PINK LADY, TE MOOI OF TE LEKKER OM WAAR TE ZIJN?
Nee, natuurlijk niet! Het loont echter de moeite om regelmatig te herhalen dat succes geen toeval is, maar iets dat je elke dag afdwingt door je inzet. En dat achter de populariteit van de Pink Lady appel® (een enquête uitgevoerd in 2018 riep hem zelfs uit tot favoriete appel van de Belgen met een score van 8,4 op 10 voor zijn smaak) een heel collectief en een unieke organisatie schuilgaan, die zich inspannen om de kwaliteit en duurzaamheid van de appel elke dag opnieuw voorop te stellen.
Pink Lady kwaliteit® uitgelegd aan de hand van 3 belangrijke thema’s
- Een kwestie van smaak en zorg: Uit een peiling van iVox* bleek het onlangs: 55% van de Belgen geeft de voorkeur aan een zoete appel. En Pink Lady® onderscheidt zich duidelijk door zijn smaak die door 77% van de Belgen als anders of zelfs uniek wordt omschreven. De unieke toetsen van honing, vanille, roos en kruiden ontwikkelen zich langzaam tijdens de 7 maanden rijping van de vrucht aan de boom. Maar ook de unieke kleuring, het suikergehalte en de stevigheid – drie essentiële criteria – worden zorgvuldig gecontroleerd tijdens de selectie in het sorteerstation. [*] Online survey onder 1000 Belgen, oktober 2021
De hand van de mens blijft echter essentieel om de kwaliteit van Pink Lady® te waarborgen. Van het precieze werk in de hele boomgaardcyclus tot het zorgvuldig plukken, de zorg in het sorteerstation en zelfs… de consument die wordt gevraagd om heel zorgvuldig met de appels om te gaan. Al deze acties zijn essentieel om de kwaliteit van onze appels te behouden.
GOED OM TE WETEN: Pas goed op dat je Pink Lady® bijvoorbeeld niet samen met kiwi’s, avocado’s of bananen in je fruitmand legt, wil je de kwaliteit van je fruit behouden.
Een bijzonder zorgvuldige behandeling doorheen de volledige levenscyclus is ook des te belangrijker omdat de Pink Lady® als eerste bloeit en als laatste wordt geoogst, waardoor die een grotere blootstelling kent aan de grillen van de natuur en vorst in het bijzonder.
OOGST 2021: Dit jaar werden de Pink Lady® Europese boomgaarden niet gespaard: de vorstepisodes in april veroorzaakten een oogstdaling van ongeveer 20% om rond de 160.000 ton te eindigen.
- Een unieke organisatie : De kwaliteit van Pink Lady ® wordt in de eerste plaats ondersteund door een organisatie bestaande uit ongeveer 11 boomkwekers, 3000 Franse, Italiaanse en Spaanse appeltelers en 85 verpakkingsstations gecertificeerd met IFS / BRC SMETA 4 P, die de appels van de producenten verzamelen, opslaan, selecteren (?) en verpakken. Ze worden vervolgens op de markt gebracht door de 14 geautoriseerde verdelers.
WIST JE DAT …de 3000 Franse, Italiaanse en Spaanse producenten van Pink Lady® allemaal GRASP-gecertificeerd zijn en geïntegreerd en/of biologisch produceren?
Alle kwekers, producenten, stations, …. nemen samen de strategische beslissingen en volgen een charter dat alle aspecten van duurzame ontwikkeling omvat rond 14 engagementen en doordrongen zijn van éénzelfde overtuiging: kwaliteit, moderniteit en duurzaamheid met elkaar laten rijmen.
- Moderniteit en duurzaamheid : Het Pink Lab, opgericht in 2019, is een essentiële incubator voor Pink Lady®. Het identificeert nieuwe technologieën en maatschappelijke innovaties om duurzame productie te garanderen. Pink Lab telt vandaag iets meer dan 10 projecten, die op verschillende productieniveaus worden ondersteund, zoals :
Precisielandbouw en anticiperen op weerrisico’s. De opwarming van de aarde leidt tot steeds extremere situaties: regen, hitte, kou, wind, droogte,… Gelukkig rusten producenten zich uit met weerstations in de boomgaarden. Deze boxen uitgerust met artificiële intelligentie bevatten tal van sensoren, thermometers, anemometers, regenmeters, … om steeds nauwkeurigere informatie te verzamelen. Zo kunnen appeltelers heel effectief te werk gaan in hun boomgaard, om ziektes te beheersen maar bijvoorbeeld ook om irrigatie in goede banen te leiden.
