Sea Grill – Brussel

 

Jongensdromen blijven meestal sudderen in dromenland, al kunnen ze soms, bij uitzondering, in sneltreinvaart worden gerealiseerd. Sterrenchef Yves Mattagne is wellicht een van de gelukkigen die op korte tijd enkele van zijn dromen realiseerde.

Na de overname van het sterrenrestaurant Sea Grill, dat Yves gedurende 20 jaar exploiteerde voor rekening van het Radissonhotel en door zijn inzet, expertise en bezieling uitgroeide tot een gastronomische topper was een eerste droom. Restaurant Sea Grill is trouwens het enige  Brusselse hotelrestaurant waarbij men in eerste instantie naar het restaurant en pas nadien naar het hotel verwijst, en dit in tegenstelling met nagenoeg alle andere hotelrestaurants.

De creatie van de ateliers Yves Mattagne op de terreinen van Tour & Taxis was een logische verderzetting van de ateliers die hij in zijn privé-woning exploiteerde. Een andere jeugddroom werd de aankoop van een residentiële villa die hij met stijl en sfeer in een hedendaagse brasserie omtoverde.

Ondanks deze dromen is en blijft Yves een realist en creatieve geest die met vaardige hand elk recept transformeert in een reis doorheen de wonderbaarlijke rijkdom van smaken en geuren. Onderweg komen kleuren en vormen tot stand, welke volledig geïnspireerd zijn door onze eclectische en multiculturele wereld, creaties die zonder meer elke gast telkenmale opnieuw verwennen. Restaurant Sea Grill blijft hierdoor een onbetwistbare gastronomische tempel waar menusuggesties je meevoeren tot in de kern van de smaken.

Het menu ‘marée du jour’ is een heerlijke en niet te versmaden suggestie, volledig naar de eigentijdse professionele verwachtingen zonder in te boeten aan de kwalitatieve vereisten van de keuken, uitsluitend ’s middags gepresenteerd. Menu ‘tradition & qualité’ zorgt voor een perfect evenwicht , een weerspiegeling van huisbereide creaties, een doordacht en creatief menu dat u kennis laat maken met de opperste geneugten van de Sea Grill. Het menu ‘incontournable’ is veel meer dan een uitnodiging, het is eerder een ware verleiding … Zonder enige twijfel de heerlijkste en meest complete manier om het restaurant Sea Grill en de verfijnde keuken van Yves Mattagne in al haar facetten te leren kennen. Een menu waarbij de meester himself de creativiteit van zijn team aanspoort en dirigeert, een menu dat de gasten gewoonweg verwent.

Het palmares dat Yves Mattagne de voorbije jaren vergaarde is zonder meer indrukwekkend. Dat hij bij diverse openingen van nieuwe restaurants en hotels van de Radissongroep in het buitenland, bij herhaling fungeerde als gastchef, verbaast dan ook niemand.

Het interieur van de Sea Grill is stijlvol, klassiek en tijdloos. Gasten worden in een intiem salon verwelkomt waar ze het aperitief kunnen degusteren en hun gerechten kunnen uitkiezen. Meer dan eens kan je dat ook aan tafel in de grote zaal waar de tafels, gedekt met hagelwitte en gesteven tafelkleden werden aangekleed. Een bloemetje als decoratie zorgt voor rust en sfeer. Naast de grote zaal zijn er enkele kleinere ruimtes die makkelijk kunnen geïntegreerd in het grotere geheel, ruimtes die meestal voor kleine groepen of iets intiemere maaltijden worden voorbehouden. Waar je ook terechtkomt, steeds is er voldoende ruimte tussen de tafels zodat discretie en privacy worden gerespecteerd.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een lunch à la carte, hoewel ook de diverse menuformules erg aantrekkelijk leken. Als voorgerecht kozen we voor langoustines gebakken op kiezelsteen, Sint Jakobsvruchten met ganzenlever en witte parels en Bretoense kreeft met kalfszwezerik. Als hoofdgerecht selecteerden we een zeetong van onze kust en een in vijgenblad en grof zout geroosterde zeeduivel.

In afwachting van onze gerechten kregen we bij het aperitief een selectie van leuke, pittige en decoratieve hapjes, o.m. espuma van wortel met tartaar van zalm en carpaccio van Sint Jakobsvruchten, hapjes die de smaakpapillen op subtiele manier klaar stoomden om voluit van de gerechten te kunnen genieten. De langoustines werden aan tafel met Auchentoshan geflambeerd en keurig op de warme kiezelsteen gedrapeerd. In het bord een geurige emulsie van kastanje, uda peper, artisjok en eekhoorntjesbrood, een geheel dat weelderig met truffelschilfers werd aangevuld. Een signaal om volop te smullen en van de rijke aroma’s te genieten.

De Sint Jakobsvruchten met dennenappel gerookt, kregen naast de smeuïge ganzenlever, fijne bospadenstoelen mee, het geheel werd overgoten met een delicate eendenconsumé. Als decoratief extraatje enkele mooi ogende en leuke groene spruitjes, als Brussels eerbetoon. De Bretoense kreeft rustte op een bedje van witloof met appelsien van Baches terwijl de knapperige kalfszwezerik volop genoot van de nougatine, pompoen en het zoethout. Een vleugje kaneel gaf onze smaakpapillen een succulente hint waardoor de bereiding uitgroeide tot een absoluut gastronomisch hoogtepunt.

Tijd om even van de wijn te genieten en de smaakpapillen te herschikken zodat ook het hoofdgerecht in optimale condities kon worden genutttigd. De zeetong van onze kust als hoofdgerecht, baadde in een weelde van ratte boter, eekhoorntjesbrood, krokantjes van gevogelte, romig ei, schorseneren en emmenthalsnippers en werd extra getooid met truffelschijfjes. Een erg lekkere bereiding mooi evenwichtig met subtiele smaakaccenten en zeer fijne toetsen. Decoratief was onze zeeduivel, geroosterd in een vijgenblad en grof zout een voltreffer, gepresenteerd in Brabançonnestijl met smeuïge ganzenlever en witloof zorgde de delicate accenten van cacao en veenbes voor een onvolprezen smaakaureool. Een geheel van bereidingen waarmee we enkel de bewering als zou Sea Grill zorgen voor onuitputtelijke smaakcombinaties, kunnen beamen.

Sea Grill – Wolvengracht 47 – 1000 Brussel – Radisson Blue hotel

Tel 02 -212 08 00 – www.seagrill.be

Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen

Menu’s 65-195€, met wijnen 105-265€

Culinair commentaren:

Tasted4you:  6 minutes

heerlijke bereidingen met delicate en subtiele toetsen

leuke decoratieve en succulente presentaties

attentievolle bediening

absolute aanrader

Michelin:       2 sterren

ambitieuze kaart

onvergetelijke dineerervaring

prestigieuze wijnen

GaultMillau:  18/20

tempel van Brusselse gastronomie

select kader, mooi gedekte tafels

schitterende wijnkaart

Delta:             4 koksmutsen

kwaliteit, vakkundigheid en inventiviteit

wijnkaart en bediening op het hoogste niveau

een van de fijnste adressen in het land