Hannes Sabathi staat nu ook beschikbaar bij Vinitiq

Drie Sauvignon Blancs van de Meester van de Mineraliteit. Deze sympathieke wijnboer uit de Südsteiermark houdt van het kenmerkende minerale samenspel van verschillende bodems in wijn en is volledig gewijd aan de vinificatie van deze verfijnde uitdrukkingen. Hij besefte op jonge leeftijd dat voor hem de waarheid over wijn in de grond lag. Sindsdien werkt de terroirfanaat zonder compromis om wijnen van verschillende locaties te vinificeren op een manier die getrouw hun contrastief karakter uitdrukt. De wijnen van Hannes Sabathi zijn altijd herkenbaar aan hun helderheid, diepte en precieze personificaties van de bodem.

Diepe wijnen die de boodschap van de aarde overbrengen, zijn voor Hannes Sabathi altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Met deze compromisloze instelling wordt de dynamische teler beschouwd als een pionier en pathfinder in de Südsteiermark.

Drie van Sabathi’s topwijnen gevinifieerd uit de Steiffmark druivensoort Sauvignon Blanc zijn nu ook beschikbaar in België en Nederland via Vinetiq:

2016 Sauvignon Blanc Ried Kranachberg: Deze Sauvignon Blanc wordt gekenmerkt door de zoute elegantie en elektrische structuur die wordt gegeven door de wijngaardsite ‘Kranachberg’, waar het landgoed Sabathi ligt. De wijnboer is hier opgegroeid en kent elke steen. Deze ketelvormige locatie met zuid-zuidwestelijke ligging bevindt zich op ongeveer 500 meter boven de zeespiegel, waar de bodem bestaat uit permeabele kalkhoudende en zanderige kiezels, die de wijnen bijzonder vers en zout maken. Dankzij zijn uitgebreide ervaring, brengt Sabathi deze minerale frisheid tot levendige expressie in de wijn.

robertparker.com heeft onlangs de wijn 93 punten toegekend. € 35,95 op www.vinetiq.eu

2016 Sauvignon Blanc Ried Loren: In 2010 plantte Hannes Sabathi wijnstokken op de beroemde Pössnitzberg, in zijn monopole wijngaard Ried Loren. De zware, kalkrijke grond van Loren heeft zijn sporen nagelaten diep in de wijn gegrift, wat inhoud geeft aan het gehemelte, beknopte zuurgraad en grote diepte. De camping ligt 550 meter boven de zeespiegel en op het zuiden. De zware grond bekend als »Opok« (een grijze mergel die kalksteen en klei vermengt) geeft de wijn zijn diepte en krachtige aanwezigheid in de mond.

robertparker.com heeft onlangs de wijn met meer dan 92 punten toegekend en noemde ‘enorm verouderingspotentieel’. € 29,95 op www.vinetiq.eu

Sauvignon Blanc Gamlitz 2017: Gamlitz is een klein dorp, maar een zeer bekende naam. Niet alleen omdat de fotogenieke stad veel prijzen heeft ontvangen voor zijn prachtige bloemen … Gamlitz heeft een zeer speciale reputatie onder wijnkenners, omdat het een van de meest bekende wijnbouwplekken in Oostenrijk is. Gelegen in het zuiden van Steiermark, direct aan de grens met Slovenië, profiteert Gamlitz van vele uren zonneschijn, terwijl de hoge ligging van de wijngaarden garant staat voor koele luchtstromingen en langzame rijping voor de druiven – met andere woorden, ideale omstandigheden voor het kweken van Sauvignon Blanc. Deze Ortswein (dorpswijn) van Hannes Sabathi is een vrolijke kerel met een hechte, fijne zuurgraad en een onmiskenbaar zout karakter, die op charmante wijze het typische karakter van de regio presenteert. € 19,50 op www.vinetiq.eu

Hannes Sabathi wordt vaak ‘de Sabathi met de wortels’ genoemd. Dit komt natuurlijk voort uit het visuele uiterlijk van de labels, maar het verbergt een veel diepere waarheid. Hannes Sabathi houdt van de grond! In zijn wijngaarden heeft hij veel gaten gegraven en de grond onderzocht om de wisselwerking tussen bodem en druivenras beter te begrijpen. ‘Het is van de grond dat een wijn zijn onmiskenbare karakter krijgt. Dit fascineert me ‘, zegt de wijnboer. Het familiedomein met dertig hectare wijngaarden ligt aan de Kranachberg in de Südsteiermark bij Gamlitz. In 2005 nam Hannes Sabathi de kleine familiebezetting over van zijn ouders, en leidde hem naar het hogere echelon van de wijnbouwgemeenschap in Stiermarken. Vanaf het begin was zijn leidende stelregel het idee van oorsprong. Met deze compromisloze houding heeft hij een pioniersrol vervuld die de ontwikkeling van de hele regio op beslissende wijze heeft vormgegeven.

Vinetiq is een wijnboetiek die gespecialiseerd is in wijnen met een koel klimaat – wijnen die op grotere hoogte of in koudere regio’s worden gemaakt. Vinetiq richt zich op premium kwaliteit, met online service via zijn webshop, maar ontwikkelt ook een krachtige offline aanwezigheid in de culinaire sector en bij amusementsevenementen – en tegen het einde van 2019 met een eigen wijndomein, Valke Vleug in Puurs. Het Vinetiq-assortiment omvat vandaag bijna 300 wijnen van vijftig wijndomeinen van over de hele wereld, meestal kleine en exclusieve producenten. Vinetiq wordt beheerd door Pieter Raeymaekers (WSET 4), met mede-eigenaars Jan Van Lancker & Johan Stoffels.