Le Clos des Récollets -Durbuy: klein, charmant en betoverend

De Clos des Récollets is zo een van die adressen die men moet ontdekken en wel in Durbuy, de kleinste stad ter wereld. De plek verdient ruim aandacht. Zowel de liefhebbers van de gastronomie als de toeristen worden al zestien jaar verwelkomd door de gepassioneerde chef en zijn partner die de gasten verwennen aan tafel en met comfortabele kamers. Het is er aangenaam vertoeven en ze krijgen steeds meer vaste bezoekers.

Dit hotel-restaurant in de voetgangerszone van het oude Durbuy opende vorige eeuw de deuren maar verkreeg zijn adelbrieven van de fijnproevers onder impuls van de huidige chef en eigenaar Frédéric Bruneel. Het was trouwens liefde op het eerste zicht. Als jonge knaap trok Frédéric naar de hotelschool in Doornik. Zijn eerste stageplaats werd de toenmalige keuken van Le Clos des Récollets. Hoewel Doornik nu niet bepaald naast de deur van Durbuy ligt, kwam hij er toevallig terecht omdat zijn grootouders bevriend waren met de eigenaars. Voor Frédéric een droomlocatie die hij hoopte ooit zelf te kunnen exploiteren. Na het beëindigen van zijn studies en meerdere stages, vernam hij dat het pand te koop stond. Hij was op dat ogenblik actief in de keukens van Sea Grill waar hij zijn kookkunst verfijnde onder de kundige leiding van Yves Mattagne.

In 2000 verliet Frédéric de keukens van Sea Grill om de zaak over te nemen waar hij zijn eerste stappen in het vak had gezet : de Clos des Récollets. Het restaurant bestond uit een oude hoeve en twee naastgelegen woningen die haar naam ontleende aan de monniken van Durbuy. Na de overname werd het geheel grondig gerenoveerd hoewel tal van oude elementen mooi bewaard bleven en vakkundig in de nieuwe exploitatie werden geïntegreerd, het hotel-restaurant, zal van dan af een nieuwe weg inslaan.

Als Frédéric en Angélique hun eerste kindje verwachten probeert hij, met succes trouwens, zijn levensgezellin, die fotografe is van opleiding, te overtuigen om hem te assisteren in het hotel met een eenvoudige verklaring: “Het zal alles veel eenvoudiger maken.” Die zin doet hem vandaag nog glimlachen. Na een aantal ervaringen in de horeca als studente was het voor Angélique klaar dat ze dat soort werk nooit zou doen. Maar zestien jaar en twee kinderen later staat ze nog altijd aan Frédérics zijde om de klanten te verwelkomen die willen genieten van het restaurant en van één van de acht behaaglijke kamers in het hotel.

In het restaurant biedt de chef eenvoudige maar smakelijke gerechten. Hij heeft een voorliefde voor schaaldieren, weinig verwonderlijk voor iemand die Yves Mattagne’s passie deelt, en voor het wild dat in de streek rijkelijk aanwezig is maar schenkt ook de nodige aandacht aan de –vergeten – groenten en andere ingrediënten die het bord kleuren. “De smaak wordt door alle ingrediënten bepaald,” zegt hij.

De aangename kleine zaal die voor groepen verdubbeld wordt en de eetzaal hebben een mooi schaduwrijk terras waar plaats is voor 40 couverts, terras dat trouwens uitgeeft op een verkeersvrij pleintje dat de sfeer oproept van de Provençaalse dorpen.

De chef heeft dan weliswaar een voorkeur voor Franse wijnen maar in de wijnkelder is ruim plaats gemaakt voor wijnen uit andere landen om de gasten de kans te bieden te reizen. De 3-gangen menu’s (35 euro – met wijn 55€) of de fijnproevers en gastronomische menu’s worden begeleid door een gevarieerde selectie in functie van de seizoenen en ontdekkingen die als wijn van de maand naar voor geschoven worden.

Wij genoten bij onze proeverij van een zeer verzorgd en mooi evenwichtig gastronomisch menu waarbij de smaakpapillen meer dan eens krulden van genot. Bij het aperitief enkele spetterende proevertjes met o.m een pittig romige gazpacho van tomaat, een leuk kaaskroketje en ardense hesp met parmezaan en kruidig sausje. Als voorgerecht serveerde Frédéric een civiche van goudbrasem, hummus met arganolie, verse kruiden en krokante toast. Erg decoratief  maar zeer lekker met fijne smaakaccenten en verfrissend. Volgde een leuke creatie van ‘gambero rosso’ juist gegaard en vergezeld van venkelkrulletjes, vinaigrette van mango, zeste van citroen en avocado. Een zeer fijne, licht kruidige creatie waarbij alle ingrediënten samenvloeiden in een succulente bereiding.

Volgde een mooi op vel in de oven gebraden roodbaars met romige en pittige tapenade van tomaatjes en gekonfijte paprika. Strikt gedoseerde citroen-aïoli en piment d‘Espelette als romig garnituur. Voor de liefhebbers een portie extra romige looksaus in een afgesloten schaaltje om alle aroma’s zorgvuldig te bewaren. Het vervangen van de op houtskool gegrilde lamsfilet door een kippenborst leverde geen probleem op. Meteen blijkbaar een supergok want de kippenborst werd in een mooi torentje verwerkt en kreeg het gezelschap van prei en radijssnippers. Een lekkere vinaigrette van thaise curry en een mooi kommetje feilloos geparfumeerde rijst opgevrolijkt met fijne jasmijn, zorgde voor een onvergetelijke hoogstaande bereiding. Ook de afsluiter, een leuk gebakken koekje met gekonfijte rabarber, vanille-ijs en aardbeien, bleef de smaakpapillen boeien. Een succulent geheel dat prettig en gul werd ondersteund door een mooie wijnselectie, geen wijnen met ronkende namen, maar een selectie die een leuke pairing vormt en de schitterende en fijne gerechten nooit op de achtergrond drukt.

Clos des Récollets – rue de la Prévoté 9 – 6940 Durbuy – Tel 086- 21 29 69 – www.closdesrecollets.be – restaurant gesloten op dinsdag en woensdag.

Menu de Clos 3-gangen (keuze uit twee voorgerechten – twee hoofdgerechten en twee desserts) 35€ met wijnselectie 55€

Menu Gourmand: 4 gangen 62€, wijnselectie 25€

Menu gastronomique: 5 gangen 75€, wijnselectie 31€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

decoratieve meesterwerkjes

attente bediening

ruim en evenwichtig smaakpalet

verwennerij van de smaakpapillen

Michelin:       Bib gourmand en twee bestekken

schilderachtige huisjes

eigentijdse gerechten

rustieke eetzalen

modern sanitair in kamers

Gaultmillau:  14/20

verse en seizoensgebonden ingrediënten

gegrilde kreeft

charmant geplaveide weg

zorgvuldig ingericht restaurant

Delta:             twee mutsen

fraai gebouw uit 17de eeuw

oudgediende Sea Grill

fraaie gelagzaal

zeer verfijnde gerechten en gedistingeerde verzorgde bediening