G’Vine Floraison – Frans en uniek: een gin bedacht op basis van druiven en wijnstokbloemen

Een ronde en bloemige gin of de Franse ‘art de vivre’ in een Ales. Frankrijk is natuurlijk het land van puur genieten aan tafel. Het is wereldbekend om zijn gastronomie, topwijnen en bijzondere sterkedranken of ‘eaux-de vie’. Een van die jonge dranken draagt nu zijn steentje bij tot het prestige en de reputatie van de Franse sterkedranken.

Deze unieke gin in de wereld die in 2006 werd bedacht en ontwikkeld door de Franse oenoloog Jean-Sébastien Robicquet, is nu verkrijgbaar in een dertigtal landen en behoort tot de ‘Top 5’ van de trendy super premium gins. Jean-Sébastien die opgroeide in de streek tussen Bordeaux en Cognac, had een heel andere, onconventionele en zeer elegante gin in gedachten. En vermits de wijngaarden alomtegenwoordig zijn in zijn geboortestreek, wou hij een gin maken niet op basis van granen maar wel van diverse – Franse – duivenrassen en ook van de wijnstok-bloemen. Dit originele idee krijgt vorm in Cognac, de stad bekend om zijn… jawel, eau-de-vie op basis van druiven. En zo wordt de G’Vine Floraison een prachtige combinatie van traditionele technieken en een moderne visie (en durf). En hoe de druiven alles verfijnen…

De eerste gin door distillatie van druiven?

De geschiedenis heeft altijd wel een leuke verrassing in zich. Nadat Jean-Sébastien Robicquet de banbliksems van de ‘ginpuristen’ over zich heen had laten gaan, vonden hij en zijn team in de British Library een oud Hollands boek met daarin het oudste bekende recept van gin. Het dateerde van 1495 en benadrukte dat voor een fijnere smaak het gebruik van druiven de voorkeur had. De cirkel was rond!

G’Vine Floraison, fris en elegant.

Het hart van de fijne smaak van deze gin is er dankzij de wijnstokbloemen die midden juni met de hand worden geplukt. Zij worden samen met een eau-de-vie van druiven gedistilleerd in een koperen alambiek zoals die ook door de grote parfumeurs wordt gebruikt. Zijn naam? Lily Fleur. Maar een gin bevat natuurlijk ook andere kruiden en aromatische planten zoals de onvermijdelijke jeneverbes en verder nog gember, groene kardemom, zoethout, limoen, staartpeperbes (piper cubeba – de smaak lijkt op kruidnagel), koriander, bitterhout en nootmuskaat. Bovenop de verfijnde delicatesse van de wijnstokbloemen, zorgt dit distillaat van kruiden en planten voor de bijzondere complexiteit van de G ‘Vine. Een gin met zin voor paradox, traditioneel maar toch baanbrekend en onconventioneel. Kortom, the French way!

Een originele fles en naam

De fles heeft een licht gebogen vorm, lichtgroen uitlopend kleurgebruik en een breed stopsel met een metalen textuurcoating waardoor het ook als maat kan worden gebruikt. G’vine is een anagram van ‘vigne’ (wijngaard) en ‘Floraison’ (bloei) roept natuurlijk de lente op, het parfum van de groeiende en bloeiende wijnstok met zijn vluchtige en subtiele aromatische tonen.

G’Vine: gin tonic à la française

De G’Vine Floraison is ontwikkeld voor long drinks. Zijn ronde smaak is perfect voor een premium gin-tonic. Samen met een ‘Schweppes premium’ tonic zorgt hij voor een perfect evenwicht. We raden graag aan om enkele verse witte druiven aan het glas toe te voegen. Dit zorgt voor een nog frissere toets. Een ietwat verrassender cocktail is de ‘Basil Smash’, een subtiele oefening met verse basilicum, citroen en G’Vine.

G’Vine Floraison valt zeer in de smaak in ruim dertig landen

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld waar deze originele gin marktleider is, net als in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. G’Vine is te vinden in de beste cocktailbars ter wereld. Van New York tot Singapore.