerecht, het hoofdgerecht als het dessert keuzemogelijkheden meekrijgen.

Als voorgerecht lieten we de oesters terzijde en kozen voor een escalope van ganzenlever met vijgen en oude porto. Een prachtige creatie waarbij de ganzenlever mooi rosé en romig werd gehouden met overheerlijke partjes fijn gebakken vijgen en een lekkere saus van oude port. Een leuk evenwichtige en smaakvol geheel. De witte Italiaanse wijn was mooi, fris met lichte citrustoetsen en mooi verfrissend.

Het hoofdgerecht enerzijds een creatie van Sint Jacobsvruchten met gegaard witloof en anderzijds een nootje van hert en garnituur van kool en butternut. De sint jacobsvruchten, mooi kruidig baadden in een romige saus en werden getooid met leuk gebraiseerd witloof, partjes parijse champignons en delicaat peterselie garnituur.

Het hert bleef leuk rosé, mooi mals met gezellig knapperig korstje. Het mini  decoratieve felgroene kooltje was leuk gevuld met zoete butternut en kreeg extra garnituur van enkele Amerikaanse frietjes en torentje en staafjes knolselder. Het romige sausje bracht extra smaak in het geheel. De noord –Italiaanse rode wijn zorgde voor een aangename afronding.

Le Charlu  – Chaussée de St Job, 676 – 1180 Brussel – Tel 02 374 26 10.

Open van 12.00 tot 14.30 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Gesloten op zondag en maandag. www.resto-charlu.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes – mooi decoratief interieur, Parijse bistro – ruime keuze en regelmatig wijzigend marktmenu – gezellig onthaal- evenwichtige creaties

GaultMillau: 12/20