Gueuzerie Tilquin: English been festival

Het tweede jaar op rij organiseert de Gueuzerie Tilquin zijn English Beer Festival in het weekend van 30 april en 1 mei. Tijdens die twee dagen maken de bezoekers kennis met de beste Engelse brouwers die elk 7 van hun beste bieren presenteren. De Gueuzerie Tilquin grijpt die gelegenheid aan om haar twee cuvees  « Tilquin à l’ancienne » voor te stellen die voortaan jaarlijks zullen beschikbaar zijn: de Mûre en de Quetsche.

Vastbesloten en gepassioneerd startte Pierre Tilquin in 2009 de gueuzerie die zijn naam draagt op. Hij zou al snel van zich zou doen spreken en niet zonder reden: de eerste en enige gueuzerie van Wallonië dankt haar naam aan het bijzondere karakter van de productie. Pierre Tilquin noemt zich eerder “biersteker” dan brouwer. Hij koopt de jonge brouwsels aan bij verschillende brouwers uit de regio (Pajottenland en Brussel) en laat ze op eikenhouten vaten gisten en rijpen gedurende 1, 2 of 3 jaren. De zo verkregen lambiek wordt dan geassembleerd vóór hij op flessen getrokken wordt. Het bier gist verder op de fles en wordt daarna op de markt gebracht.

Voor Pierre die openstaat voor andere smaken en die ook graag met anderen wil delen volstond de eigen geuzeproductie echter niet. Door zijn vele contacten met brouwers van over de hele wereld kwam hij op het idee een festival van Engelse bieren te organiseren. Vorig jaar trok zijn “Tilquin English Beer Festival” meer dan 700 bezoekers aan op één dag. Een goede reden om het aanbod te verdubbelen. Meer dan 13 Engelse brouwers zullen tijdens het weekend van 1 mei meer dan 100 verschillende bieren laten proeven aan de liefhebbers en zythologen in spe.

Heel het weekend zijn volgende brouwers present : Beavertown Brewery, Brew by Numbers, Burning Sky Brewery, Buxton Brewery, Cloudwater Brew Co, Magic Rock Brewing, Moor Beer Company, Partizan Brewing, Siren Craft Brew, The Kernel Brewery, Thornbridge Brewery, Weird Beard Co, Wild Beer Co en de Brasserie du Mont Salèvre uit Frankrijk als speciale gast.

Het is een unieke gelegenheid om de indrukwekkende evolutie van de Engelse brouwerijsector te leren kennen en zijn enorme diversiteit. De bieren die hier voorgesteld worden staan ver af van de clichés van lauw en plat die vaak op Engelse bieren gekleefd worden. Hier zal men naast de pale ales en stouts ook seizoensbieren vinden, zure en subtiele bieren en andere ‘bière de garde’, een specialiteit uit Noord-Frankrijk. Een echt festival in de ware betekenis van het woord. Om van te likkebaarden!

Naast de gerenommeerde bieren van de uitgenodigde brouwers zal Gueuzerie Tilquin haar twee cuvees presenteren die voortaan jaarlijks aangeboden worden: de Mûre Tilquin en de Quetsche Tilquin op basis van bio-pruimen uit Namen. Hapjes, foodtrucks en allerlei animaties ter plekke. Heel het weekend geleide bezoeken aan de gueuzerie. Een springkasteel voor de kinderen.

Tilquin English Beer Festival – 30 april en 1 mei – Ingang : 14 en 25 euro

Gueuzerie Tilquin, Chaussée Maïeur Habils, 110 1430 Bierghes (Rebecq)