Marlène is de dochter van de Alpen

Voorbij het cliché van de Oostenrijkse Gemütlichkeit en Italiaans flegma liggen zeeën vol Zuid-Tiroler appels, het belangrijkste culinaire exportproduct van de Alpijnse regio…

Het gaat met andere woorden bij Marlene al lang niet meer om het fruit alleen, hoe vrolijk het ook bloost en zoet het ook smaakt. Het gaat om de lifestyle, de verhalen, de storytelling.

Marlene is gezondheid. Taste, wellness en nature. De appels dienen voor de meest wonderlijke combinaties, van met speckcarbonara gevulde ravioli met rauwe appel (geproefd in het Haus am Hang aan de Kalterersee) over de Kaiserschmarrn van het Torgglerhof, tot de perfect gegaarde zeebaars met knolselderij en een zurige appeltoets in het met een Michelinster bekroonde Culinaria in Tirolo.

Wat zijn nu de toppers om deze zomer te doen?

Eten en drinken.

Beste lunch? Het Pretzhofis misschien wel ons favoriete lunchrestaurant in Zuid-Tirol, omdat het no-nonsense kookt met hoofdzakelijk producten van de eigen boerderij. De chef schudt met deze ingrediënten pure magie uit de kookpotten, en in het glas worden kleine juweeltjes van de Südtiroler wijnbouw geschonken. Tulve 259, Val di Vizze, www.pretzhof.com.

Beste diner? Op het allerhoogste niveau wordt gekookt in Terra, bij broer en zus Heinrich en Gisela Schneider. Twee Michelinsterren, licht en hypermodern, een wonder in de ongerepte natuur. Hoogstgelegen tweesterrenrestaurant van Europa! Sarentino/Sarntal, www.terra.place.

Beste ijsje? De allerlekkerste gelato lik en slurp je onder de arcaden van Bolzano, bij ‘maestro artigiano’ Paolo Coletto, in zijn ijssalon Avalon. Corso Libertà 44, Bolzano.

Dàt is gastronomisch genieten.

In de thermen van Merano worden we zachtjes gepeeld en gescrubd met een schuimige appelmousse tot we glimmend als een blije baby naar het hotel rollen. De stad ademt uit al haar poriën dolce vita, en het zou doodzonde zijn géén Campari-soda of glas spumante te nuttigen op het terras aan de Thermen, om maar één voorbeeld te noemen. www.termemerano.it

Gezonde berglucht tanken. Je zou wel gek zijn om in Zuid-Tirol níet te gaan bergwandelen. Meer dan 3.000 kilometer perfect bewegwijzerde routes bieden trekkingsliefhebbers een breed scala aan ervaringen en fantastische landschappen. Er zijn zeer eenvoudige routes, zoals de paden langs de irrigatiekanalen, eerder bekend als de Waalwegen. Een ander pareltje is de berg Ifinger. (2.581 m). Ook de spectaculaire Alta Via route neemt je 150 km lang mee doorheen de mooiste plekjes van de Dolomieten. Het meer van Braies zul je nooit meer vergeten…

Ook onweerstaanbaar: het Grieserhof in Nalles, een vijfsterren-farmstay met zwembad, designkamers en appels waar je die maar bedenken kan. Dochter des huizes Judith Matha bereidt er voor ons een lichte versie van appelstrudel, en is de perfecte ambassadrice van Zuid-Tirol en de Marlene appels: een tikje hip, uitermate gezond, met de wortels stevig in de grond. Gemütlich en zuiders temperament, zo moeilijk hoeft dat huwelijk niet te zijn. Check http://marlene.it/en/where-theres-farmstead-theres-taste voor meer info.

Shoppen. Wist je dat een op de tien Europese appels afkomstig is uit Zuid-Tirol? Je hoeft ze natuurlijk niet ter plaatse te kopen, maar in Pur Südtirol vind je allerlei lekkernijen én wellnessproducten op basis van de appel. Pur Südtirol vind je in hartje Merano, en wat wij bijzonder vinden: de buurthotels werken nauw samen met deze winkel, zodat je bijvoorbeeld in de minibar al een keer iets anders vindt dan de gebruikelijke rommel. O, nog twee tips: zoek naar de lokale schuimwijn van Arunda en naar de schnaps of balsamicoazijn van Zu Plun! Corso Della Libertà 35, Merano, www.pursuedtirol.com

And last but not least…

Ga op ontdekking. Alleen hier, in deze regio, is het mogelijk om ongelooflijke fossielen te zien in het Meltina Fossil Museum. Bewonder meer dan 700 historische brandweerhelmen in het Gais Museum en verdiep je in de lokale folklore en kunst in het Brunico-museum. Fantaseer over de vroegere tijden in het middeleeuwse kasteel van Roncolo die gelegen is op een rots in de buurt van Bolzano en ondersteund wordt door prachtige middeleeuwse fresco’s. Ontdek hier vanop de eerste rij de geheimen van Marlene® appel in het fruitmuseum van Lana…

Verblijven in Zuid-Tirol:

In de stad : Hotel Aurora, Passeggiata Lungo Passirio 38, Merano, www.hotel-aurora-meran.com

In de vallei : Apfelhotel Torgglerhof,Saltaus (St. Martin in Passeier), www.apfelhotel.com – Grieserhof, St. Vigilstrasse 38, Nals, www.grieserhof-nals.comen via www.rodehaan.it(vakantie op de boerderij).

Uitstekende restaurants

Haus am Hang, S. Giuseppe al Lago 57, San Giuseppe al Lago, www.hausamhang.it

Kallmünz, Sandplatz 12, Merano, www.kallmuenz.it

Culinaria, Haslachstraße 105 – Dorf Tirol, www.culinaria-im-farmerkreuz.it

Hoe reis je naar Zuid-Tirol?

– Met het vliegtuig: de luchthavens van München, Milaan en Venetië liggen allemaal op zowat drie uur rijden afstand. Bergamo (Ryanair) en Innsbruck (enkel tijdens het seizoen) zijn iets dichterbij. Verona kan enkel met overstap in Rome.

– Met de auto: Brussel-Merano: reken op zowat 11 uur rijden via Aken, Karlsruhe, Stuttgart en Innsbruck.

Beste reisperiode? In de zomer is Zuid-Tirol ideaal voor liefhebbers van warm weer met lokale bergonweders. Tijdens het najaar kun je hier genieten van milde mediterrane temperaturen…

MAG IK ME EVEN VOORSTELLEN? IK BEN MARLENE®

Mijn vader is de berg, sterk en wijs. Mijn moeder is de mediterrane zon die mij omhelst en verwarmt. Het weer is mijn gids. Ik ben niet zomaar een appel: ik ben Marlene®, dochter van de Alpen.

Het unieke klimaat van Zuid-Tirol verwent me met meer dan 300 dagen zon per jaar. Mijn smaak en aroma zijn het speciale resultaat van mijn groeiomgeving: koude nachten en warme dagen, harde winters en zachte zomers.

Ik ben er in veel variëteiten en voor alle smaken: Royal Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Red Delicious and Fuji.

Ontdek ze allemaal, ook dankzij mijn recepten, op www.marlene.it.