Hoei: van kasteel naar kabelbaan

Wallonië mag dan in oppervlakte niet erg groot zijn, je zou versteld staan van de hoeveelheid rijkdommen die je er vindt. Welke attractie je ook kiest als uitgangspunt, je kan er altijd op rekenen dat de omgeving binnen een straal van enkele tientallen kilometers bezaaid ligt met toeristische bezienswaardigheden. Kastelen, abdijen en ander geschiedkundig erfgoed liggen vlak bij opmerkelijke natuurpracht, charmante dorpen en verrassende stadjes. Nabij de toeristische trekpleisters Dinant, Spa en Waterloo, maar ook in de buurt van bijvoorbeeld het minder bekende Hoei.

Hoei opent het toeristische seizoen dit jaar met goed nieuws: er is opnieuw een kabelbaan! Opstappen doe je aan de overkant van de Maas, vlak naast het water. Het Fort van Hoei vormt de eerste en meest notoire halte. Reis je verder, dan zweef je over de beroemde Muur van Hoei naar de hoogten boven de stad. Met zijn 1500 m is dit trouwens de langste kabelbaan van België!

Het robuuste Fort dateert uit de 19e eeuw, maar de meer recente geschiedenis van het fort wordt gekenmerkt door de tragische passage van de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers het omvormden tot gevangenkamp. Bij je bezoek ontdek je dit grimmigestukje geschiedenis en hoe het er in het fort aan toeging, maar ook hoe Hoei bevrijd werd. In het stadscentrum vind je de prachtige gotische collegiale kerk met haar indrukwekkende glas-in-loodramen, waaronder een stralend roosvenster. Het gebeeldhouwde Bethlehemtafereel boven de ingang is eveneens bijzonder. Wat verder leiden smalle kasseienstraatjes naar een voormalig minderbroederklooster, nu het Gemeentelijk Museum, met een prachtige binnenplaats in Maaslandse stijl omgeven door zuilengalerijen. Uitrusten doe je in een van de etablissementen op de gezellige Grote Markt.

Kastelen troef

Iets verderop in Wanze kan je de overblijfselen bezoeken van het feodale Kasteel van Moha. Dat werd al in de 7e eeuw gebouwd, maar de inwoners van Hoei bestormden het in 1376, waarna ze het innamen en ontmantelden. De ruïnes liggen er dus al een hele tijd, maar toch zijn de funderingen, torens, kelders en trappen bewaard gebleven. Een fascinerende getuige dus uit een ver feodaal verleden.

Hoewel het interieur momenteel niet toegankelijk is door renovatiewerken, zijn er goede redenen om het Kasteel van Jehay, geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, toch te bezoeken. Eerst en vooral biedt het bouwwerk, een zeldzaam voorbeeld van de 16e-eeuwse Maaslandse renaissance, een prachtig aanzicht. Vooral het unieke dambordpatroon op de gevel springt in het oog. Verder ontdek je rond het kasteel, behalve de prachtige siertuinen in Italiaanse stijl, ook een 19e-eeuwse moestuin met teelt van oude groenten. Het enorme park vol bijzondere bomen, waarvan een aantal zelfs geklasseerd, brengt je naar een andere bijzonderheid: de 19e-eeuwse ijskelder van het kasteel.

Ten zuiden van Hoei kijkt het prachtige Kasteel van Modave van boven op een rotspunt uit over de vallei van de Hoyoux, een indrukwekkend panorama. Minstens even indrukwekkend is het interieur van dit oorspronkelijk middeleeuwse kasteel. Behalve de slottoren uit die tijd dateert het merendeel van het huidige bouwwerk uit de 17e eeuw, toen het werd omgebouwd tot plezierverblijf. Doorheen meer dan 25 kamers overvalt de kleurrijke elegantie en gedetailleerde inrichting je telkens opnieuw. Ook de tuinen in Franse stijl, geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed, maken indruk, vooral met de werkelijk prachtige rozenperken. Wie nog meer groen wil opzoeken, kan de 8km lange wandeling maken rond het kasteel. Vanaf het kasteel loop je langs de prachtige oprijlaan van beukenhout en loop je het bos door dat naar Petit-Modave leidt. De wandeling gaat langs het natuurgebied via een prachtig pad dat in een ondergroei van elzenbomen loopt.

Richting Luik

Luik, met haar zuiderse temperament ook wel de ‘Vurige Stede’ genoemd, ligt binnen handbereik. Het prinsbisschoppelijke paleis, de koninklijke opera en de verschillende kerken zijn maar enkele voorbeelden van het vele erfgoed dat je er vindt. De musea zijn talrijk en kwalitatief, zoals het Museum voor Schone Kunsten La Boverie in het gelijknamige park. Het station van Luik-Guillemins is dan weer een bezienswaardigheid op zich.

Sluit af met een heerlijke Luikse wafel of een traditioneel glaasje Peket, want die calorieën verbrand je meteen weer bij het beklimmen van de 374 treden tellende trap van de Montagne de Bueren, met een prachtig panorama als extra beloning. Oh en de lekkerste wafels vind je bij Gaufrette Saperlipopette!

Waar logeren?

Op een boogscheut van Hoei, in het hart van Terres du Val, ligt het hotel en golfterrein Naxhelet. De zeer smaakvol ingerichte kamers hebben uitzicht op de troeven van dit domein, namelijk de natuur en de geweldige golfbaan. De baan telt maar liefst 30 holes en is ontworpen door de internationaal erkende architect Martin Hawtree.  En andere reden om hier te verblijven, is de intieme spa voor een heerlijk relaxmomentje. In een voormalige stal, waarvan het gewelfde plafond bewaard is gebleven, kan je kiezen uit het zwembad, stoomcabines of een sauna. Verder is er nog een zoutcabine, een ijsfontein, een jetdouche én een fitnessruimte voor wie terug in actie wil schieten. Of wie een gaatje wil vrijmaken voor een gastronomisch diner. Het in-house restaurant Pollen brengt een authentieke keuken met producten uit de regio van lokale producenten. François Durand bestiert hier de potten en tekent voor een intuïtief menu met extra aandacht voor groenten.