Aan boord van … La Péniche – Waver

Het is niet altijd nodig om naar de kust te gaan en te genieten van al het heerlijke wat de zee biedt. Op sommige plaatsen in ons land, niet in het minst in het binnenland, vinden we uitstekende adressen waar het perfect mogelijk is om de meest verse en voortreffelijk klaargemaakte zeevruchten te proeven. Ook Waver maakt hierop geen uitzondering. Sedert de 80-er jaren kunnen liefhebbers van al het lekkers uit de zee er terecht voor verrukkelijke bereidingen.

In Waver kan men bovendien aan boord gaan van La Péniche om van de zilte toets te genieten.  Aan boord gaan, zei u, van een echte boot? Maar er zijn toch geen kanalen in Waver …

Indertijd noemde het restaurant La Maison Blanche met verwijzing naar de witte buitenmuren van het gebouw. Restaurant dat behoorlijk succesvol was waardoor de eigenaars een forse uitbreiding planden. Hun plannen stuitten op verzet van de overheid en ze kregen allerlei administratieve moeilijkheden voorgeschoteld die gelinkt waren aan stedenbouwkundige verordeningen.  Kwam het idee bovendrijven om een boot aan het bestaande gebouw te koppelen, aspect dat wel een goedkeuring meekreeg. Zodoende meerde in 1984 dit opmerkelijke schip aan, wat vandaag de grootste eetzaal is van deze zaak en haast als vanzelfsprekend zorgde voor een nieuwe naam van het  restaurant: La Péniche. Naast het schip, doet ook de vroegere eetzaal van het restaurant nog steeds dienst, stijlvol met karakter, blijft het een symbool voor de eigenaars.

Goed om weten is dat zij met een gevoelige maag, die alleen al van een scheepsdecor zeeziek worden, altijd kunnen opteren voor de lichtovergoten wintertuin aan het oude restaurant of de stemmige eetzaal ervan. Het maritieme karakter van een bezoek aan deze zaak wordt versterkt door de kledij van het personeel, dat helemaal in de lijn ligt met de entourage en de sfeer van dit restaurant.

Hoe dan ook, buiten het kader en de ambiance, is de belangrijkste reden om hier aan te meren de kwaliteit van de keuken. Deze rust in de eerste plaats op kraakverse producten. Met Didier Palmaerts en Ludo Veys aan de zeevruchtenbank en Cédric Leblicq en Vincent Pepermans aan het fornuis wordt er in La Péniche zowel heel traditioneel als inventief gekookt. Wat zeevruchten betreft is La Péniche zowat wereldberoemd, van de dagschotel tot de plateau royal, voor iedereen en voor elk budget is er wel iets. Wie van oesters houdt kan kiezen voor de fijne Zeeuwse oesters die rechtstreeks worden aangevoerd, maar ook de befaamde Tatihou-oesters van Normandië of de ‘oester van de maand’ zorgen voor verrassende culinaire ontdekkingen. Schaaldieren als kreeft en krab worden in een groot homarium bewaard en worden er à la minute uitgehaald om vervolgens klaar te maken. Onnodig te zeggen dat ook mosselen tijdens het seizoen een van de stokpaardjes zijn en voorgesteld worden in maar liefst veertien bereidingen.

Qua vis staan onovertroffen klassiekers als noordzeetong in boter gebakken of rogvleugel met boter en kappertjes naast meer creatieve bereidingen als op de huid gebakken roodbaars met beurre blanc en limoen. Niettemin, buiten al het fijne wat de zee biedt, vergeet La Péniche ook de liefhebbers van vlees niet, met bijvoorbeeld een perfect gebakken ossenhaas of op smaak gebrachte filet américain, kalfsniertjes met mosterdsaus of ballotine van gevogelte met seizoensgroenten. Kinderen worden evenmin vergeten, met bereidingen ‘op maat’ zoals kroketjes van grijze garnalen of kaas, hamburger met frietjes of in boter gebakken sliptong.

Naast de gerechten van de kaart is er ook het verleidelijke ‘seizoensmenu’ van vier gangen voor € 42, terwijl La Péniche op weekdagen ook een prima lunch voorziet tegen € 18 voor twee gangen en € 24 voor drie gangen.

La Péniche staat ook open voor allerlei andere gelegenheden zoals banketten, familiereünies of bedrijfsfeestjes en kunnen de meeste gerechten meegenomen worden naar huis of zelfs, na afspraak, klaargemaakt en geserveerd worden bij de klant zelf. Het team van La Péniche neemt met plezier de volledige catering op zich.

Bij onze proeverij opteerden we voor oesters en tomaat-garnaal als voorgerecht en roggevleugel en kabeljauw als hoofdgerecht. Hoewel het einde van het oesterseizoen stilaan in zicht kom waren onze oesters mooi vers, leuk ziltig zonder enig spoor van melkvorming. Dit product blijft een uitgsproken voltreffer dat steeds meer fanaten kan overtuigen. De ontvelde tomaat werd gevuld met een mooie hoeveelheid handgepelde garnalen en  kreeg een goudgeel wiltoofblaadje mee als decoratie. Ook smaak en evenwicht in deze mooie bereiding.

De roggevlegel kreeg het gezelschap van een mooi smeuïge lekkere aardappelpuree met karpertjes en mooi assortiment knapperige en beetgare groenten, zoals wortelen en broccoli en werd behoudzaam met een leuk botersausje genapeerd. Ook de hagelwitte kabeljauw, perfect op vel gebakken, genoot van een leuk groentenassortimnet o.m. bloemkool, broccoli, radijs, gebakken tomaatschijfjes en rustte op enkele subtiel gebakken ui-ringen. Ter afronding mooi aangebakken aardappeltjes, licht oversausd. Als afsluiter een tartellete met appel en een toefje vanille-ijs.

La Péniche – Chaussée de Huy 4 in 1300 Wavre   – Tel. : 010/22.88.18.

Alle dagen open van 12.00 tot 14.00 u en van 18.30 tot 22.00 u, behalve zondagavond slechts tot 21.00 u

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

gezellig decor

mooi assortiment schelp- en schaaldieren

zilte bereidingen

mooie smaakvolle porties

Delta:            keurig opgekalafaterd binnenschip

vis- een zeevruchten

leuk assortiment witte wijnen