L’Ecole du Vin de Bordeaux viert 30 jaar

Reeds 30 jaar verwelkomt L’Ecole du Vin de Bordeaux, te midden van de stad Bordeaux, al zij die meer willen weten over wijn en wijnbouw – zowel wijnliefhebbers, professionals, nieuwkomers als experten

Reeds 30 jaar worden er cursussen, workshops en opleidingen gegeven, niet door ‘leraars’ maar door wijnbouwers, wijnmakers, keldermeesters, sommeliers en andere wijnprofessionals. Stuk voor stuk gedreven vakmensen die de knowhow en de specifieke eigenschappen van de wijnstreek van Bordeaux willen doorgeven, een cultureel patrimonium dat constant evolueert

Deze wijnschool werd in 1989 door het CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) opgericht met als doel de wijnen van Bordeaux bekender te maken en vooral de knowhow te delen die er achter zit, dit voor een zo breed mogelijk publiek. Dit pedagogisch model was destijds baanbrekend, een pionier in zijn genre dat sedertdien onophoudelijk werd bijgewerkt en tot op vandaag uniek is.

L’Ecole du Vin de Bordeaux en het hele team errond is voortaan aanwezig in 21 landen en telt meer dan 250 erkende lesgevers die elk jaar meer dan 85.000 personen opleiden via workshops en dagopleidingen, van basiscursussen tot professionele leerprogramma’s, telkens aangepast aan de eisen van de deelnemers: van ludieke en complexloze workshops voor wijnliefhebbers (Choco’Bordeaux, Parfums van wijnen, Van in de wijngaard tot aan tafel) tot innovatieve specialisatiecursussen voor wijnprofessionals.

INTERNATIONALE CONVENTIE

Op 11 en 12 mei aanstaande organiseert L’Ecole du Vin in Bordeaux zijn tweede Internationale Conventie, ondersteund door wijn- en wijnbouwconsultant Stéphane Derenoncourt. Tijdens deze tweedaagse nemen 110 erkende lesgevers uit zowat alle landen (Nederland, Canada, Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Brazilië, China, Japan, Maleisië, Taiwan, Frankrijk…) nemen deel aan tal van activiteiten en wisselen ze hun bevindingen en manier van lesgeven uit aan een zo breed mogelijk publiek, wat het DNA van Bordeauxwijnen is.

Op 11 mei wordt er een algemene conferentie gehouden, gevolgd door workshops in kleine groep en omtrent leermethodes. De dag erna wordt er met 2pk’tjes een autorally georganiseerd in de wijnstreek van Bordeaux en worden de deelnemers ontvangen in drie verschillende wijnkastelen voor workshops omtrent biodynamie, blenden en terroir.

NIEUWE RUIMTES IN L’ECOLE DU VIN DE BORDEAUX

Naar aanleiding van het 30-jarige bestaan opende L’Ecole du Vin de Bordeaux in de lente van 2019 enkele nieuwe proefruimtes en opleidingslokalen, na een volledige verbouwing van de wijnschool zelf. Er is onder meer een proefruimte met de naam ‘Rive Gauche’,met in het midden een grote gastentafel. Daarnaast is er een grotere proefruimte die de naam ‘RiveDroite’ draagt en een meer intieme proefruimte de ‘Denis Dubourdieu’ ruimte , als hommage aan deze beroemde oenoloog van Bordeaux en waar ook een kelder aan verbonden is. Al deze ruimtes beschikken over op internet aangesloten videoapparatuur die de opleidingen online vergemakkelijken: zo kunnen er cursussen worden opgenomen en verspreid, ruimtes die tegelijk perfect zijn voor toegankelijke webinars over heel de wereld.

NIEUWE WEBSITE : ecoleduvindebordeaux.com

L’Ecole du Vin de Bordeaux wil de online verkoop van wijnopleidingen stimuleren en stelt een website voor, waar workshops kunnen gereserveerd worden die begeleid worden door lesgevers van over heel de wereld.

Of we nu in Parijs, Tokio, Brussel, San Francisco of Bordeaux verblijven, voortaan is het mogelijk om online de dichtstbijzijnde workshop rond Bordeauxwijnen te vinden dankzij de virtuele ‘catalogus’ metopleidingen die van commentaar worden voorzien door erkende lesgevers van de wijnschool, in Frankrijk en ver daarbuiten. Wat ook het profiel is (particulier of professioneel), het niveau (van beginner tot specialist) of het thema (combinatie wijn& gerecht, wijnproeven, druivenrassen…), dankzij de zoekmotor kan iedereen probleemloos de workshop vinden die het meeste bij hem of haar past.

Ook de profielen van de lesgevers kunnen erop ontdekt worden, handig en eenvoudig. Tevens kunnen de ervaringen erop gedeeld worden en kunnen er zelfs quoteringen gegeven worden.

