Hittegolf & hydratatie

75,7% van de Belgen drinkt niet genoeg water

 

De eerste hittegolf van dit jaar is aangekondigd ! Dit is niet enkel een voor de hand liggend en dramatisch bewijs van de klimaatopwarming, een hittegolf vormt een ook reëel risico voor het menselijk organisme. De hoeveelheid zweet die uitgestoten wordt in de zomermaanden neemt toe. Wetend dat zelfs een lichte uitdroging zowel lichaam als geest kan aantasten, is het erg belangrijk om het vochtverlies voldoende aan te vullen. waterdrop® is vastbesloten om waterconsumptie aan te moedigen én tegelijkertijd het gebruik van plastic te verminderen. Daarom is WD een samenwerking aangegaan met Appinio om een onderzoek uit te voeren naar de hydratatie van de Belgische bevolking. (*Methodologie: onderzoek uitgevoerd in juni 2022 bij een steekproef van 1001 Belgen tussen 17 en 99 jaar oud.)

75,7% van de Belgen drinkt dagelijks niet genoeg water. Dit cijfer stijgt tot 84,7% bij de 65 plussers

Vaak vervangen we water door frisdrank wanneer de hitte toeslaat. Deze dranken doen niks voor onze hydratatie. Integendeel, ze verhogen het dorstgevoel. Water maakt meer dan de helft van onze lichaamsmassa uit. Het handhaven van een goede hydratatie is dan ook essentieel voor ons welzijn. Een van de belangrijkste functies van water in ons lichaam is het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen.

Water is het hoofdbestanddeel van verschillende organen : ongeveer 75% van de hersenen en 71% van de lever bestaat uit water. Dit maakt duidelijk dat een goede hydratatie van vitaal belang is en een positieve bijdrage levert aan ons algemeen welzijn, vooral in de zomer.

80% van de deelnemers hebben al ooit tekenen van dehydratatie ervaren : Uitdroging komt vaak voor, vooral in de zomer tijdens hittegolven, maar ook tijdens de rest van het jaar. We besteden er dan minder aandacht aan. Als we voldoende gehydrateerd blijven, kunnen we ons energieniveau op peil houden, onze huid gezond houden en blijven onze cellen goed werken. Tekenen van uitdroging zijn onder meer het vasthouden van water, een droge mond en hoofdpijn. We hebben dan de neiging om naar frisdrank en sapjes te grijpen en water is voor velen onder ons niet de eerste keuze. Gezondere oplossingen zijn verse groenten, fruit of microdrankjes.

38,7% heeft geen behoefte om te dringen, 47,3% denkt er niet eens over na : Dit is een veelvoorkomende observatie binnen de Waterdrop-gemeenschap. Het is dankzij de feedback van zijn community dat waterdrop® een hydratatie applicatie tracker en een slimme dop heeft ontwikkeld. Met deze applicatie kan de dagelijkse drankconsumptie worden bijgehouden en dagelijkse doelen worden vastgelegd dankzij de slimme dop. Deze maakt ook waterfiltratie mogelijk dankzij het UV-c systeem. Het is een fantastische hulp voor iedereen die gezonder wil gaan leven.

67,7% drink nog steeds water uit flessen :Toch is de drankenindustrie een van de meest vervuilende. Dit heeft natuurlijk te maken met het massale gebruik van plastic maar ook met de uitstoot van CO2 tijdens het transport. Bij het transporteren van pallets waterflessen, is het aantal vrachtwagens dat voor een paar duizend flessen wordt gebruikt buitensporig hoog. Een fles moet vaak vele kilometers afleggen tussen de bron, de bottelarij, de etiketteringsfabriek, de logistieke centra en de winkel. Tegen de tijd dat een fles ons huis heeft bereikt, heeft deze een erg hoge ecologische afdruk.

In een land waar toegang tot veilig stromend water mogelijk is voor de grote meerderheid van de bevolking, bestaan er zelfs oplossingen voor de meest onwillige mensen, waaronder infiltratie.