Hof ter Hulst – Hulshout

Autodidact? Misschien. Wat zeker is, is dat Johan gekozen heeft voor de school van doorzettingsvermogen om de knepen van het vak te leren. Na een strenge en veeleisende opleiding in Scholteshof, ten tijde van Roger Souvereyns, vertrok hij naar Monaco voor een stage in het Louis XV van Alain Ducasse. Aangezien hij nog meer ervaring wou, zette hij zijn culinaire reis verder bij Michel Guérard, in Eugénie les Bains. Tenslotte maakte hij nog een omweg langs Philippe Rochat in Crissier, vlak bij Lausanne. Bij al zijn leermeesters deed hij twee jaar ervaring op alvorens zich te vestigen in Hof ter Hulst.

Hof ter Hulst bevindt zich in een oude, omgebouwde hoeve. Het interieur is licht & klassiek, en straalt een tijdloze klasse uit. Hof ter Hulst bevindt zich inderdaad in een oude hoeve, vroeger ‘Stede of Goed ter Hulst’ genoemd. Volgens een aantal heemkundigen is het niet uit te sluiten dat zich op deze site ooit een laatmiddeleewse locatie met kasteel en walgracht of alvast een heerlijkheid gehuisvest was. Deze behoorde waarschijnlijk toe aan de heer van Lembergen en nadien aan de markies van Rode.

Hoe dan ook restaurant Hof te Hulst biedt momenteel een aangenaam, gezellig en sfeervol interieur dat sinds kort met een leuk, overdekt en aangenaam terras wordt aangevuld. Tijdens de lunch is er wel enige geluidsoverlast door het vrachtvervoer naar de naburige industriezone. Overlast die tijdens de zomeravonden gelukkig nagenoeg volledig wegvalt zodat de sfeer op het terras aangenaam blijft waardoor de gasten optimaal van de rijkelijke tafelen van Johan kunnen genieten.

Wij opteerden bij onze degustatie voor het seizoenmenu, €52, met aangepaste wijnen, 20€.

Bij het aperitief serveerde Johan een mooi kruidige gazpacho en een pittige, warme foccacio, die door een leuke moussaka van bouchotmosseltjes werd aangevuld. Creatief met leuke decoraties maar vooral super lekker en mooi romig. Alvast een erg leuke introductie. Het voorgerecht werd een creatie van schelvis, een mooie grote moot, met garnituur van erwtjes, vervenne en citrus. Een aanlokkelijke presentatie die mede door de rode pompelmoessnippers en heerlijk gegaarde venkel onze smaakpapillen verraste en verwende; Globaal zeer lekker en topgastronomisch. Het voorgerecht werd begeleid door een witte Entre 2 Mers, een assemblage van Sauvignon blanc, Semillon en Muscadelle. Geteeld op klei en limestoneterroirs zorgt hij voor mooie aroma’s van witte bloemen en tropisch fruit die zich in de mond transformeren tot een rijk assortiment van levendige smaken van rijp fruit. Naar onze mening een perfecte combinatie met het gerecht.

Het hoofdgerecht werd een filet van kalf met zuiderse groentjes en jonge krieltjes. Opnieuw een frisse en levendige presentatie die je nauwelijks durft te beroeren. Het kalf rustte op een weelderige ratatouille van o.m. groene asperges, jonge boontjes uit de Loire, erwtjes, paprika’s met een enig mooie romige saus. De goudgeel gebakken krieltjes kregen enkele lichtbruine streepjes mee maar vormden met het super malse vlees een perfecte harmonie. Hierbij serveerde Johan een Sabbide Rioja 2016. Een 100% Tempranillo. De sappen van deze Rioja rijpen 5 maand in Franse eiken vaten die eerder reeds werden gebruikt voor de vinificatie van Spaanse witte wijnen. De oogst van deze Tempranillo druiven wordt nog steeds met paard en kar naar de chai gebracht gezien de smalle landwegen in het Cantabrisch gebergte ander vervoer quasi onmogelijk maken. Een fruitbommetje met hints van kersen en zuiderse kruidigheid, volrond, heerlijk toegankelijk, soepel met verfijnde elegantie.

Afsluiter van onze maaltijd werd een ijsgekoelde nougat met rood fruit en leuk assortiment versnapperingen bij de koffie.

Hof ter Hulst – Kerkstraat 33 – 2235 Hulshout – tel 015-25 34 40 – www.hofterhulst.be – gesloten op maandag – dinsdag en zaterdagmiddag

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 6 minutes – attente service – creatieve en rijkelijke gastronomische gerechten – wijnassortiment loopt perfect harmonieus met gerechten – meer dan een aanrader – keuze uit meerdere menuformules – minpuntje tijdens de lunch is het lawaai van het vrachtvervoer –

Michelin: Eén MICHELIN ster: verfijnde klassieke keuken. Zeer goede standing. Zeker een bezoek waard! Topproducten die met finesse bewerkt worden, uitgesproken smaken, gerechten die op een gelijkwaardig hoog niveau bereid worden.

Zowel het interieur als de gerechten verraden dat de chef traditie naar waarde weet te schatten. In deze mooie Kempense boerderij bereidt hij voor u klassieke gerechten met fond, harmonieus en rijk van smaak. De menuformules zijn zeer interessant.

Gault&Millau: 15/20 – 3 mutsen. Rustiek, chique en modern interieur. Chef Johan Schroven kiest voor een seizoensgebonden en smaakvolle Franse keuken. Zijn keuken biedt klassieke, maar ook meer creatieve en persoonlijke gerechten. Goed uitgebalanceerde composities met delicate accenten en subtiele smaaktoetsen.