E-learning voor professionals : De app OenoBordeaux

In 2017 breidde L’Ecole du Vin de Bordeaux zijn opleidingen uit met een nieuwe en aanvullende tool op de bestaande cursussen: de OenoBordeaux-app voor wijnverkopers en wijnverdelers, en handig voor wijnbouwers en négociants van Bordeaux op gebied van klantenbinding en zakenrelaties. Deze app is beschikbaar in 5 talen en biedt een innovatieve oplossing met bruikbare en pertinente informatie voor professionals, om hun klanten te verrassen, hun verkoop te boosten of heel eenvoudig om hun wijnkennis te vergroten en nieuwe technieken te ontwikkelen.

Wijnexpertise in handbereik : Ontwikkeld voor smartphones (ook online beschikbaar) is deze app praktisch, flexibel, overzichtelijk en doeltreffend. Een bron van informatie voor dagelijks gebruik op het terrein.

Een innovatieve en communicatieve tool : Creatie van nieuwe modules volgens een thema. Quizzen en spelletjes om de verworven wijnkennis te testen en nieuwe uitdagingen aan te gaan! • Updates rond trends, uitvindingen en evenementen in de wijnwereld. Inhoud en informatie op maat met een opleidingscatalogus in functie van het profiel en de kennis van de gebruiker.

EEN GEMEENSCHAP VAN LESGEVERS WERELDWIJD

Hoe wordt iemand lesgever van de Ecole du Vin de Bordeaux?

De school zoekt en selecteert op diverse markten personen die op een gedreven manier lesgeven, zowel aan professionals als aan het groot publiek. Naast de vereiste diploma’s (WSET, DUAD of gecertificeerd diploma oenologie) worden de lesgevers geselecteerd op basis van hun motivatie om pedagogisch ambassadeur van Bordeauxwijnen te worden, inclusief het doorgeven van de waarden, diversiteit en toegankelijkheid van deze wijnen. De weerhouden kandidaten volgen eerst een opleiding in Bordeaux, alvorens ze een examen afleggen waarmee de titel van erkend lesgever kan behaald worden: Bordeaux Wine Accredited Tutor. Vanaf dan kunnen ze gebruikmaken van alle pedagogische tools van de wijnschool. Deze vergunning is 4 jaar geldig. Na deze 4 jaar worden de lesgevers uitgenodigd hun vergunning te vernieuwen.

Deze lesgevers kunnen wijnbouwers zijn, oenologen, sommeliers, vakmensen uit de restaurantwereld, specialisten op gebied van gastronomie en terroir … Sommigen bezitten zelfs de prestigieuze titel van ‘Master of Wine’. Gedreven zijn ze allemaal. Hun diverse en vaak uiteenlopende profielen en parcours, net zoals hun expertise in eigen land, zijn enorme troeven op pedagogisch vlak.

Dit netwerk van meer dan 250 lesgevers van de Wijnschool van Bordeaux is voortaan dé referentie die zich zowel tot professionals als consumenten richt. Daarbovenop worden er in 27 partnerscholen (hotelscholen, wijnscholen of scholen voor het groot publiek), leaders in hun land, specifieke opleidingen gegeven rond Bordeauxwijnen door erkende lesgevers van L’Ecole du Vin de Bordeaux.

PORTRETTEN VAN BELGISCHE LESGEVERS

Kris Van de Sompel, lesgever van L’Ecole du Vin de Bordeaux sinds 2010.

Hoe verliep uw persoonlijk en professioneel wijnparcours? Reeds op zeer jonge leeftijd voelde ik me enorm aangetrokken tot wijn. Tijdens mijn studies aan de universiteit werkte ik als sommelier. Daarna behaalde ik het diploma van maître-sommelier en trok ik naar heel uiteenlopende wijnstreken wereldwijd om meer te weten te komen over wijn en zoveel mogelijk te leren. 17 jaar geleden startte ik met mijn eigen bedrijf om opleidingen te organiseren, seminaries en wijnevenementen. Daarnaast schrijf ik over wijn en ben ik consultant en lesgever voor wijninvoerders, wijnverdelers en restauranthouders.

Wat vindt u zo boeiend aan lesgeven? In één zin: mijn passie overdragen aan diegenen die wijn beter willen begrijpen en appreciëren, maar op een prettige manier. Ik vind het fantastisch hun interesse aan te wakkeren voor een van de meest interessante producten van onze cultuur.

