P & F, een verfrissend wijnhuis uit Slovenië

De lancering van de Sauvignon blanc & Pinot Grigio 2013 en de Sauvignon blanc en Furmint 2013 van wijnbouwer Puklavec & friends in het wijnassortiment van Delhaize is een uitstekende gelegenheid om deze Sloveense wijnbouwer even onder de loupe te nemen. Slovenië is één van de kleinere staten in Europa met een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland. Het Sloveense landschap kenmerkt zich in het noordwesten door de uitlopers van de Italiaanse Alpen, die in oostelijke richting snel in hoogte afnemen en overgaan in een heuvelachtig landschap met brede valleien en rivieren. Het hoogste punt van het land is de berg Triglav (2.864 m), vlakbij de grens met Italië.

Het klimaat in Slovenië wordt bepaald door mediterrane, alpine en continentale invloeden. De kuststrook heeft een mediterraan klimaat, terwijl in het binnenland een landklimaat heerst met milde tot hete zomers en koude winters. De temperaturen kunnen in het binnenland variëren van -20°C in de winter voor de bergachtige gedeelten tot 35°C in de zomer in de oostelijk gelegen vlaktes en valleien.

De geschiedenis van de wijnbouw in de westelijke Balkan dateert al van voor onze jaartelling. Toen Joegoslavië zich in de jaren negentig opsplitste, hebben de meeste Balkanlanden geleden onder de oorlogen die daar ontstonden. Pas daarna kon de opbouw beginnen, wat ook voor de wijnbouw gold. Momenteel werken de wijnboeren en wijnmakers hard aan een inhaalslag en stijgt de kwaliteit van de wijnen uit deze landen voortdurend.

Oost-Europa is een nog relatief onbekende speler op de Belgische en Nederlandse wijnmarkt. Toch komen hier verrassend goede wijnen vandaan. Eén van die nieuwkomers is Slovenië. Samen met Bosnië, Kroatië, Macedonië, Montenegro en Servië behoorde Slovenië tot de zes deelrepublieken van voormalig Joegoslavië. Slovenië is het enige land in voormalig Joegoslavië waar in de jaren negentig nauwelijks oorlog was. De wijnbouw heeft er daarom veel minder te lijden gehad dan in de andere westelijke Balkanlanden. Bovendien is de ontwikkeling van de wijnbouw in dit land kwalitatief gezien veel verder gevorderd dan in andere deelrepublieken van voormalig Joegoslavië doordat Slovenië altijd meer tegen Oostenrijk en Noordoost-Italië heeft aangeleund.

Ondanks het feit dat Slovenië met een wijngaardareaal van 21.000 hectare tot de kleinste wijnproducerende landen ter wereld behoort, hebben wijnproductie en –handel altijd een belangrijk deel van de Sloveense cultuur en traditie uitgemaakt. Het land bezit een rijke wijncollectie en de vele gewonnen internationale prijzen bewijzen de kwaliteit. Zelfs al tijdens het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije waren de wijnen uit het tegenwoordige Slovenië zeer gewild. Maar ook het jaarlijkse wijnconcours, dat plaatsvindt in Ljubljana, was vroeger zelfs een groot en wereldwijd bekend evenement.

Vandaag de dag produceert Slovenië jaarlijks één miljoen hectoliter wijn. Het grootste deel daarvan is witte wijn en bestemd voor eigen consumptie. Ongeveer 70% van de wijnproductie is geklasseerd als kwaliteitswijn. Sinds 2004 is Slovenië lid van de Europese Unie en de Sloveense wijnwetgeving moet daarom aan de Europese richtlijnen voldoen.

Slovenië is onderverdeeld in drie wijngebieden met daarbinnen veertien erkende herkomstgebieden. De drie gebieden zijn: de Primorska regio, de Posavje regio, de Podravje regio. De regio Primorska strekt zich uit vanaf de Italiaanse grens tot aan de plaats Koper aan de Adriatische Zee. Er heerst een mediterraan klimaat en in tegenstelling tot de rest van Slovenië is de wijnproductie hier overwegend rood. De Posavje regio is gelegen in het dal van de Sava rivier in het zuidoosten van Slovenië. Het is een heuvelachtige streek met veel bodemverschillen en microklimaten met koelere en warmere delen. De wijngaarden hier liggen op steile hellingen. In het noordoosten van Slovenië, in het dal van de Drava rivier, ligt de regio Podravje. Het is de grootste wijnstreek van Slovenië die aan Kroatië, Oostenrijk en Hongarije grenst. De beste witte wijnen van Slovenië komen uit dit gebied.