Gigondas 8 en slot – Domaine du Font-Sane

Het familiedomein van Font-Sane is sinds 1860 ingeplant in het hart van de regio Gigondas. De savoir-faire van meerdere generaties gaf aanleiding tot precieze exploitatie van meerdere terroirs en zorgde voor een feilloos samengaan van oude tradities en moderne technologieën.

Veronique Cunty-Peyssn zorgt er samen met haar echtgenoot Bernard voor dat deze belangrijke erfenis verder openbloeit en de naam van deze bekende wijnen verder groeien en belangstelling meekrijgt.

Domaine de Font-Sane beschikt over vijf verschillende terroirs waarop de ranken zich kunnen ontwikkelen. Deze diversiteit samen met selectie van het wijnras, het grefferen van de ranken en verantwoorde landbouw, maar evenzeer de know how van de wijnboer, zorgen ervoor dat de wijnen aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. Respect voor de natuurlijke omgeving en een onblusbare passie zijn de basiselementen van het domein dat Côtes de Ventoux en Gigondas wijnen produceert.

Op de proeftafel: AOP Gigondas Rosé – plaisir partagé: assemblage 70% Grenache, 15% Cinsault en 15% Syrah, geteelde oppervlakte 0.3 ha op een ondergrond van zand, mergel en zandsteen, rendement 29hl/ha.

De oogst vindt ’s ochtends vroeg plaats met nauwkeurige selectie van de bessen, vinificatie met het figuurlijk bloeden van de tank onder gecontroleerde temperatuur. In het glas een leuke kleur van aalbes , mooi doorzichtig. In de neus toetsen van rijp rood fruit, kers en aardbei vermengd met een delicaat vleugje zwarte bes. In de mond mooi vlezig, ruime aroma’s met voldoende levendigheid die zorgt voor een mooi evenwicht, lange aangename afdronk. Mooi als aperitief maar past ook bij vis, gratins, charcuterie en tajines.

AOP Gigondas Tradition 2012: assemblage van 72% Grenache, 23% Syrah, 3 % Mourvèdre en 2% Cinsault. Geoogst op kalkachtige ondergrond, maar evenzeer op mergel met kalkresiduen, zanderige terroirs, alluviale afzettingen en scree colluvium. Een manuele oogst met selectie van de bessen, vinificatie onder gecontroleerde temperatuur en cuvaison van 21 dagen met rijping van 6 tot 8 maand op foudres.

In het glas granaatrood met mooie glinsteringen. In de neus toetsen van zoethout, rijp rood fruit, kruidnagel en pruimen. In de mond geconcentreerde aroma’s met delicate toetsen van een mooie zoetheid en erg fijne tannines. Lange aangename afdronk  die wijst op groot bewaarpotentieel.

Leuke compagnon bij rood vlees, lam, wild, stoofpotten en geitenkaas.

AOP Gigondas Terrasses des Dentelles 2013: assemblage 72% Grenache, 25% Syrah en 3 % Mourvèdre. Manuele oogst waarna o.m. 21 dagen cuvaison en rijping van 12 maand op Franse eik van 2 tot 5 jaar.

Granaatkleurig met felle schitteringen. Opent met een complexe neus waarbij de aroma’s van gecompot fruit zich mengen met eerder zachte accenten van balsamiek. In de mond aangenaam volrond, mooi geconcentreerd, omgord door leuke subtiele tannines.

Gezel bij rood vlees, wild, meerdere kaassoorten en desserts op basis van chocolade.