Waarom Bordeauxwijnen? Bordeauxwijnen zijn vaak die wijnen die een grote indruk achterlaten wanneer Belgen ze voor het eerst proeven, en daar hoor ik ook bij! Grote Bordeauxwijnen waar ik toegang tot heb, vaak van een aanzienlijke leeftijd, zorgen ervoor dat ik nog heel mijn leven ontdekkingen kan doen en fantastische wijnen kan proeven. Ook het ontdekken van nieuwe producenten, die vaak in het spoor treden van grote wijnbouwers maar tegelijk een nieuwe knowhow ontwikkelen en hanteren, zorgen ervoor dat Bordeaux een wijnverhaal kent zonder einde. Het kan bovendien telkens opnieuw ontdekt en herontdekt worden. Dit alles zorgt ervoor dat Bordeaux één van de beste wijnstreken ter wereld is.

Vicky Corbeels, lesgeefster van L’Ecole du Vin de Bordeaux sinds 2017

Hoe verliep uw persoonlijk en professioneel wijnparcours? Mijn wijncarrière startte 10 jaar geleden, na een eerste werkervaring die veel rustiger was. Toen ik me in de wijnwereld stortte, realiseerde ik me dat ik nog ontzettend veel moest leren. Mijn theoretische studies en mijn liefde voor wijn waren niet voldoende om een echte wijncarrière uit te bouwen. Dus nam ik de auto van mijn ouders en legde ik in 2011 meer dan 8000 kilometer af doorheen heel Frankrijk. Wat later legde ik nog enkele duizenden kilometers af in Spanje en ging ik regelmatig op ‘wijnreis’ naar Griekenland, Duitsland, Chili, Zuid-Afrika en natuurlijk ook Frankrijk om mijn missie in de wijnwereld duidelijker te omlijnen. Parallel daarmee volgde ik cursussen om maître-sommelier te worden, deed ik ervaring op als sommelier in restaurants en gaf ik les aan assistent -sommeliers. In 2015 werd ik in België verkozen als allereerste Wine Lady of the Year. Sedertdien concentreer ik me vooral op Bordeauxwijnen, Griekse en Duitse wijnen, champagnes en de productie van biologische en biodynamische wijnen. Via mijn zaak Viconsult begeleid ik workshops waar particulieren wijnen kunnen ontdekken, begeleid ik incentives, events voor bedrijven en zorg ik voor ontmoetingen tussen Belgische wijninvoerders en producenten. Ik heb drie blogs en schrijf voor diverse media bestemd voor professionals in de gastronomie.

Wat vindt u zo boeiend aan lesgeven? De opleidingen ‘ wijn en gastronomie’ liggen helemaal in het verlengde van mijn karakter: ik hou ervan om mijn kennis te delen op een interactieve manier. De deelnemers brengen me veel bij. Het directe contact met niet-professionele wijnliefhebbers biedt me ontzettend veel informatie. Ook boeiend zijn de trends en specifieke eigenschappen van opkomende wijnlanden. Door volledig onafhankelijk te zijn van welk label dan ook, kan ik allerlei informatie bundelen en een globaal aanbod van wijnkennis aanbieden, wat mijn klanten respecteren en waarnaar ze ook op zoek zijn. Bovendien is lesgeven over wijn nooit saai of monotoon en heb ik het geluk om nooit voor een ongeïnteresseerd publiek te moeten staan.

Waarom Bordeauxwijnen? Bordeaux heeft me altijd aangetrokken. In mijn familie werden echter nooit Bordeauxwijnen geschonken, wellicht omdat ze dachten dat het elitaire wijnen waren, buiten hun bereik. Ik liet ondertussen mijn familie kennismaken met Bordeauxwijnen, maar tot op vandaag zijn er nog steeds veel mensen die deze stroeve en halsstarrige visie hebben. Ik denk dat mijn onafhankelijke benadering en open kijk op Bordeauxwijnen ervoor gezorgd heeft dat ik sta waar ik nu sta: sedert 2017 ben ik erkend lesgeefster van L’Ecole du Vin de Bordeaux en organisatrice van het Concours National Inter-Ecoles de Bordeaux et Bordeaux Supérieur. Verder promoot ik Bordeauxwijnen bij zowat alle grote Belgische chefs en sommeliers en was ik reeds meerdere keren jurylid van de Belgische Bordeaux Selectie.

Dus, waarom Bordeaux? Omdat Bordeaux altijd al een loyale partner was (en nog steeds is) en me als onafhankelijke wijnprofessional voor de promotie van Bordeauxwijnen reeds meerdere jaren steunt, wat zeldzaam is in dit milieu. Bordeaux blijft me constant verrassen, door zijn productiemethodes, zijn engagement voor een meer duurzame economie en door zijn trotse attitude tegenover zijn historische dualiteit: als grootste wijnregio van de planeet antwoord bieden op de mondiale vereisten door praktische antwoorden te geven op de nieuwste trends en huidige vragen van de wijnmarkt wereldwijd is niet niks.