Belgische sterrenchef in Hostellerie La Briqueterie Vinay

La Briqueterie in Vinay temidden uitgestrekte wijngaarden situeert zich langsheen de toeristische ‘champagne-route’ en maakt als vijfsterren-residentie deel uit van de hotelelite van de Champagnestreek.

De hostellerie ligt in een park van ruim 3 hectaren en vormt een oase van rust en detente. Kamers, suites en salons laten je volop genieten en geven uitzicht op een prachtige tuin et rozenperken en majestueuze bomen. Het restaurant met open haard baat in een luxe van warme rode en okerkleurige tinten terwijl de keurig gedekte tafels het plaatje vervolledigen. Zetels in Louis XV-stijl vormen een introductie tot de levenskunst à la française die uitvloeit in een spa, overdekt zwembad, hammam maar ook toegang heeft tot het wellnesscentrum.

De geschiedenis van La Briqueterie start met een coup de coeur van de heer Chevrier, architect van Chaumières de France, die deze oude steenbakkerij op de oevers van de Marne ontdekt. Hij beslist om de oude gebouwen waarin ondertussen een champagnehuis was gevestigd, te vernieuwen en aan te passen en bouwt er meteen een hotel bij. Het geheel krijgt in 2004 met de komst van de nieuwe eigenaar Mevr. Alix Philippon, een nieuwe impuls. Gecharmeerd door de mogelijkheden van deze exploitatie en het potentieel dat er wordt aangeboden, zorgt ze voor een aanpassing en renovatie van alle lokalen. Ze geeft de decoratie een authentieke uitstraling, warm en geraffineerd. Om aan de wensen van de hedendaagse reiziger tegemoet te komen realiseert ze een spa ‘Belles de détente’ met zwembad, jacuzzi, sauna, hammam, rustzaal en verzorgingscentrum. Dankzij deze vernieuwingen wordt La Briqueterie in 2006 lid van de keten Relais & Châteaux, in 2007 krijgt het restaurant een Michelinster en sinds juli 2012 pronkt het hotel met een 5-sterren kwaliteitslabel, waardoor het tot de top 3 van de hotels van de Champagneregio behoort.

Chef Michaël Nizzero, is laureaat van de Brusselse hotelschool Ceria. Na zijn studies gaat hij aan de slag bij o.m. Jean Pierre Bruneau, trekt naar Dubai waar hij werkt in het beste en meest bekende visrestaurant van het Emiraat, Pisces. Hier wordt hij ontdekt door Michel Roux, een Britse 3-sterrenchef die hem als souschef tewerkstelt in restaurant Waterside Inn, eveneens 3 Michelinsterren. Wanneer hij de kans krijgt om als chef in La Briqueterie aan de slag te gaan aarzelt hij geen ogenblik. Enerzijds omdat werken in Frankrijk voor hem een soort levensdroom is, zijn vader was jarenlang actief in de keuken en zaal van het Brusselse Amigohotel, maar anderzijds omdat hij in La Briqueterie de kans krijgt om een eigen status op te bouwen. Michaël, ondertussen slechts 30, zorgt voor een lichte, precieze keuken die inventief is en steunt op de dagverse ingrediënten uit de regio die hem dankzij hun diversiteit toelaten een persoonlijke toets aan de bereidingen mee te geven. In La Briqueterie krijgt hij voor de desserts en zoetigheden assistentie van Arnaud Lascarmontier, 25, een erg jonge en talentvolle meester-patissier.

Naast een succulent aanbod à la carte bereidingen, biedt het restaurant evenzeer enkele leuke menusuggesties. Wij opteerden bij onze proeverij voor het menu ‘gourmet’, een 3-gangenmenu waarbij de consument bij het hoofdgerecht de keuze heeft uit een vis- of vleesbereiding.

Bij het aperitief in een van de sfeervolle salons die toegang geven tot het restaurant, serveerde Michaël een tartellette van kalfszwezerik met morilles, een toefje ganzenlever en een tartaar van wilde zalm met drupje azijn van mierikswortel, alvast verrukkelijke proevertjes. Eens aan tafel, waar alle gaten over een zee van ruimte en dus privacy beschikken, krijg je een nieuw proevertje aangeboden, kwestie van de smaakpapillen volledig los te maken. Een leuke mousse op keurig toastje met zeer neutrale smaak geldt als smaakmaker voor de wijnkeuze, een pittige Meursault 2011 van het huis J. Drouhin.

Het voorgerecht werd een erg decoratieve presentatie van een terrine van ganzenlever, zorgzaam gedrapeerd met een parfum van parmezaan en puree van groene asperges en fris lentegarnituur. Evenwichtig en zeer smaakvol gerecht met smeuïg smaakpalet en subtiele accenten. Aanlokkelijk en erg lekker. Gezien we voor de visbereiding opteerden, serveerde Michaël een creatie van zonnevis met een delicate wortelpuree met zachte limoentoets en heerlijke jus van artisjok. Een frisse en zilte bereiding van een bijzonder vers basisingrediënt verrijkt met een zorgvuldige selectie van heerlijke aroma’s.

Om de smaakpapillen even rust te gunnen vooraleer het dessert en mignardises worden geserveerd, krijgt men een leuke sorbet van pompelmoes aangeboden. In het dessert speelde rabarber, een typisch lenteproduct de hoofdrol. Een ruim assortiment met o.m. makarons, een snoepje van rabarber met aroma van steranijs als smaakmakers. Bij de koffie opnieuw een leuk assortiment dagverse zoetigheden. Het menu ‘gourmet’ is een onbetwistbare aanrader.

Hostellerie La Briqueterie – 4 route de Sézanne – 51530 Vinay – Epernay

Tel 33 3 2659 99 99 – www.labriqueterie.fr

Culinaire commentaren:

Tasted:           5 minutes

dagverse ingrediënten

verrukkelijke creaties

evenwichtige bereidingen

warm, gezellig decor

Michelin:       1 ster

klassiek cosy decor met gastronomische keuken

accent op edele producten

mooie champagnekaart