Indian Summer van de Loirewijnen – 3

De wijngaarden van Saint Nicolas de Bourgueil liggen niet ver van Touraine en Anjou, uitgestrekt over 1.080 hectare. De ondergrond is hier tweeërlei, enerzijds zijn er de grindgebieden, dichtbij de Loire, anderzijds het kalktuf van een terras dat de rivier overbrugt. De wijnen geteeld op de grindgebieden zijn zeer fruitig, zelfs bloemerig, en vergen over het algemeen slechts een korte productietijd. Het tweede type is eerder een dichte wijn, kruidiger dat bovendien beter wordt naargelang hij langer bewaard wordt. In beide gevallen is dit, dankzij de zeer fijne tannines en de “drinkbaarheid”, de perfecte wijn voor levensgenieters. Overextractie wordt bij deze soorten vermeden. Een goede rijping is namelijk belangrijk om een zure smaak te vermijden. Zachte wijnen die gemakkelijk vloeien, vallen er in de smaak. De Saint-Nicolas is een beetje als de “Aimable Touraine” van Balzac, maar dan in een fles.

De modelwijn die hier door Vins de Loire naar voren wordt geschoven om de Indian Summer te verrijken is Domaine du Clos Pichard 2013, verdeeld door Colruyt met een richtprijs van €6,49. Deze wijn eveneens 100% Cabernet Franc, wordt geteeld op zanderige en kiezelbodem die worden weergevonden op de hoogste terrassen van de westelijke wijngaarden van Touraine.

In het glas krijgen we een diepe en levendige rode kleur terwijl in de neus een fruitig en verfijnd bouquet openbloeit van framboos, typisch voor deze zanderige terrassen. In de mond ontluikt een frisse, fruitige smaak met aangename minerale accenten die maken dat de wijn best net onder kamertemperatuur wordt geserveerd, 16-18°C. Is een leuke compagnon bij o.m. tofu, nasi goreng en worst.