Château Latour-Martillac

Dit wijnhuis stamt uit het 2e deel van de 19de eeuw. De jonge Eduard Kressman verliet in 1858 het Duitse Pommeren, om zich als koffiemakelaar in Bordeaux te vestigen.

Hier komt hij via zijn neven in contact met de wijnhandel, een afzetmarkt die hem wel aanspreekt om in 1871 zijn eigen verdelingskantoor op te richten. Als consultant komt hij met meerdere producenten in contact en raakt steeds meer inde ban van de wijnproductie met een speciaal boontje voor het domein Latour in hartje Martillac. In 1877 koopt hij zijn eerste wijngaarden en produceert 80% witte wijnen en 20% rode wijnen, door de jaren heen groeide het wijnhuis dat momenteel voor omgekeerde productiecijfers zorgt.

Eduard zoon Alfred koopt in 1930 ook het lievelingsperceel van zijn vader, wijzigt de naam van de onderneming en zorgt voor een definitieve start en doorgroei van de onderneming die voortaan de naam Château Martillac draagt. Jean, zoon van Alfred erft het domein in 1954 op een ogenblik dat de wijnproductie in de regio Bordeaux zich mede door de oorlogsjaren in een diepe crisis bevindt. Hij staat voor een moeilijke keuze maar beslist gezien de rode wijnen van het domein in 1953 als cru classé werden erkend, om toch door te gaan en de wijngaarden met nieuwe aanplanting o.m. Merlot noir en dit op argilo-kalkachtige gronden, te verruimen. Een succesvolle beslissing zo blijkt nu decennia later vermits ondertussen diverse top-millésimes werden geproduceerd. Een van de slogans van Jean luidt : ‘Er zit in een fles wijn meer geschiedenis dan enkel een geografische benadering’. Volgens Jean is een wijnbouwer in eerste instantie een ambachtsman die de kunst verstaat om de terroirs en het klimaat in een kwalitatief eindproduct te verwerken. Jean staat in 1987 trouwens mede aan de wieg bij de oprichting van de appellatie Pessac-Leognan.

In 1975 vervoegt zoon Loïc het wijnhuis en in 1986 zijn broer Tristan. Zij zorgen voor een nieuwe wind met o. m. de bouw van een nieuwe chai, verbeterde wijnen, uitbouw van de Sauvignon Blanc en aanplantingen van Petit Verdot waardoor de elegantie en complexiteit van de wijnen in een uitzonderlijke finesse uitmonden.

Het wijnhuis Latour-Martillac beschikt momenteel over een domein van 50 ha, 40 ha voor rode wijnen en 10 ha voor witte wijnen. Voor de rode wijnen zijn er 55% aanplantingen van Cabernet Sauvignon, 40% Merlot en 5% Petit Verdot, voor de witte wijnen is 60% voorbehouden aan Sauvignon blanc en 40% aan de Sémillon. De aanplantingen variëren tussen 7200 en 8000 ranken per hectare, met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar voor de rode wijnen en 35 jaar voor de witte ranken. De teelt verloop volgens het dubbele Guyot concept met verantwoorde landbouw en deels manuale oogst.

Na hun vinificatie rijpen de witte wijnen op Franse eik met lies gedurende 15 maand waarvan 11 maand in barriques met ruim 30% nieuwe eik, goed voor en productie van 60.000 flessen. De vinificatie van de rode wijnen vindt plaats in thermogereguleerde inox cuves waarna ze gedurende 16 tot 18 maand rijpen in Franse eik, 40% nieuwe eik, met een productie van 240.000 flessen. Het wijnhuis zorgt in de appellatie Pessac-Leognan voor witte en rode wijnen Château Latour-Martillac en witte en rode wijnen Lagravière-Martillac, in de appellatie Graves zijn er de rode en witte wijnen Château Langlet.

Op de proeftafel:

Lagravière-Martillac 2014:

60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, leuke aromatische wijnen met fruitige toets en delicate kruidige accenten, soepel, met mooie evenwichtige structuur

Château Latour-Martillac 2011

50% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot en 7% Petit Verdot: wijn met een mooie stevige kleur die in de neus aroma’s van zwart rijp fruit prijsgeeft. Het fruitige karakter komt ook bij de volronde aanzet in de mond aan bod en wordt aangevuld met delicate toetsen van zoethout, afgerond met fijne tannines die voor een gezellige aangename lange afdronk zorgen.

Châteaur Latour-Martillac 2013 wit:

65% Sauvignon blanc, 35% Sémillon: mooie aromatische accenten met toetsen van perzik, abrikoos en witte bloemen. In de mond een leuke complexiteit die een fris karakter meekrijgt met aangename aciditeit. Mooie bewaarwijn.

Lagravière –Martillac 2014 wit:

80% Sauvignon Blanc en 20% Sémillon, fris en fruitig karakter, levendige toetsen in de mond met aroma’s van wit fruit en agrumes. Leuke eindtoets met fijne structuur en subtiele minerale accenten.