Kreeftenwijn 2019

De kreeftenwijn van dit jaar is afkomstig van het wijnhuis Lapostolle uit Chili. Dit wijnhuis is opgericht door de familie Marnier Lapostolle. Zij staan voornamelijk bekend om het wereldbekende likeurmerk Grand Marnier, maar maken ook al generaties lang prachtige wijnen. De familie hanteert hierbij dezelfde compromisloze benadering van kwaliteit als bij de succesvolle likeur. Ze gebruiken Franse expertise op de fijne, Chileense grond en streven ernaar om ieder aroma vanuit de druif terug te laten komen in de wijn.

De Lapostolle Grand Selection Chardonnay zal dit seizoen de Oosterscheldekreeftmenu’s versterken. Deze bijzondere Chardonnay wordt gemaakt in de zogenaamde Casablanca Valley, een koeler gebied aan de kust van Chili. Hij is lichtgeel van kleur en kent zeer expressieve aroma’s. Je proeft en ruikt de zoete sporen van tropisch fruit, bloemen en een vleugje eikenhout. De wijn heeft een mooie zuurgraad, ronde structuur en lange, frisse afdronk.

Kreeftenetiket

Dit jaar is het kreeftenetiket ontworpen door de 76-jarige amateurkunstenares Bep Rook-Schot. Een kunstenares die zelf alles weet (en eet) over vis en schaal- en schelpdieren. Ze is een dochter van vissersfamilie Schot uit Zierikzee.

Bep schildert al tientallen jaren voor haar plezier. Opdrachten aannemen, daar deed ze niet aan. Tot ze er één van haar dochter kreeg. De man van haar dochter wilde namelijk graag een kreeftenschilderij. Of ‘Ma’ die kon maken voor zijn verjaardag? Bijna alle familieleden hebben wel iets van (o)ma hangen en de betreffende schoonzoon was onder de indruk van haar werk. Hij grapte altijd over het feit dat hij wel eens een ‘echte Rook’ wilde hebben. En zo geschiedde, Bep ging de uitdaging aan en tijdens haar schilderlessen bij kunstenares Sil van Mil zette ze de kreeft op het doek, met op de achtergrond de iconische Zeelandbrug. Ze haalde zelfs klappers (zeewier) langs de dijk, om ze zo goed mogelijk na te kunnen schilderen. Veel meer had ze niet nodig, want als dochter van een visser heeft ze in haar leven al heel wat kreeften gezien.

Bep Rook heeft een hand voor dieren en landschappen en dat is terug te zien in al haar schilderijen. Het kreeftenschilderij prijkt ondertussen al sinds 2017 aan de muur bij haar dochter en schoonzoon, maar wat Bep niet weet is dat haar schilderij dit jaar is uitgekozen als kreeftenwijnetiket. Verrassing!