La Cité du Vin – Bordeaux

Wie onlangs Bordeaux bezocht heeft het ongetwijfeld gemerkt, op de oevers van de Garonne krijgt een uitzonderlijk gebouw gestalte. Met zijn vorm en gedurfde rondingen nodigt het gebouw waarin La Cité du Vin een onderkomen zal vinden u nu reeds uit voor avonturen. Van de kronkeling van een wijnstok tot de werveling van de wijn in het glas, het gebouw weerspiegelt de hele wereld van de wijn bij een zonsondergang aan de oever van de Garonne. De Cité du Vin, die vlakbij de rivier ligt, is dus eerst te bewonderen voordat u het kan bezoeken en er uiteenlopende ervaringen meemaakt.

La Cite du Vin is een unieke bestemming om de droomwereld van wijn te ontdekken, evenals de invloed die deze drank al duizenden jaren heeft op beschavingen en streken over de hele wereld. Met een oppervlakte van 14.000m² wordt de Cité du Vin bepalend niet alleen voor de architecturale aanblik van de stad, maar ook voor het gezicht van de wijnen van Bordeaux.

Binnen zal men alle mogelijke facetten van wijn in diverse details kunnen ontdekken. Via de menswetenschappen, geschiedenis, geografie en kunst. Een geweldige ervaring die groot en klein moet begeesteren werd gebundeld in een parcours met 20 themaruimtes waar alle vijf de zintuigen worden geprikkeld. Het permanent parcours staat centraal in het aanbod van de Cité du Vin. Hier worden de bezoekers volledig ondergedompeld in de wereld van wijn, niet meer alleen als toeschouwers, maar als deelnemer,.

Ontdekkings- en proeverijworkshops, tijdelijke tentoonstellingen, een winkel met wijnen uit de hele wereld vanzelfsprekend met een Bordelais accentje, een wijnbar, een uitzichtpunt, een panorama-restaurant op de 7de verdieping en platform voor wijntoerisme in de regio en daarbuiten vullen het aanbod aan. In de ‘bibliotheek’ is plaats voorzien voor exact 9752 flessen, een unieke collectie die wijnen uit alle landen zal bevatten. Het auditorium Thomas Jefferson met  250 plaatsen staat open voor allerhande initiatieven waarin wijn een centrale plaats krijgt toegemeten. Kortom een unieke kans om kennis te maken met een fantastisch verhaal dat mensen al eeuwenlang inspireert en hun leven vorm geeft.

La Cité du Vin is een leuke aanvulling op het bestaande Maison du Vin de Bordeaux, een schitterend gebouw uit de18de eeuw in de vorm van een scheepsboeg en is het hoofdkantoor van de Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux, het productschap voor de Bordeaux-wijnen. De CIVB omvat alle vakleden uit de Bordeaux-wijn, wijnbouwers, makelaars en handelaren uit de Gironde.

In La Maison du Vin de Bordeaux is ook de Ecole du Vin te vinden, een wijnschool die het hele jaar door cursussen aanbiedt voor beginners en gevorderden met een passie voor wijn. Verschillende formules: avondlessen, intensieve cursussen of vinologische weekends met rondleidingen door wijngaarden en proeverijen. La Maison du Vin beschikt over een Bar à Vin die openstaat voor iedereen. Aan de hand van een strenge selectie kunt u de wijnen uit Bordeaux leren kennen en hun diversiteit gaan waarderen. www.bordeaux.com

De opening van La Cité du Vin is gepland voor juni 2016, een voorproefje kan je al beleven op de website www.laciteduvin.com