DOCG Val di Cornia

De wijnregio Val di Cornia houdt het eiland Elba in het vizier en blikt op de Ligurische zee. De globale regio omvat zowat 600 ha wijngaarden, meestal genesteld in de omgeving van het stadje Suvereto en telt een 30-tal producenten waarvan een 20-tal lid zijn van het consortium. Dit consortium werd ruim 30 jaar terug opgericht om de wijnen voldoende promotie mee te geven, maar ook om de regionale accenten te beschermen.

De regio geniet van een heet en vrij droog klimaat dat de heuvelachtige gronden van argilo-kalk toch behoorlijk vruchtbaar maakt. Ongetwijfeld is de zeebries die voor de nodige afkoeling zorgt een pluspunt. Naast enkele lokale druivensoorten wordt hier voornamelijk Cabernet, Merlot en Syrah geteeld.

Tijdens een ruime proeverij wisten navolgende combinaties onze spaakpapillen te bekoren:

Rodatonio 2008:

Een natuurlijke selectie van wijnranken van meer dan 70 jaar oud die 10 à 15 dagen fermenteren om nadien minimaal 14 maand op Franse eik te rijpen. Een wijn met mooie stevige kleur die wordt aangevuld met complexe aroma’s in de neus, aroma’s die in de mond overgaan in soepele en elegante accenten van rijp rood fruit. Geeft een lange afdronk die slechts weinig geheimen van zijn complexiteit prijsgeeft.

Rosso degli Appiani 2008:

Melange van Sangiovese en Montepulciano druif, rijpt 12 tot 14 maand in eik met nadien 8 tot 9 maand op fles. Biedt een robijnrode kleur met fruitig aroma, plakt mooi aan het glas en geeft met 14% alc. in de mond een delicate vanille, zachte tannines en onthult een fruitig karakter.

Russo Sasso Bucato 2011:

Melange van 45% Merlot, 45% Cabernet sauvignon en 10% Petit Verdot, 14.5% alc. Een jonge wijn die 16 maand rijpte op eik, met toch reeds een stevig karakter, etaleert met briljante schitteringen zijn karakter. Zijn jeugdigheid creëert vluchtige aroma’s in de neus. De fruitigheid spreekt vooral het middenpalet van de mond aan en zorgt voor elegante accenten. Groeit ongetwijfeld uit tot een leuke bewaarwijn.