Kasteel van Courcelles, 20 jaar Relais & Châteaux

Het kasteel van Courcelles werd opgetrokken tussen 1690 en 1694, op het einde van de lange regeerperiode van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, createur van Versailles, en dit in opdracht van Baron Jacques de la Grange intendant van de regio Alsace-Lorraine.

Door de verwerving van een aantal aanpalende onroerende goederen werd het domein verder uitgebreid. Net als Lodewijk XIV, overleed de baron in 1715 met het gevolg dat zijn zoon het landgoed verkocht aan een koninklijk notaris uit Parijs, Martin Bouron, raadsheer van de koning. Bij zijn overlijden in 1743 komt het domein in handen van zijn kinderen, tot hun kennissenkring en regelmatige bezoekers van het domein behoren o.m. schrijver Crébillon en filosoof Jean-Jacques Rousseau.

In september 1944, enkele weken na de bevrijding, wordt het kasteel aangekocht door de heer Bonjean. Hij stelt het o.m. open voor unieke modeshows van Christian Dior, modeshows die meestal met een weelderige feest en pracht en praal worden afgesloten. Christian Dior wordt bovendien peetvader van Geneviève Page, een gevierde Franse filmactrice en dochter van Monsieur Bonjean.

Vanaf 1988 volgt een grondige renovatie van het kasteel en het domein olv. de nieuwe eigenaar Bernard Anthonioz die het transformeert in een 4-sterrenhotel dat in 1993 toetreedt tot de luxe keten Relais& Châteaux. Het charmehotel Kasteel van Courcelles ligt in het hartje van het departement Aisne in de regio Picardië, niet zo ver van Laon, Soissons en Reims en kreeg onlangs in zijn nabijheid een vestiging van Center Parcs, nl. Chamouille. Champagnekelders, de golfterreinen van het meer van Ailette en de ‘Chemin des Dames’, een route die tijdens de bezetting door de vrouwen werd gebruikt om hun mannen, weerstanders die tussen de dubbele kerkmuren hun heil zochten, te bevoorraden.

Het kasteel blijft net als in het verleden een aantrekkingspool voor evenementen en feesten maar wordt ook druk bezocht door toeristen. De vele mooie zalen en salon bieden ruimte om even te relaxeren en van een leuk aperitief te genieten. Door de aanbouw van een wintertuin in 1999 werd een deel van het culinaire gebeuren naar hier verschoven zodat de historische eetzaal, le Grand salon, meer nog dan vroeger een uniek en elegant decor vormt voor grote feesten. Het kasteel biedt eveneens 18 kamers, deels in het kasteel, deels in de bijgebouwen.

Deze historische locatie vormt een ideale uitvalsbasis om de culinaire rijkdom van Frankrijk te ontdekken. Chef van dienst is Thibaut Serin-Moulin die sinds 2005 voor het gastronomisch gebeuren van het kasteel van Courcelles verantwoordelijk is. Na zijn opleiding was hij o.m. actief bij Lucas Carton, Le Plaza Athénée en in Valence bij Anne-Sophie Pic. Hij tracht met een combinatie van kwalitatieve ingrediënten een ruim smaakpalet samen te stellen en geeft ze graag een persoonlijk accentje mee. Redenen te over dus om bij onze proeverij voor het menu “prestige” te kiezen, menu dat voor de gelegenheid werd aangevuld door een Pessac-Leognanwijn, Château de la Garde 2004, die ons als perfecte compagnon doorheen de ganse maaltijd loodste.

Als introductie bij het aperitief een leuke provencaalse madeleine, een creatie met kerstomaat en een pittig geitenkaasje. Mooie lekkere hapjes met keurig smaakpalet die terecht de omschrijving ‘proevertjes’ meekregen. Het voorgerecht werd een leuk taartje van gamba’s met zoet chorizo, een fondue van tomaat met aromaten, keurig opgefleurd met een heerlijke mousse van groene asperges. Op ’t eerste zicht verbluffend eenvoudig maar globaal een toch complexe bereiding die een perfecte beheersing van de basisingrediënten nodig heeft. Creatie met decoratieve toetsen een lust voor het oog, waarbij ook de smaakpapillen absolute voldoening vonden.

Het visgerecht werd een prima bereiding van schol met een smeuïge risotto van artisjok, leuke crème van peterselie en een verrassend smaakvol parmezaanbuiltje. Gewoonweg heerlijk en lekker. Ook voor het hoofdgerecht, acteerde Thibaut op hoog niveau. Zijn parelhoen rustte op een keurig bedje van courgettes met subtiele muntsmaak die het met opzet vrij droog werd gehouden waardoor niet alleen de delicate smaak van de courgettes, succulent tot zijn recht kwam maar ook de vleesjus, gedecoreerd met een parfum van Taggiasholijven zijn steentje kon bijdragen. Een gekonfijt tomaatje vulde het heerlijke aroma aan. Niet alleen een evenwichtig en smaakvol gerecht maar ook een leuke decoratieve toets met oogstrelend accent. Als afronder, voor het dessert, een traditionele kaaskar met uitmuntend assortiment lokale kaassoorten. Een exotisch dessert als afsluiter met mango als centrale toets, verrijkt met passievruchten en accenten van gember en een knapperige creatie met pindanoten. Culinair een absolute voltreffer met ruim smaakassortiment en decoratieve accenten.

Culinaire commentaren:

6 minutes

4 minutes

mooi historisch kader

evenwichtige en smaakvolle bereidingen

leuke wijnselectie

Michelin Frankrijk:

1 ster

nobele keuken

verzorgde, inventieve gerechten

wintertuin geïnspireerd door het Tweede Keizerrijk