Binnenkort: Pink Lady® Europe is bezig met het opzetten van een platform, zodat elke producent voor elk van zijn percelen kaarten kan raadplegen die zijn aangepast aan het specifieke fenologische stadium van de variëteit en met daarop ook weergegevens. Ze zullen klimaatwaarschuwingen ontvangen (vorst, hagel, wind, regen …) om hun boomgaard beter te beheren en de irrigatie te regelen volgens de belangrijkste fasen richting rijping (bloei, fruit, oogst).
Waterbeheer: Het project “Watershift” maakt het mogelijk om te vertrekken van satellietbeelden en beeldverwerking, zodat de producent fysiologische spanningen op zijn percelen op een zeer eenvoudige manier kan detecteren. Hoe roder de kleur, hoe stressvoller de vegetatie is. Hoe groener het is, hoe gezonder de plant.
Zo onderscheidt de producent gemakkelijk de gebieden die meer aandacht vereisen en zo kan de irrigatie worden geoptimaliseerd in functie van de specifieke behoeften. Op die manier kan de kwaliteit en de ontwikkeling van de boom en het fruit gewaarborgd worden en wordt verspilling vermeden.
Een hart voor bijen: Het Bee Pink-project : Pink Lady® heeft het Bee Pink-programma opgezet om goede fruitteeltmethodes ter bescherming van de bijen te stimuleren en te delen. Appeltelers werken hiervoor hand in hand samen met imkers. Daarom ook nemen Pink Lady® producenten deel aan bewustmakingsdagen en krijgen ze technische, regelgevende en praktische kennis dankzij een speciale gids die is geproduceerd in samenwerking met experts uit de landbouwwereld en imkers. Samen zetten imkers en appeltelers zich in voor het behoud van bijen!
Bescherming van de biodiversiteit: het LPO : Pink Lady® Europe wil zich blijven inzetten voor het behoud van biodiversiteit via een samenwerking met de Liga voor vogelbescherming (LPO). De LPO is de belangrijkste vereniging voor het behoud van de natuur in Frankrijk en de officiële vertegenwoordiger van BirdLife International in Frankrijk.
Het doel is om in te spelen op de kleine fauna in de boomgaarden, zoals vogels, vleermuizen, egels, vossen, enz. Deze dieren kunnen waardevol zijn in de boomgaarden, maar worden bedreigd door het verlies van hun leefgebied. Deze samenwerking heeft tot doel de goede praktijken die al in boomgaarden zijn ingevoerd te bevorderen, technische kennis over de impact van vogels en kleine fauna in boomgaarden te verdiepen en een trainingsgids op te stellen rond het model van Bee Pink®, om de aanwezigheid van kleine fauna en flora te bevorderen en de biodiversiteit in boomgaarden nog beter te integreren.
Zero-waste promoten : Pink Lady® valoriseert 100% van haar productie, waarbij een constant hoog kwaliteitsniveau wordt gegarandeerd. Zo wordt 70 tot 75% van de geoogste appels verkocht als Pink Lady® of als PinKids kwaliteit® (voor kleine maten). Kwaliteitsvolle, maar minder mooie appels worden gebruikt om appelsap of compote van te maken. Tweede keus appels worden dan weer te koop aangeboden onder het merk CRIP’S®. En beschadigde appels worden verwerkt tot veevoer. Daarnaast hebben groene sectoren op het gebied van afvalbeheer de voorkeur, zoals compost, groenbemesters, methanizer, etc. Bij Pink Lady® gaat er werkelijk niets verloren!
Bovendien zijn appels op de grond ook erg nuttig: ze voeden de bodem, zodat het een bron van vruchtbaarheid is.
100% OPWAARDERING – 0% WASTE – In een logica van circulaire economie en bioafvalterugwinning hebben zelfs rotte appels een rol dankzij entomo-conversie die het mogelijk maakt om 2 producten te verkrijgen: larven (gewaardeerd als voedsel voor pluimvee of gekweekte vis) en larvale mest. De laatste wordt vervolgens gebruikt om de bodems van de boomgaarden te voeden, zodat ze vruchtbaar zijn.
Pink Lady, dat is kwaliteit én mooi om te delen.