IGP Côtes de Thongue – slot

Deze wijnregio tussen Pézenas en Béziers in het departement Hérault strekt zich uit over 14 gemeenten ten zuiden van Pézenas. De wijngaarden uitgebaat volgens de regels van de verantwoorde landbouw, staan gekend om een uniek concept van biodiversiteit en liggen op een ondergrond van kiezelhoudende keien, leemachtige residuen en schist, her en der duidelijk leemvormig met zanderige ondergrond.

Een perfecte terroir dus voor de Grenache, Syrah, Mourvèdre, Pinot, Cinsault, Carignan, Cabernet franc en Cabernet Sauvignon. De heulvelflanken genieten van een noorderwind en mediterraan klimaat waardoor de trossen talloze assemblages aanbieden die voor een leuke degustatie, ongeacht het type van vinificatie, zorgen. Het microklimaat biedt de witte wijnen op basis van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat en Vermentino, leuke aromatische wijnen die in de neus aroma’s prijsgeven van rood fruit, maar evenzeer subtiele aroma’s van iris en olijf laten openbloeien.

Net om deze rijke terroirs en het uitzonderlijk microklimaat te beschermen werd door de verantwoordelijken van de IGP een actie opgestart die de biodiversiteit moet aanmoedigen. Alle wijnbouwers worden uitgenodigd om mee in het project te stappen, zonder enige verplichting op te leggen. Zelfdiscipline is voor eenieder de beste oplossing waardoor het huidige onevenwicht via een positieve benadering tot degelijke resultaten leidt. Tussen de wijngaarden worden hagen en andere beplanting aangebracht die voor vogels een grotere aantrekkingskracht hebben dan de rijnranken. Het project dat na een diepgaande studie in 2009 werd opgestart, kent een positief resultaat. IGP Côtes de Thau is de enige IGP die voluit de biodiversiteit promoot, wijnboeren en coöperatieven zien ondertussen een duidelijke verbetering van de oogst en produceren betere kwalitatieve wijnen.

Proefnotities:

Domaine Bourdic wordt in België verdeeld door Clos LaJerAu – Flobecq, SPRL Schuddeveld in Dochamps-Manhay, La Sommelière in Sankt Vith en Les Tourinniers in Hamme Mille.

Domaine Bourdic Rosé Gris de gris: leuke kleur met in de neus duidelijke toetsen van rood fruit, enige floraliteit en fris. De frisheid blijft in de mond, waar de wijn zijn rond karakter aantoont, behouden.

Bourdic Tempranillo, deze wijnrank uit de Spaanse regio Rioja geeft een rendement van 40 à 50 hl/ha en laat in de neus aroma’s van zwart en rood fruit openbloeien. In de mond aangename tannines met subtiele toetsen van koffie.

Bourdic Le Puech: assemblage van Grenache, Tempranillo en Cabernet Sauvignon. Biedt in de neus accenten van zwart fruit, vermengd met toetsen van confituur en delicate aroma’s van chocolade. Aangenaam in de mond ondanks de licht kruidige accenten en noten van hout. Ideaal bij rood vlees en zwaardere kazen.

Bourdic Mia: onderdeel van een trilogie, gevormd samen met Dio en Tria. Assemblage van Cinsault en Grenache. Ontwikkelt in de neus leuke accenten van rood fruit die een grote finesse aantonen. Ook in de mond mooie toetsen van rijp fruit die op een elegante manier het karakter van deze wijn ondersteunen.

Andere producenten:

Domaine de l’Arjolle – Equinoxe: 40% Sauvignon blanc, 40% Viognier en 20% Muscat de petit grains. Mooi goudkleurig in het glas. Biedt in de neus fruitige accenten, licht floraal evenals enige mineraliteit, een complex evenwicht met leuke elegantie. In de mond een mooie ronde wijn met mooie aciditeit, en subtiele toetsen van vanille, agrumes en fijne mineralen.

Domaine des Capriers – Le Rêve de Louis: assemblage van Merlot, Grenache en Syrah die 6 maand rijpt in cuves. De mooie toetsen van rood fruit en kruidige accenten in de neus, bieden een mooie aanzet in de mond, aanzet die uitvloeit in genereuse toetsen met lange afdronk.

Domaine des Montarels – Vent des Collines: assemblage van Syrah en Cabernet Sauvignon, rijpt 12 maand op hout. In de neus een overvloed van rijpe fruitige toetsen, ook in de mond rijp rood fruit dat aangevuld wordt door leuke tannines wat zorgt voor een lange afdronk.

Lou Belvestit La Maen, een 100% Carignan wijn afkomstig van twee percelen met aparte ondergrond La Curelle, ranken van minstens 70 jaar en La Marseilaise, ranken van minstens 40 jaar oud. Na de assemblage rijping van 12 maand in cuves. Een stevige rode kleur zorgt voor rijke aroma’s in de neus, ook in de mond accenten van rijp rood fruit, rondheid en stevigheid.