Graves & Pessac Leognan: vooruitzichten wijnjaar 2016

Het millésime 2016 startte in de regio Graves en Pessac-Leognan rond 25 maart moment waarop de eerste knoppen ontloken en er blaadjes werden waargenomen. De ontluikende knoppen kondigden zich ruim een week vroeger aan dan normaal en dit na een eerder zachte winter met nochtans overvloedige regen. Te vroeg gejuicht evenwel vermits de lente een teleurstellend vervolg breide aan de winter.

Niet alleen de vochtigheid maar ook de ongewoon frisse temperaturen en zelfs vorst tot in de meest zuidelijk gelegen percelen van de appellatie zorgen weldra voor enige ongerustheid. Kouden en kilte liggen aan  de basis van een verlate bloei die zich pas begin juni aandient. Enkel rond 10 juni zijn er enkele mooie dagen waardoor de bloei toch openspat al moet men tot 20 juni wachten vooraleer de eerste echte warme dagen zich aanmelden, dit wordt meteen de start van een lange droge periode. In de maanden augustus en september krijgen de wijngaarden een ideale temperatuur waardoor de oogst 2016 vergelijkbaar wordt met deze van het millésime 2005 en 2010.

Deze radicale gewijzigde klimatologische omstandigheden buigen de vooruitzichten gedeeltelijk om. Wat aanvankelijk een rampjaar dreigde te worden beleeft plots betere verwachtingen. De maturatie van de bessen  verloopt in degelijke condities, de druiven zijn volrond en gezond en de eerste testen zorgen voor aromatische toetsen, een grote levendigheid en mooie potentiële alcoholische condities met voldoende vettigheid en kruidigheid.

Ondertussen is de oogst afgelopen en stelt men vast dat het globale rendement beneden het gemiddelde blijft mede door de slechte start. Anderzijds vertoonden de bessen een leuke aromatische rijkdom met voldoende suikers en levendige aromatische tannines. Het millésime 2016 laat ondertussen het beste verhopen qua kwaliteit en bewaarpotentieel.  De mindere opbrengst zal deels gecompenseerd worden door de rijke sappen waardoor het millésime 2016 wellicht binnen de betere kwalitatieve wijnjaren zal kunnen plaatsvatten.

Voorlopig blijft het figuurlijk bang afwachten om te zien of de fenologische rijkdommen van de sappen zich inderdaad confirmeren en zich tot voldoende rijke wijnen zullen ontwikkelen.

Hoe dan ook kenmerkt het wijnjaar 2016 zich door een dubbel gevoel, een duidelijk lager rendement dat deels kan goedgemaakt worden door kwalitatieve eindproducten, ondertussen blijft de onzekerheid heersen bij de wijnbouwers in de regio Graves & Pessac Leognan. Het worden ongetwijfeld nog enkele onzekere en spannende maanden in de regio.