Ergens tussen Saumur en Montsoreau, vlakbij Tourraine, vinden we de unieke AOC Saumur-Champigny, met meer dan 1500 ha toegewijd aan rode (en Carbernet) wijnen. Het verschil met andere rode wijnen uit Saumur? De nabijheid van de Loire, die een zachter klimaat met zich meebrengt, en de gronden. In Saumur-Champigny vinden we namelijk klei- en kalkgronden, maar ook zand, aangebracht door de rivier. Deze AOC is zowel vlezig als sappig tegelijkertijd, een van haar belangrijkste kwaliteiten. Het fruitige aspect voegt zich hier perfect bij de mooie structuur. Frambozen, viooltjes, veel finesse, een mooi, zuur karakter, … Alles is aanwezig voor een geslaagde degustatie of maaltijd. Het zal dan ook niet verwonderen dan de Saumur-Champigny een van de favoriete wijnen is in gezellige, Brusselse brasserieën!
Domaine Filliatreau 2013: de vroegere cuvée die in 1978 werd herdoopt tot ‘Jeunes Vignes’ is ondertussen de klassieker van het huis. De wijnranken worden geteeld op een aantal versnipperde percelen in de gemeenten Chaintres, Dampierre sur Loire, Varrains en Chacé en hebben een argilo-klakachtige ondergrond als gemene deler. De gemiddelde leeftijd bedraagt 20 jaar en ze werden met een densiteit van maximaal 5000 ranken per ha aangeplant, de versnippering heeft evenwel het voordeel dat ze erg zongericht zijn gelegen. Door de traditionele taille Guyot hebben de ranken een betere houtstructuur en is er een betere verdeling van de trossen waardoor ze ook meer zon krijgen.
Het rendement varieert tussen de 40 en 60 hl/ha en wordt mede beïnvloedt door de ondergrond, de zonexpositie en de ouderdom van de ranken. De oogst gebeurt volledig manueel met extra tri bij aankomst van de oogstmanden. De vinificatie start met 8 à 10 dagen in inoxvaten waarbij een systeem van warme en koude waterstromen de fermentatietemperatuur tussen de 245 en 27° C houdt. Dankzij de lage temperatuur die perfect past bij de terroir, wordt een fruitige wijn bekomen. Net de fruitigheid, de figuurlijke vleierij en de makkelijk drinkbaarheid zijn onbetwistbare pluspunten wanneer hij eerder koel, 12 à 14°C, wordt gedronken. Ingevoerd door De Coninck Brussel.