Jim Murray’s whisky bible 2018

Kentucky eist de wereldkroon op, de historische botteling vanuit huis van bourbon is volgens de Whiskey Bible 2018 ’s werelds beste ‘druppel’.

* Kolonel E.H. Taylor 4 Grain Bottled in Bond 12 jaar oud is de nieuwe whisky van het jaar die door Jim Murray wordt begroet om zijn “pure onverdunde schoonheid”.

De unieke botteling van Buffalo Trace geeft een knipoog naar de vier graansoorten – maïs, rogge, tarwe en gemoute gerst – waarmee de legendarische bourbonpionier in de 19e eeuw samenwerkte. Met een opmerkelijke 97,5 op 100 omschrijft Murray de kampioens als een “langzame, licht geoliede, zacht gekruide chocoladevervaging die gewoon doorloopt … “. Hij voegt eraan toe: “Niets kon de vergelijking doorstaan met de verbazingwekkende schoonheid, zijn verrassend delicate smaak gecombineerd met een enorme complexiteit. Het was alsof de tijd stilstond in de degustatieruimte; ik was gewoon verbluft … ”

Buffalo Trace ontdekte onlangs de lang verloren gewaande overblijfselen van de iconische OFC-distilleerderij van kolonel Taylor, die in 1872 op dezelfde plek in Frankfort, Kentucky, stond en totaal door een brand werd verwoest. Het bedrijf organiseert nu bezoeken aan de restanten van ‘Bourbon Pompeii’. Buffalo Trace president Mark Brown: “We zijn meer dan enthousiast. De timing van deze bekroning kon niet perfecter samenvallen met de recente ontdekking van Taylor’s originele distilleerderij. ”

Met meer dan 1200 nieuwe whisky’s die geproefd werden voor de nieuwste editie van de internationale gids, kreeg de supreme Col. Taylor af te rekenen met felle concurrentie van Europese rivalen. De tweede beste whisky van het jaar werd de Redbreast, 21 jaar oud, het beste resultaat voor een Ierse deelnemer in de geschiedenis van de whiskybijbel en pas de tweede keer dat een whisky van het Emerald Isle een top drie haalt. De Pure Pot Still scoorde 97 op 100, volgens Murray “een van de mooiste neuzen op deze planeet”, waardoor hij “een van ‘s werelds mooiste en meest iconische whiksy’s wordt”. De Glen Grant Aged 18 Years Rare Edition, staat opnieuw op het podium na zijn tweede plaats in 2017, en behaalt eveneens 97 punten op 100.

Deelwinnaars zijn onder meer: ​​Crown Royal Northern Harvest Rye (Canadese whisky van het jaar); The Norfolk Parched from St George’s (Europa); Nikka Coffey Malt Whisky (Japan); Paul John Kanya (Azië) en Limeburner’s Dark Winter (zuidelijk halfrond).

Jim Murray’s Whiskey Bible 2018 is de 15e editie van deze publicatie en bevat smaaktonen voor meer dan 4.600 whisky’s. De gids is o.m. beschikbaar bij Standaard Boekhandel aan 18.95€.