Hola Rueda!

Terugblik op de oogst van 2017: De oogst 2017 was een van de vroegste uit de geschiedenis van D.O. Rueda. De druivenpluk startte er op 16 augustus. In totaal werden 83,420,637 kilo druiven geplukt, waarvan 98.9% inheemse witte druiven. Dit komt overeen met een productie van 23% minder druiven dan in 2016. De daling valt vooral te verklaren door de vorst eind mei en de periodes van strenge droogte in de zomermaanden.

De Verdejo blijft veruit de meest geteelte en geoogste druif met een totale oogst 71,057,770 kilo in 2017.

De oogst gebeurde dit jaar over een totale oppervlakte van 14.685,07 hectare, of een stijging van 1.167,57 hectare ten opzichte van 2016. Met een aanplant van 87.3%  in Verdejo, blijft deze druivensoort meer dan ooit de emblematische druif van Rueda. In 2017 verenigde D.O. Rueda niet minder dan 1,491 wijnboeren en 69 wijndomeinen.

Mechanisering en nachtpluk

Volgens Santiago Mora, Director General van D.O. Rueda,  kenmerken twee sleutelfactoren de oogst 2017, namelijk de mechanisering van de pluk die mogelijk maakt om de druiven op hun beste rijpingspunt te plukken en zo weinig mogelijk stress te veroorzaken en de nachtelijke pluk die de ervoor zorgt dat de de organoleptische kwaliteit van de druiven intact blijft en geen oxydatie plaatsvindt.

Een terugblik op My Favourite Rueda Summer Hotspot

Ook dit jaar werd de Hasseltse wijnbar Dito bekroond tot beste Rueda Summer Hotspot van Vlaanderen. Dito behaalde het in de finale van andere finalisten en hippe Vlaamse Baravins (Gent), Convento (Leuven), Est (Brugge), Malcontenta (Gent), Rodenbach (Roeselare) en Soho (Antwerpen). De volgende editie belooft alvast extra spannend te worden.

Ruedawijnen, ook herfst- en winterwijnen!

Ruedawijnen worden steeds meer beschouwd als dé ideale zomerse aperitiefwijnen. Hun structuur en aroma’s maken dat ze echter ook perfecte wijnen zijn om het hele jaar door, ook in de herfst en zelfs tijdens de koude wintermaanden, geproefd te worden, met onder andere schaaldieren en visgerechten, maar ook met rijst en pasta. Laat het u smaken!