Hotel Monumento do San Benito – A Guarda (Galicië)

De woeste en indertijd onherbergzame kusten van Galicië weerhield de gebroeders Ozores de Sotomayor er niet van om midden de 16de eeuw een klooster voor nonnen op te richten in A Guarda nabij Pontevedra.

De religieuzen vielen onder de orde van San Benito, Benedictus, patroonheilige van het westen. Het was in de eerste plaats bestemd om familieleden op te vangen die zich wilden toeleggen op bezinning, retraite en religieuze toewijding. Het project werd goedgekeurd door de bisschop van Tui zodat het in 1561 kon worden geopend. Oorspronkelijk bedoeld voor 20 nonnen, werd het door tussenkomst van de pauselijke nuntius in Portugal die toezicht had op de bisschop van Tiu, onmiddellijk verruimd zodat er uiteindelijk 34 zusters terecht konden. Beslissing die in de 20ste eeuw een gunstige nasleep kende toen het tot hotel werd omgevormd.

Het gebouw aan het strand van het vissersdorpje, ondertussen opgeslorpt door het stadje Pontevedra, werd ondertussen gerenoveerd en geklasseerd als nationaal monument. Het hotel beschikt nog steeds over een originele kapel en kloostergang en beantwoordt desondanks volledig aan de meest moderne vereisten. De ruime kamers, sommige met Frans balkon, bieden wifi, minibar en safe. De oorspronkelijke interieurs werden maximaal bewaard. Toch zijn het vooral de gemeenschappelijke ruimtes die zorgen voor een unieke sfeer en uitgesproken rust. Een indrukwekkende lobby voert je naar de bibliotheek met tal van boeken uit de 16de eeuw. De vele kloostergangen die soms een eindeloos doelhof schijnen te vormen, zijn verfraaid met een collectie oude gravures en keramiek.

Het hotel beschikt in totaal over 32 kamers waarbij 13 dubbelen een 3-tal familiekamers. Naast 8 superior kamers met balkon en/of zicht op zee is er eveneens een prachtige suite met historisch salon, vooral de 7 matrimonio of huwelijkskamers, een leuke surplus in een voormalig klooster, trekken tal van belangstellenden. Traditie blijft nog steeds een sleutelwoord in het hotel. Zo blijven bv alle deuren die toegang geven tot de prachtige binnentuin met kloostergangen tot ’s middags gesloten. De ochtend was indertijd immers volledig voorbehouden voor gebed en bezinning, nog steeds blijft deze binnentuin een mooi historisch juweeltje dat het nodige respect afdwingt.

Hotel Monumento Convento do San Benito ligt in de prachtige regio Rias Baixas, gasten die ‘s ochtends uitzwermen op ontdekking van de regio of andere nabije en mooie stranden in de regio, kunnen er in de namiddag en vooravond volop van de rust en immense stilte van de binnentuin genieten.

Hotel Monumento Convento do San Benito is vooral een sfeervolle en unieke locatie waar de gast in een erg serene sfeer kan genieten van een uitgesproken rust. Figuurlijk ver weg van het rumoer van een grootstad met een woelige oceaan aan de voeten blijft het een bijzondere bestemming die iedereen moet aanspreken. Redenen te over zijn de puike infrastructuur zodat men er zich ver weg van huis, toch onmiddellijk ‘thuis’ en geborgen voelt. www.hotelsanbenito.es