Guus en Sitare: nieuwe uitbaters proeflokaal De Kleine Schorre

Vanaf 1 mei zijn Guus en Sitare de Jong de nieuwe trotse uitbaters van het proeflokaal van De Kleine Schorre. “We hebben er ontzettend veel zin in”, vertelt Sitare met een brede glimlach. Kok Guus: “Ik was eraan toe zelf te ondernemen, om het geleerde in de praktijk te brengen. En de combinatie hier van restaurant én wijnen is goud voor mij.”

Al sinds zijn vijftiende weet de 23-jarige Guus dat horeca ‘echt zijn ding is’. Na de horecaopleiding in Bergen op Zoom volgde hij de koksopleiding op Hotelschool Ter Duinen in Koksijde (België). “Daar heb ik een brede basis gekregen wat betreft wijnen. Ik volgde de klassieke Franse wijnopleiding en heb veel Franse châteaux bezocht. Toen begon mijn passie voor wijnen.”

Na zijn specialisatiestudie wereldgastronomie, eveneens in België, ging Guus aan de slag in de horeca op Schouwen-Duiveland. In diverse restaurants werkte hij met de wijnen van De Kleine Schorre en de vele streekproducten. “Ik ken de Zeeuwse wijnen al vanaf de beginperiode. Weet wat er uitstekend bij past.”

Wijnproeverij op de kaart

Als kok gaat zijn interesse uit naar de combinatie tussen eten en bijpassende wijnen. Guus: “In het proeflokaal gaan we veel wijn-spijscombinaties aanbieden. Een wijn wordt enorm versterkt als je daar een goed gerecht bij serveert. We gaan ook wijnproeverijen aanbieden op de kaart. Mensen krijgen uitleg over de wijnen en krijgen een passende amuse geserveerd.”

En nu is het dus tijd om aan de slag te gaan in het proeflokaal. “Niets mooiers dan op de plek te werken waar de wijnen ook daadwerkelijk gemaakt worden. En alle bijpassende streekproducten hebben we hier in een straal van 20 kilometer voorhanden.”

Gevulde wijnbladeren

Ook gastvrouw Sitare is vol enthousiasme over de nieuwe uitdaging. De 24-jarige Turkse, die al sinds haar zesde op Schouwen-Duiveland woont, werkte in diverse restaurants op heel het eiland. “Van de Kop van Schouwen tot aan Bruinisse. En overal werden de wijnen van De Kleine Schorre verkocht.” Daarnaast is ze werkzaam als bedrijfsadministrateur.

Een vleugje Turkije zal op de menukaart verschijnen, namelijk dolma’s. “Dat zijn met rijst gevulde wijnbladeren. We doen er lamsgehakt bij. Dan is de link met De Kleine Schorre compleet.” Op de onbedijkte schorren, die samen Dreischor vormden, werden immers vroeger schapen geweid.

Openingstijden proeflokaal: April: donderdag t/m zondag 11.00 – 17.30 uur – Mei/juni: dinsdag t/m zondag 9.00 – 19.00 uur – Juli/augustus: 7 dagen per week 8.30 – 19.00 uur – September/oktober/november: dinsdag t/m zondag 9.00 – 19.00 uur – December/januari/februari/maart: donderdag t/m zondag 9.00 – 18.00 uur

Openingstijden boerderijwinkel: Gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 9.00 – 17.30 uur

Wijnhoeve De Kleine Schorre – Zuiddijk 4 – 4315 PA Dreischor

info@dekleineschorre.nlwww.zeeuws-wijnfeest.nl