Grands Crus de Bordeaux

De lancering van de Grands Crus de Bordeaux millésime 2016, werd eens te meer een forum waarop meer dan 130 wijnbouwers de nieuwe jaargang aan talloze geïnteresseerde wijnliefhebbers en invoerders konden introduceren. Een jaargang met diepte en karakter waarbij de nog jonge wijnen een eerste tipje van hun mysterieuze sluier konden oplichten.

De grote wijnen van vandaag zijn verschillend van hun beroemde voorgangers, die op hun beurt verschillen van hun voorgangers. Een gelukkige evolutie die de rijkdom van de Grands Crus van Bordeaux voluit onderlijnt, aldus Olivier Bernard, Président van de Union des Grands Crus de Bordeaux. Passie en preciesheid zijn meer dan ooit de sterkhouders van de regio en zullen ongetwijfeld de komende millésimes beïnvloeden. De selectie 2016 is, nog steeds volgens Oliver Bernard, het sprekend bewijs van de kwaliteiten en de rijkdom van het ganse assortiment, ongeacht of men opteert voor een Pessac Leognan, Haut Médoc, Pomerol, Sauternes of een der andere regio’s.

Enkele nieuwe millésimes op de proeftafel:

Pessac-Leognan: Château Larrivet Haut Brion:

Domein opgericht in 1840 en eerste der eerste leden van de cru van Leognan. Het werd in 1987 gekocht door de familie Gervoson die het een nieuwe bloeiperiode en de nodige noblesse bezorgde. Door de modernisering van de chai en de herstructurering van de wijngaarden straalt de productie elegantie en karakter uit. Emilie Gervoson is de ambassadrice van de nieuwe generatie wijnbouwers en promoot de specifieke eigenschappen van het domein maar ook van de regio.

Château Larrivet Haut Brion omvat 75 ha op een ondergrond van sol graves en matrice van argileux en zanderige toetsen. Het assortiment rode wijnen is gebaseerd op 50% Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc, voor de witte wijnen is dit 80% Sauvignon en 20% Semillon. De rode wijnen rijpen minstens 16 maand op hout met jaarlijks één derde nieuwe vaten, de witte wijnen rijpen 11 maand en hier wordt jaarlijks zowat 50% nieuwe vaten ingevoerd. Château Larrivet Haut Brion produceert jaarlijks zowat 150.000 flessen rode wijn en 20.000 flessen witte wijn. De tweede wijn van het huis is de Demoiselles de Larrivet Haut Brion.

Het millésime 2016 biedt een leuke kleur, mooi fris maar alleszins elegant en karaktervol met subtiele toetsen van cacao en leder.

Listrac-Medoc: Château Clarke:

Naamgeving van een Ierse familie die het domein in de 18de eeuw aankocht. Het werd in 1973 teruggekocht door baron Edmond de Rotschild en volledig heringericht. De recenste vernieuwingen zorgen voor een betere kwaliteit en karakter. Het domein wordt sinds 1997 geleid door baron Benjamin de Rotschild en zijn echtgenote Ariane die aan het hoofd staan van een dynamische en gepassioneerde ploeg.

Château Clarke telt 55 ha op een voornamelijk argilo-calcaire ondergrond en produceert jaarlijks 230.000 flessen, productie die steunt op 70% Merlot en 30% Cabernet Sauvignon, minstens 16 maand gerijpt op hout met jaarlijks zowat 70% nieuwe vaten. Hun 2de wijn is Les Granges des Domaines Edmond de Rotschild.

Millésime 2016 biedt leuke frisse hints en toont reeds een leuke rode mantel.

Graves: Château Rahoul

Het kasteel werd gebouwd in 1646 en in 1986 gekocht door Alian Thiénot een rasechte champenois. Vanaf 2007 kreeg het domein een nieuwe elan, werden technische hoogstandjes ingevoerd en kregen de witte wijnen de bevestiging van de finesse van hun terroir terwijl de rode wijnen een mooi raffinement met verzorgde tannines en structurele aromatische rijkdom uitstralen.

Het domein van 40 ha is goed voor een productie van 115.000 flessen rode en 25.000 flessen witte wijn op ondergrond van zanderige toetsen met argilo-gravileux restanten. De rode wijnen krijgen 67% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon en 3% Petit Verdot mee, voor de witte wijnen doet men een beroep op 70% Semillon en 30% Sauvignon. De rode wijnen rijpen 12 tot 14 maand met jaarlijks 20 à 30% nieuwe vaten, de witte wijnen rijpen 8 tot 10 maand met jaarlijks 15% nieuwe vaten. De 2de wijn van het domein is L’Orangerie de Rahoul.

Het millésime 2016 biedt een leuke kersenrode mantel met pittig aroma en reeds mooi verzorgde tannines.

Haut Médoc: Château Beaumont

Het domein opgericht in 1824 werd in 1854 aangevuld met de bouw van het kasteel. Sinds een aantal jaren wordt geijverd voor een verantwoorde landbouw die in 2004 werd bekroond met het lidmaatschap Terra Vitis. Dit zorgt voor harmonieuze wijnen met een mooie mantel.

Het domein van 114 ha produceert jaarlijks 480.000 flessen en heeft een ondergrond van croupe de graves sableux grünziennes. Er werden 47% ranken Cabernet Sauvignon, 45% Merlot en 8% Petit Verdot aangeplant. De sappen rijpen 14 maand op hout met jaarlijks een derde nieuwe vaten. De 2de wijn is Les Tours de Beaumont.

Het millésime 2016 geeft reeds stevige aroma’s vrij, terwijl hij in het glas een mooie donkerrode mantel tentoonspreidt.