Laat je trakteren op een authentieke amaro …

Tal van Italiaanse bars & restaurants serveerden gratis een bitterzoete likeur op dinsdag 28 mei. Vraag het aan elke Italiaan: geen betere manier om een gezellige maaltijd af te sluiten dan met een authentieke amaro (meervoud amari), een bitterzoete likeur op basis van aromatische planten en kruiden. Naar aanleiding van de nationale Italiaanse feestdag, la Festa della Repubblica op 2 juni, trakteren tal van Italiaanse bars en restaurants je nu dinsdag 28 mei op een Averna, Cynar of Braulio van het huis…

Amariweek: 27 mei tot 2 juni

Al decennialang drinken Italianen een bitterzoete likeur aan het einde van de maaltijd. Van 27 mei tot 2 juni zetten heel wat Italiaanse horecazaken in België deze traditie in de kijker met een ‘amariweek’.

Amaro staat voor ‘bitter’ in het Italiaans: de aromatische likeuren op basis van planten hebben een bitterzoete smaak. Ze worden gemaakt door kruiden, wortels, zeste van citrusvruchten en andere fruitschillen te macereren in neutrale alcohol. Volgens kenners heeft elke Italiaanse regio haar eigen amaro, is elke variant doordrongen van de typische smaken van de lokale flora én wordt het familierecept met de grootste zorg bewaard.

Enkele amari op de Belgische markt vandaag:

  • Averna is een bitterzoete likeur die in 1868 het levenslicht zag in Sicilië. De geheime plantenmengeling werd bedacht door benedictijnermonniken en wordt al 150 jaar van generatie op generatie doorgegeven. De Siciliaanse bittere sinaasappel, citroen en granaatappel kenmerken de zachte smaak en het unieke aroma. De donkerbruine, goudrode kleur roept samen met de delicate mengeling van mediterrane kruiden het zonovergoten Siciliaanse landschap op. Averna drink je traditioneel puur of met ijsblokjes, zodat de aroma’s nog beter tot hun recht komen.
  • Cynar neemt je mee naar de regio van Venetië, Padova. Deze amaro werd in 1950 bedacht door Angelo Dalle Molle. Het geheime recept bevat 13 verschillende kruiden en planten, waaronder de zeer herkenbare toets van artisjok. Deze amaro dankt zijn naam ook aan de wetenschappelijke benaming van die plant: Cynara scolymus. Als rasecht product van de Piemonte-streek is Cynar een verfrissende likeur die als aperitief geserveerd kan worden, maar ook perfect past als digestief, puur of met ijs.
  • Braulio, met origine in de Noord-Italiaanse Alpen, staat bekend om zijn zachtere smaak. De likeur werd in 1875 gemaakt door Giuseppe Peloni, een lokale apotheker die gepassioneerd was door het regionale landschap. Braulio rijpt op 1.200 meter hoogte in traditionele eiken vaten. De natuurlijke mengeling bestaat uit aromatische kruiden, bessen en wortels waarvan er maar 4 bekend zijn – gentiaan, jeneverbes, alsem en duizendblad. Frisse toetsen van balsamico bieden een harmonieus tegengewicht voor de complexe bittere smaken en zorgen zo voor een delicate en zijdeachtige afdronk. Deze likeur wordt enkel als digestief geserveerd, puur of met ijs.

Gruppo Campari is een grote naam in de wereldwijde drankensector, met een portfolio van ruim 50 premium- en superpremiummerken, verspreid over globaal, regionaal en lokaal gekende labels. Tot de merken van de groep behoren toppers als Aperol, Appleton Estate, Campari, Bulldog Gin, Crodino, Wild Turkey en Grand Marnier. De groep is opgericht in 1860 en vandaag de wereldwijde nummer zes in zijn premiumsegment. Achter de groep staat een distributieapparaat met activiteiten in ruim 190 landen over de hele wereld en met toonaangevende posities in Europa en Noord- en Zuid- Amerika. Met zijn groeistrategie mikt de groep op een combinatie van organische groei door een sterke merkopbouw en externe groei via doordachte overnames van merken en ondernemingen. Campari telt 18 vestigingen en 4 bottelarijen en heeft zijn hoofdzetel in het Italiaanse Milaan. Het beschikt over een eigen distributienetwerk in 20 landen. www.camparigroup.com Campari stelt het op prijs dat u op een verantwoorde manier van zijn producten geniet.