IGP Côteaux de Béziers & IGP Côteau d’Ensérum

De terroirs van de wijngaarden van de Côteaux de Béziers lopen figuurlijk uit in het water van de Middellandse zee en strekken zich uit iets ten noorden van de stad. Geografisch bevinden ze zich temidden de Libron, rivier die in het massief van de Cevennes ontspringt, de zee en de rivier Orb. Vanop de heuvelflanken van deze laatste heeft men zicht op de kathedraal,  kathedraal die het embleem werd van deze IGP. De aficionades die het jaarlijks zomerfestival van Béziers bezoeken, zijn lang niet de enige liefhebbers van deze wijnen, wijnen die volgens de legende enkel geluk met zich brengen.

De IGP Côteaux d’ Ensérune groepeert 13 gemeenten ten westen van Béziers, de terroirs tussen Béziers en Narbonne genieten op de heuvelflanken van eerder zachte rotsstructuren met sedimenten uit het mioceen, vermengd met ruw zeezand. De wijnen van deze IGP zijn afkomstig van een aantal lokale rassen maar ook van typische bordelaise soorten zoals Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. De witte wijnen van nobele rassen zoals Chardonnay, Sauvignon blanc, Marsanne, Rousseaux en Vermentino staan bekend om een zeer evenwichtige fruitigheid, citrus toetsen en frisheid met een maximaal rendement van 90 hl/ha. Ook de rosé wijnen met mooie lange afdronk genieten van deze fruitigheid. De rode wijnen tonen in het glas een stevige rode tot robijnrode kleur, etaleren aangenaam gestructureerde tannines met leuke toetsen van rijp rood fruit en subtiele kruidige accenten.

Verderop de rivier Orb in de schaduw van de Espinousse en het Massief van Caroux tot 1000m hoogte vinden we de wijngaarden van de Haute Vallée de l’Orb die van een mediterraan klimaat genieten maar deels een aantal oceanische invloeden meekrijgen. De rivier Orb kronkelt zich doorheen het gebergte met diverse steensoorten die op de lager gelegen flanken werden gedeponeerd. De wijnbouwers zorgen voor wijnen met leuke en belangrijke aromatische toetsen die zowel in de witte, rosé als rode wijnen tot uiting komen. Het beperkte rendement verhoogt de aantrekkingskracht en hoewel ze meestal een directe commercialisering meekrijgen zijn ze een belangrijk onderdeel in de economische ontwikkeling van de regio maar evenzeer in de opbloei van het oenotoerisme. De regio doorspekt van legendes en sages, staat bekend als de ‘femme allongée’, liggende vrouw, de bijnaam van de berg Caroux.

Proefnotities:

Domaine de la Croix Ronde – verdeeld in België door Maes-Braem wijnimport in Zwijndrecht www.wijnimportmaesbraem.be

Cuvée Topaze 2013 – 100% Chardonnay ranken van minstens 20 jaar met opbrengst van 30hl/ha: Wijn met een goudkleurige mantel die zorgt voor een krachtige en complexe neus, licht vettig, maar in de mond rood fruit aan de oppervlakte brengt met accenten van gegrilde kastanjes. Mooi evenwichtig met leuke aanzet bij een lange afdronk.

Croix Ronde rouge 2014: 40% Carignan, 40% Grenache en 20% Syrah. In het glas een mooie rode kleur met violette accenten. Zorgt voor een kruidige en fruitige neus, aroma’s die zich transformeren in soepelheid en elegantie, met subtiele toetsen van rood fruit en enige kruidigheid.

Cuvée Amethyste 2013 – 50% Syrah, 30% Grenache en 20% Cabernet, jonge ranken met een opbrengst van 45hl/ha. Rood tot purperkleurig. Geeft in de neus fijne krachtige aroma’s met leuke frisheid, subtiele toetsen van rood fruit, kruiden en vanille. In de mond aangenaam met mooie structuren, blijft elegant in de afdronk.

Domaine de la Barthe – Métamorphose : bloedrode kleur met in de neus leuke toetsen van cassis en subtiele accenten van chocolade. Aangename aroma’s in de mond door een evenwichtige opbouw en mooie elegantie.

Domaine de la Barthe – Symphonie des Cinq Sens: in het glas een intens rode kleur. Biedt in de neus een ruim assortiment aroma’s met mooie fruitigheid. Leuke aanzet in de mond die met enige elegantie het ganse smaakpalet inpalmt met een lange fruitige afdronk.