P & F Wineries

In de Podravje regio liggen de wijngaarden van p&f wineries, een Sloveens wijnhuis, gerund door de familie Puklavec. Onder het motto “De beste dingen in het leven deel je met elkaar” brengt p&f wineries zijn wijnen op de markt. Het is een vooruitstrevend bedrijf met veel ambitie om Slovenië als wijnland weer goed op de kaart te zetten.

De wijngaarden van p&f wineries liggen in de heuvels van Ljutomer-Ormož waar het uitstekende terroir de basis biedt voor veelbelovende wijnen. Dankzij de terrasvormige wijngaarden en vele uren zon worden de beste omstandigheden gecreëerd voor frisse, witte wijnen. Maar ook de zeer geschikte bodemgesteldheid stelt p&f wineries in staat om karaktervolle en fruitige wijnen te maken. p&f wineries bewerkt in totaal 1.100 hectare wijngaard waarvan 650 hectare in eigen bezit is. De wijngaarden liggen verspreid over meerdere heuvels op een hoogte van 250 – 350 meter. De gemiddelde oogst per wijnrank is 2 kilo, of anders gezegd: 40 hectoliter per hectare.

De Podravje regio heeft een gematigd klimaat met hete zomers en koude winters, dat wordt beïnvloed door de directe nabijheid van de Pannonische vlakten, de Alpen en de Adriatische Zee. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als de bekende wijngebieden Bordeaux en Bourgogne. De zon schijnt hier gemiddeld meer dan tweeduizend uur per jaar. Doordat de meeste wijngaarden op steile hellingen liggen, profiteren ze optimaal van het zonlicht. De gemiddelde neerslag is tussen de 900 en 1.000 mm per jaar, met ongeveer 550 mm in de groeiperiode van april tot september.

Typerend voor het heuvelgebied rondom Jeruzalem is de afwisselende bodemgesteldheid, waarbij mergel en kalkhoudende zandstenen overheersen. Bovenaan de heuvels en op de steile hellingen is de grond doorgaans zanderig en zacht. Onderaan en op de minder steile hellingen bevat de grond meer klei. Dit levert een lagere productie op, maar een hogere kwaliteit. Mede doordat hier 10 miljoen jaar geleden de Pannonische Zee lag, bevat de bodem veel mineralen. Dit is terug te vinden in de smaak van de wijn. Om erosie te voorkomen en om ook een natuurvriendelijker onderhoud van de wijngaard te bewerkstelligen, wordt in alle wijngaarden gras aangeplant.

Een uitzonderlijk en historisch gebied: Jeruzalem-Ormož is niet alleen bekend om de zeer gunstige omstandigheden voor wijnbouw. Het is bovenal een mooi en historisch gebied. Terwijl je van Ormož in de richting van de wijnheuvels rijdt, kun je je nog geen voorstelling maken van de schoonheid van het gebied. Eerst zie je alleen vlakke velden met hoofdzakelijk veeteelt en landbouw. Uit het niets duiken de heuvels op en plotseling ben je midden in de wijngaarden. Hier wonen relatief weinig mensen en er heerst een eindeloze rust. Het dorpje Jeruzalem is met 341 meter boven zeeniveau het hoogste punt van de heuvels in Ljutomer-Ormož. De legende verhaalt dat kruisvaarders op de weg terug van het Bijbelse Jerusalem hier halt hielden. Op één van de mooiste heuvels in het gebied ontmoetten ze de gastvrije inwoners en dronken hun wijnen. Ze besloten om nooit meer weg te gaan en noemden het dorp Jeruzalem. Tot op de dag van vandaag is dit één van de meest in het oog springende plaatsen in het gebied. Jeruzalem is trots op zijn heilige naam, zijn schitterende uitzichten en zijn pelgrimskerk. De heuvel biedt een spectaculair uitzicht op de omringende wijnvelden. Het zijn zorgvuldig opgebouwde terrassen die van heuvel naar heuvel slingeren in karakteristieke vormen.