Nieuwe jaargang ‘The Finest whisky’ op Waterloo Farm

Drie nieuwe variëteiten, ontwikkeld door Edward Martin, zullen beschikbaar zijn voor Kerstmis. Een jaar na de lancering van zijn eerste whisky, bereidt de Anthony Martin Group, nu gevestigd in de Ferme de Mont-Saint-Jean – een geklasseerd gebouw volledig gerenoveerd door de familie – zich voor om whiskyliefhebbers zijn tweede vintage aan te bieden vanaf het weekend van 18-19 december. Deze is nog steeds verkrijgbaar in drie variëteiten, maar biedt nieuwe smaken en aroma’s, zoals Edward Martin, Master Distiller en opgeleid aan de beroemde Heriot-Watt University in Edinburgh, Schotland, uitlegt.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

The Brancardier (40% ABV): Single Grain rechtstreeks uit onze perenboomgaarden, de intense smaak van peer vermengt zich met de exotische toetsen van groene banaan en ananas. Voeg een vleugje gekarameliseerde hazelnoten, verse vanilletabak en butterscotch toe. Mooie lengte in de mond, aangenaam en romig. Aanbevolen verkoopprijs €65.

The Nurse (42% ABV): Single Cask Grain biedt een rokerige mix van leer en kruiden vermengd met zout, peper en moutaroma’s. Dit alles met een laatste toets van toast en macadamianoten. Aanbevolen verkoopprijs €75.

The Surgeon (54% ABV): Single Cask Malt met een fruitige elegantie! Gele meloen, perzik en peer contrasteren met amandel- en walnootsmaken, in evenwicht gehouden door een vleugje specerij, met een zachte, romige afdronk. Aanbevolen verkoopprijs: 95€.

(Voor)bestellingen kunnen alleen worden geplaatst via de online winkel van de Ferme de Mont-Saint-Jean.

Toen de Brit John Martin in 1909 naar Antwerpen kwam om hier de beroemde Guinness en andere Engelse bieren te lanceren, kon hij niet vermoeden dat zijn kleinzoon Anthony ruim 110 jaar later heel wat ambachtelijke bieren zou redden en in de groep zou opnemen. De groep Anthony Martin, waarin nu ook zijn zonen Jonathan en Edward actief zijn, dankt zijn faam aan een selectie artisanale bieren met rijke geschiedenis: Gordon Finest Beers, Martin’s, Waterloo, Bourgogne des Flandres, Timmermans, …, goed voor een jaarlijkse omzet van € 50 miljoen en een volume van 250.000 hectoliter. Tot de groep behoren ook diverse artisanale brouwerijsites zoals brouwerij Timmermans in Itterbeek (de oudste lambiekbrouwerij ter wereld), de romantische brouwerij Bourgogne des Flandres in het hartje van Brugge, de brouwerij-restauranthoeve van Mont-St-Jean in Waterloo. Deze laatste ligt op het beroemde slagveld en produceert in haar nieuwe distilleerderij ook gin en whisky. Merk op dat elk van deze drie sites beschermd is en deel uitmaakt van het Belgische erfgoed.