Il Milano di Toto – Zaventem

Salvatore Bongiorno die mede op de barricades stond tijdens de acties tegen de sluiting van Sabena heeft zich zijn terugkeer naar Zaventem nog niet beklaagd. Na een verblijf van enkele jaren in St Lambrechts Woluwe keerde hij inderdaad een 4-tal jaar geleden terug naar zijn figuurlijke heimat.

 

Na de sluiting van Sabena opende Salvatore, voor ingewijden en kennissen, Toto, het restaurant Bonjour Toto in St Lambrechts Woluwe. Zijn opleiding en jarenlange ervaring bij Sabena waren een welgekomen steun en het restaurant kon op heel wat bijval rekenen.  Authentieke Italiaanse gerechten en dagverse ingrediënten waren onderdeel van het succes van het restaurant. Een aantal gezondheidsperikelen noopte Toto ertoe ietwat gas terug te nemen en het restaurant achter zich te laten. De gezondheidsproblemen bleken van de baan en de toen 53-jarige Salvatore had opnieuw voldoende energie en passie om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Niet toevallig koos hij voor Zaventem waar hij een deel van zijn leven en werk doorbracht. Stilzitten en toekijken zijn aldus Salvatore, eigenschappen die me niet zijn toebedeeld, meteen de redenen voor een nieuwe start. Het vrijgekomen restaurant Il Milano op het Zaventemse Heldenplein, nauwelijks een steenworp van de luchthaven, werd zijn nieuwe thuishaven.

 

Il Milano di Toto is in vele opzichten de realisatie van een kinderdroom. Milaan is en blijft een ontzettend belangrijke metropool in de Italiaanse folklore en geschiedenis en vanzelfsprekend gastronomie, enkele levensgrote afbeeldingen in het restaurant brengen hulde aan de glorieperiode van de stad en leggen een link met de culinaire rijkdom van vandaag. Di Toto is een verwijzing naar de troetelnaam van Salvatore en verwijst evenzeer als zijn voormalig restaurant ‘Bonjour Toto’ naar de chef die een centrale plaats in de uitbouw inneemt.

 

Italiaan tot in de diepste genen, heeft Salvatore een voorliefde voor de betere keuken van Italiaanse origine, gekoppeld aan een grote openheid. Bovendien is ook het menselijk contact een ontzettend belangrijke factor, menselijk contact dat over alle sociale bevolkingslagen heen, respect en waardering opbrengt voor alle klanten. De naam ‘Milano’ nam hij over van de vorige eigenaar omdat de stad vrijheid, klasse en hoogstaande gastronomie uitstraalt. Naast de typisch Italiaanse keuken legt hij ook een aantal links met de Spaanse keuken, keuken die volgens Salvatore een mooie aanvulling vormt op de Italiaanse tradities, maar evenzeer de lokale producten een ereplaats toekent.

 

Het interieur van het restaurant is indrukwekkend met mooie zwart-wit contrasten die niet alleen in de muurdecoratie verweven zijn, maar ook in de tafelschikking tot uiting komen. Witte tafels met zwarte tafellopers en servetten, mooie witte duofauteuils en makkelijke eenzitters vormen een perfecte combinatie. Aan de muren talloze foto’s van een sliert belangrijke personages, verzameling die de waardering die Salvatore in zijn vorig restaurant meekreeg aantonen. Een persoonlijke touch die het aangename onthaal en typische Italiaanse gezelligheid ondersteunen. Op de kaart een veelheid van Italiaanse keuzemogelijkheden met het accent op versheid en kwaliteit. Om dit te bereiken zorgt de chef voor een rechtstreekse invoer van diverse ingrediënten en wijnen waardoor Il Milano duidelijk een eigen kwalitatieve koers uittekent.

Als introductie een kleurig en fruitig hapje van fruit en mousse van tonijn met pittige crest als garnituur. De keurige carpaccio van st jacobsvruchten werd mooi kruidig en decoratief geserveerd met enkele toefjes van truffel, al mocht deze naar onze mening net een tikkeltje frisser zijn. De tartaar van rund à la minute en à l’italienne gesneden en delicaat Italiaans gekruid kreeg een mooi trosje van veldsla en rucola met partjes meloen. Heerlijk en boordevol smaak die met enkele druppeltjes balsamico en een toefje pesto uitgroeide tot een perfect voorgerecht.

De hagelwitte kabeljauw, leuk ziltig en dagvers kreeg een spetterend Italiaans garnituur met leuke kleurige groentjes, partjes artisjok en verrukkelijk romig sausje met enkele mooie in de schil gestoomde aardappeltjes. Ook onze Argentijnse cuberol, heerlijk gegrild en binnen mooi rosé gehouden, werd getooid met geurige kruidenboter en leuk assortiment groentjes, ook hier afgewerkt met gestoomde aardappeltjes. De cuberol, extra mals, genoot van een mooi vetkorstje waardoor het vlees mooi volrond, sappig en heerlijk krokant bleef, een onbetwistbare aanrader voor elke vleesliefhebber.

Als pairing bij dit assortiment werd ons een frisse Pinot Noir van het huis Italo Cescon aangeraden, suggestie die inderdaad de gerechten een sobere en delicate meerwaarde gaf zonder zichzelf op het voorplan te plaatsen.

 

Il Milano di Toto is de absolute verrijking voor het Zaventemse Heldenplein, plein dat na renovatie en heraanleg met restaurant Bovis, Frans-Belgische vleeskeuken, en het na faillissement heropende restaurant Serenata, ook typisch Italiaans, uitgroeit tot het culinaire hart van de gemeente. Met de even verderop gelegen restaurants Mercato en Ascoli, en buur Serenata, vormt Il Milano di Toto, een uniek 4-delig klaverblad van Italiaanse restaurants die de culinaire rijkdom van de langgerekte mediterrane laars in de spotlights plaatsen. Diversiteit en authenticiteit die de fijnproevers bekoren.

 

Il Milano di Toto – Heldenplein 4 – 1930 Zaventem – www.ilmilanoditoto.be

Tel 02- 721 84 54 – Gesloten op zondag en maandag

 

Culinaire commentaren:

 

Tased4you:

3 minutes

indrukwekkend zwart-wit interieur

hartelijke ontvangst

delicate smaakstructuren

leuke wijnkaart