La Table de Mus – Brussel

Een nieuw en geraffineerd adres, in hartje Brussel, dat voor fantastische culinaire ontdekkingen zorgt …

De van Turkse origine Mustafa is beter gekend als Mus, een man die via een onverwacht parcours in de wereld van de gastronomie terechtkwam. Afkomstig van een bescheiden familie startte hij met werken op 16-jarige leeftijd. Eerder bij toeval komt hij in culinaire middens terecht en voelt direct dat deze omgeving hem aanspreekt, zelfs een tikkeltje passioneert. Zijn interesse voor de sector wordt door zijn werkgevers opgemerkt, ze bieden hem de kans om zich tal van geheimpjes eigen te maken waardoor zijn interesse automatisch vergroot. Gevormd door grote chefs, talentrijke sommeliers en gedreven maîtres d’hotel, zoals mevrouw Ayse Ucar, Roland Debuyst, Alain Defoort, Yves Catulle, Michel D of Gaëtan Colin, leerde hij om te gaan met de discipline en strenge regels die eigen zijn aan topzaken.

Zijn wil om te leren, zijn liefde voor de keuken en producten, zijn nauwgezet werk, zijn steeds ruimere kennis, zijn talent voor trefzekere wijn-spijscombinaties en zijn elegante bediening zorgden er al snel voor dat Mus erbovenuit stak. In 2004 opende Gaëtan Colin zijn eerste Jaloa met een keuken die onmiddellijk een hoge vlucht nam en bood Mus de gelegenheid om de bediening voor zijn rekening te nemen. Door hun gezamenlijk werk ontvingen ze een Michelinster. Vandaag, fier op zijn vak en met een enorme bagage van de afgelopen twintig jaar, opent Mus zijn eigen restaurant daar waar de allereerste « Jaloa » gevestigd was … de cirkel is rond.

Het decor is strak maar warm met zicht op de open keuken waar het kooktalent van chef Khaled Bouhamidi kan gevolgd worden, een zaak die uitnodigt om volop te genieten. Net als Mus volgde ook Khaled jarenlang het parcours van Gaetan Collin. Mus herinnert zich nog perfect de opening van restaurant Jaloa. Het decor bleef op enkele kleine ingrepen met verplaatsing van de bar en herlocalisatie van de toiletten nagenoeg ongewijzigd. In de zaal die gemoedelijkheid en sfeer uitstraalt maakt Mus het naar de zin van zijn gasten, licht hij gedreven en met kennis van zaken de gerechten toe, stelt hij passende wijnen voor en zorgt hij tegelijk voor een efficiënte en elegante service. Hoewel hij samen met Gaetan Collin een deel van diens parcours aflegde lijkt het alsof hij hier nooit is weggeweest. Mus’ credo: « De kunst van de keuken is een kwestie van gedrevenheid, vrijheid en liefde » kon moeilijk een beter onderkomen vinden.

Het nieuwe restaurant besteedt duidelijk aandacht aan dagverse kwalitatieve bereidingen. La Table de Mus stapt dan ook af van de traditionele en klassieke kaart. Gasten kunnen een keuze maken uit drie menusuggesties Menu Passion, Menu Freedom en Menu Love, respectievelijk een 3, 4 of 5-gangenformule waarbij zorgvuldig uitgekozen seizoensgebonden producten eenvoudig worden voorbereid en met een leuke, originele toets worden geserveerd, waardoor de maaltijd quasi onvergetelijk wordt. Bij elke suggesties hoort een selectie degelijke wijnen, hoewel het de gast vrijstaat om een keuze te maken uit een leuke selectie wijnen. ’s Middags wordt eveneens een lunch aangeboden waarbij men kans kiezen uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en dessert. Bovenop deze mogelijkheden is er dagelijks een suggestiekaart.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het Freedom menu met aangepaste wijnen. Als eerste voorgerecht serveerde Khaled een creatie van takami en sushi van subtiel gemarineerde zalm met pittige kruidige en kleurige, smaakvolle decoraties. Meteen een opener van formaat die op en blauwgroen bord werd geserveerd, het bord leek wel weggeplukt uit een van de kleurrijke schilderijen die het restaurant sieren. Het tweede voorgerecht, waarbij Mus een Sauvignon 2012 Les Salices van het huis François Lurton serveerde, werd een licht gebakken ganzenlever met gearomatiseerde en licht gegrilde ananas. Eerder een ongewone combinatie maar alleszins boordevol smaak en subtiele evenwichten.

Het hoofdgerecht, een huiscreatie van Mechelse koekoek met een winters maar vooral Brussels garnituur zoals pastinaak, spruitjes, raapjes en zwarte pens, een geheel dat met een mooi gedrapeerde en delicate truffelsaus werd geserveerd. De Grand Manneron Luberon 2012 die Mus hierbij selecteerde vormde door zijn aangenaam en explosief fruitig karakter, afkomstig van oude Grenache ranken gekoppeld aan Syrah trossen, een mooie volronde wijn met leuke tannines en elegante afdronk. Kortom een leuke compagnon die de kwalitatieve vormgeving van het restaurant extra punten bezorgt. Centraal ingrediënt in het afsluitende dessert werd citroen, assortiment waarbij Khaleds creativiteit hoogtij vierde. De Vouvray moelleux bood de zuur-zoet combinaties een aangenaam evenwicht.

La Table de Mus – Oud Korenhuis 31 – 1000 Brussel

Tel +32 2 511 05 86 – contact@latabledemus.be

Open van maandag tot zaterdag, behalve woensdagavond en zaterdagmiddag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervol en gezellig interieur

smaakvolle en decoratieve bereidingen

attentievolle bediening

leuke menuformules

culinaire aanrader