Amador in Wenen krijgt 3 sterren in de Michelin-gids ‘Main cities of Europe’

IJsland en Kroatië komen voor het eerst in de gids, Kroatië zelfs met een nieuwe Michelinster, ook Wenen krijgt een nieuwe ster en Boedapest heeft zelfs twee nieuwe Michelinsterren.

Amador in Wenen, onder leiding van chef-kok Juan Amador pronkt met 3 sterren. Dit stijlvolle kelderrestaurant, gevestigd in de wijnmakerij Hajszan, dat in 2017 2 sterren veroverde, is nu lid geworden van de exclusieve 3 sterren familie. De verfijnde keuken is inventief, creatief, intens en vol contrasten. Wenen heeft ook een nieuw 1-sterren restaurant: Aend. Dit restaurant heeft minder dan een jaar na de opening een ster behaald, wat getuigt van de ambitie en gedrevenheid van het team. De gerechten uitsluitend bereid met de beste seizoensgebonden ingrediënten zijn visueel aantrekkelijk met gedurfde, pittige smaken.

Gwendal POULLENNEC, internationaal directeur van de MICHELIN Guides: “De Main Cities Guide bestrijkt 38 steden in 22 landen en beveelt meer dan 1.900 restaurants aan. We zijn verheugd dat Reykjavik in IJsland en Zagreb en Dubrovnik in Kroatië aan deze editie zijn toegevoegd, waardoor onze lezers in heel Europa nog meer keuze hebben”.

Boedapest heeft twee nieuwe 1-sterren onderscheidingen in de gids van dit jaar: Stand en Babel. Stand wordt gebracht door twee ervaren chef-koks die al vele jaren samenwerken en hun gerechten zijn doordrenkt van hun persoonlijkheid, maar hebben hun hart in de Hongaarse klassiekers. Babel is een elegant restaurant dicht bij de rivier, dat met trots wordt gerund door chef, István Veres, afkomstig uit Transsylvanië, zijn jeugdherinneringen zijn de inspiratiebron voor het menu.

Kroatië komt dit jaar voor het eerst voor in de MICHELIN Guide Main Cities of Europe en wint 1 ster voor het trendy restaurant Noel in Zagreb. Dit naast het bestaande sterrenrestaurant, 360°, ingebouwd in de historische stadsmuren van Dubrovnik. Zagreb krijgt ook twee nieuwe Bib Gourmands: Agava en Tac

Twee nieuwe Bib Gourmand onderscheidingen zijn toegevoegd in Wenen: DiningRuhm en Gasthaus Seidl. De Bib Gourmand is de Michelin-onderscheiding voor goede kwaliteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bib Gourmand is zeer populair bij de lezers van de Gids, omdat het een goed gemaakte en goedkope keuken beloont.

Reykjavik is de derde nieuwe stad die dit jaar in de gids is opgenomen en heeft één nieuwe Bib Gourmand voor Skál! Fijnproevers worden hier verrast met een fijne keuken op basis van IJslandse specialiteiten rechtstreeks afkomstig van de eerste food market in IJsland.

De gids 2019 brengt ook een selectie van een kleine 30 Belgische sterrenrestaurants in Antwerpen en Brussel.

In totaal zijn er zeven restaurants in heel Europa onlangs bekroond met 2 sterren, wat het totale aantal in de gids op 92 brengt. Met inbegrip van het nieuwe 3-sterrenrestaurant betekent dit dat Europa nu 23 restaurants heeft met de hoogste onderscheiding. Tot slot zijn er 44 restaurants met 1 ster, waarmee het totaal van 1-sterrenrestaurants in de gids van dit jaar op 382 komt.

MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019, in een notendop: 3 sterren restaurants – 23 (inclusief één nieuwe toevoeging) – 2 sterren restaurants – 92 (inclusief zeven nieuwe toevoegingen) – 1 sterren restaurants – 382 (inclusief 44 nieuwe toevoegingen) – Bib Gourmands – 271 (inclusief 28 nieuwe toevoegingen)